Remekül hajrázott a VESC

Az NB1/B-s kosárlabda bajnokság szerdai rangadóján a Faragó vezette VESC az utolsó negyedbeli ponterős játékának köszönhetően múlta felül a Sopront.

Az összecsapás Kováts Viktor gyors kosarával indult, majd Czakó harmadik kísérlete már a gyűrűben kötött ki (4:2). A soproniaknál a 210 cm magas Csaplár-Nagy Arnold a mérkőzés elején tarthatatlannak bizonyult, zsinórban szerzett nyolc pontjával a vendégeknél volt az előny (5. perc: 8:12). A veszprémieknél Faragó és Kováts jeleskedett a pontszerzésben, azonban a távoli kísérletek továbbra sem sikeredtek a legjobbra. Egy három perces hazai gólcsendet kihasználva a vendégek növelték előnyüket, a 8. percben 12:19 állt az eredményjelzőn. Szájer József időkérése után Faragó talált a gyűrűbe, de a dudaszó pillanatában Halász a félpályáról volt eredményes, így nyolc pontos soproni vezetéssel ért véget az első negyed (14:22).

A második játékrészt remekül kezdte a VESC, Nagy Róbert triplájával és labdaszerzés utáni ziccerével, majd Kováts Viktor szép egyéni akciója után két perc alatt két pontosra faragták hátrányukat (22:24). Ekkor azonban ismét jött egy veszprémi hullámvölgy, Faragóék négy percig képtelenek voltak a gyűrűbe találni. A SMAFC élt a lehetőséggel, a palánk alatt Kovács Benedek szórta a kosarakat, Csaplár-Nagy a lepattanókat szedte le szorgalmasan, így a mérkőzés során először tíz pont fölé nőtt a különbség (16. perc: 24:36). Szájer József időkérése jót tett a bakonyi gárdának, s Faragó hárompontosával, valamint Kováts kosaraival a nagyszünet előtt három pontra zárkóztak fel a hazaiak (38:41).

A folytatásban sem változott a játék képe, mindkét oldalon több bosszantó hiba is csúszott a játékba. A játékvezetők sem akartak kimaradni a mérkőzésből, ezért előbb Szájer József ellen ítéltek technikai hibát, majd Kováts Viktor ellen sportszerűtlen faultot. A büntetőket a vendégek magabiztosan értékesítették, ismét növelve ezzel a két csapat közötti távolságot (24. perc: 40:48). Horváth Roland egy triplával hozta közelebb övéit, majd a Csaplár-Nagy ellen ítélt technikai hibát követően Faragó is eredményes volt (45:48). Az egyenlítés helyett azonban jött Balogh Gergely, két triplájával ismét meglépett a vendéggárda (47:54). A negyed utolsó két percében a büntetők játszották a fő szerepet, s mivel a bakonyiak céloztak pontosabban, így az utolsó játékrészre csak két pontos hátránnyal vághattak neki (60:62).

A negyedik negyedben Faragó kosaraival egyenlített a VESC (64:64), de a soproniaknál Szlávik kétszer is megvillant, így újra hat ponttal jobban álltak a vendégek (32. perc: 64:70). Faragó két büntetővel csökkentette a hazai hátrányt, majd ezt követően ritkán látható négy perc következett. Előbb Nagy Róbert talált be kétszer távolról, – ennek köszönhetően az első percek után ismét a veszprémieknél volt az előny – majd Horváth Roland is két hárompontossal terhelte meg a soproni gyűrűt, válaszul Szlávik is hármassal köszönt be (37. perc: 78:73). A mérkőzés végén Fekete Csaba révén tartotta előnyét az egyetemista gárda, bár az utolsó percben Czukor két triplát is dobott, a VESC már nem engedte ki kezéből a győzelmet (87:83).

mérkőzéstükör

Szájer József: A mérkőzés nagyon kemény volt. Tanultunk a hibáinkból, minden egyes akcióra felkészültünk, hogy mit csinál a Sopron, és mégis olyan dekoncentráltan játszunk most már hosszú-hosszú ideje, aminek nem találom az okát. Amíg belső pozícióból nagyon kevés kosarat tudunk dobni, addig nagyon nehéz mérkőzések várnak ránk, mutatta ez a meccs is. Ha bejönnek a távoli dobások, akkor mindenki ellen lehet esélyünk.

VESC - SMAFC-NYME 87:83 (14:22, 24:19, 22:21, 27:21)

Vetési Albert Gimnázium, 250 néző.

VESC: Kováts 17, Mérész 3, Faragó 27/3, Czakó 7, Nagy R. 15/9. Csere: Horváth R. 11/9, Fekete 7. Edző: Szájer József

SMAFC: Szlávik 14/6, Balogh 20/6, Karácsonyi 4, Kovács 18, Csaplár-Nagy 12. Csere: Czukor 7/6, Halász 6/6, Herczeg 2, Vesztergom. Edző: Vetési Imre, Horváth József.

Statisztika:
Dobás összesen: 50,8%, ill. 52,5%.
Közeli: 72,4%, ill. 57,6%.
Középtávoli: 21,4%, ill. 44,4%.
Távoli: 38,9%, ill. 47,1%.
Büntető: 75,0%, ill. 76,5%

Lepattanók:
védő: 16, ill. 26.
támadó: 8, ill. 10.

Szerzett labda: 13, ill. 5.
Eladott labda: 6, ill. 18.

2

Képgaléria