Héraklész Gála veszprémiekkel

Két veszprémi sportoló, a kalapácsvető Pásztor Bence és a birkózó Németh Zsanett is bekerült a bekerült a legjobb Héraklész sportolók közé.

Pénteken délután az Uránia Filmszínházban került sor 20 sportág legeredményesebb utánpótlás-korú sportolóinak ünnepére, a Héraklész Gálára. Az úszó Gyurta Dániel és az öttusázó Kovács Sarolta volt a 2011-es év legjobb utánpótlás korú sportolója – derült ki a péntek esti gálán.

A Nemzeti Sport Intézet (NSI) által szervezett, hagyományos Héraklész Gála keretében január 27-én összesen 107 fiatal sportoló és edző díjazására került sor; a sportágankénti legjobb fiúk és leányok, a sportági összesítésben egyéni legjobbak, a 2-4 fős fiú- és leánycsapatok valamint csapatsport nagycsapatok legjobbjait szólították színpadra.

A VEDAC ifjúsági világbajnok kalapácsvetője, Pásztor Bence a férfi egyéni összetettben a második helyen végzett, a Veszprémi Dózsa SC kadett világbajnok birkózója pedig női egyéni összetettben lett harmadik.

Érdekesség, hogy a sportági díjazottak között – az atlétika és a birkózás mellett – triatlonban is volt veszprémi érdekeltségű díjazott. Kovács Zsófia a triatlon egyik versenyszámában, a futásban is jeleskedik, a VEDAC színeiben magyar bajnoki címmel is büszkélkedhet.

HÉRAKLÉSZ GÁLA 2012

FÉRFI EGYÉNI ÖSSZETETT: 1. Gyurta Dániel (úszás), 2. Pásztor Bence (atlétika, kalapácsvetés) és Korisánszky Dávid György (kajak-kenu), 3. Herczeg Norbert (ökölvívás)

NŐI EGYÉNI ÖSSZETETT: 1. Kovács Sarolta (öttusázó), 2. Csipes Tamara (kajak-kenu), 3. Németh Zsanett (birkózás) és Joó Abigél (cselgáncs)

Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Héraklész Program 2002-es elindítása óta a támogatott sportolók összesen 1336 érmet nyertek a különféle korosztályos és felnőtt világversenyeken, ebből a tavalyi Európa-bajnokságokon 107-et, a vb-ken 49-et. A 2011-ben begyűjtött 156 medálból az aranyak száma 50, az ezüstöké 42, a bronzoké 64 volt, s ugyanakkor a versenyzők rekordnak számító, 342 alkalommal végeztek az első nyolc között.

Szabó Tamás, az NSI főigazgatója hozzátette: a pekingi magyar olimpiai csapatnak a 30, a londoninak viszont már 70 százalékát adják majd a héraklészes sportolók, s Rióban, 2016-ban ez az arány már száz százalék lehet.

A férfiaknál Gyurta Dániel – aki edzőtáborozás miatt nem vett részt az eseményen – azzal érdemelte ki az összetett elsőséget, hogy a felnőtt nagymedencés világbajnokságon, valamint a rövidpályás Eb-n is aranyérmes lett 200 méteres mellúszásban.

A nőknél abszolút legjobbnak választott öttusázó, Kovács Sarolta tavaly egyéniben junior-világbajnoki címet szerzett, a felnőttek között pedig vb-második volt. Most éppen Csipes Tamarát előzte meg, akit a sportújságírók decemberben 2011 legjobb felnőtt női sportolójának választottak. Kovács azon a voksoláson harmadik lett. A Héraklész Program sikerét jelzi az is, hogy Gyurta a felnőttek mezőnyében másodikként zárt az Év Sportolója szavazáson.

A Héraklész Gálán a kettő-négy főből álló kiscsapatok versenyében a férfiaknál a 200 méteren ifjúsági világbajnok Tótka Sándor, Hérics Dávid kajak kettest, illetve az ifi vb-n 500 méteren második Lucz Dóra, Nagy Flóra, Farkasdi Ramóna, Horváth Noémi összetételű női kajak négyest választották a legjobbnak. A nagycsapatoknál csak egy győztest hirdettek, itt az U20-as világbajnokságon másodikként végzett női vízilabda-válogatott érdemelte ki az elsőséget.

A 20 sportágban összesen 107 fiatal sportoló, valamint edzőik részesültek elismerésben. A díjátadásban sportvezetők, továbbá olimpiai érmesek és világbajnokok vettek részt: többek közt a sportpolitikáért felelős államtitkár Czene Attila mellett Magyar Zoltán, Vörös Zsuzsanna, Székely Bulcsú, Szabó Tünde, Szabó Gabriella, Güttler Károly, Erdei Zsolt és Talmácsi Gábor. A Héraklész Program keretében jelenleg összesen 1661 – 14 és 23 év közötti – tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

Az egyes sportágak díjazottai a cikk mellékletében olvashatók.

(Forrás: MOB, MTI, NSI, fotók: Doba István)