Csoda Debrecenben!

2012. március 30-a és április 1-je között Debrecen adott otthont a X. Amatőr Kosárlabda Diákolimpia országos döntőjének.

Amatőrnek számítanak, akik két évre visszamenőleg nem rendelkeztek a MKOSZ játékengedélyével, vagyis csak iskolai keretek között kosárlabdáznak.

A Bródy Imre Gimnázium és AMI. leány csapata a megyei döntőben a nagy ellenfél pápai Református Gimnázium csapatát legyőzve harcolta ki az országos döntőn való részvételt. A lányok úgy indultak el a cívisvárosba, hogy megpróbálják megszerezni az V. helyet, és ezzel egy helyezést javítanak a tavalyi eredményükön. Az ajkai iskola beszámolóját közöljük:

Már maga részvétel anyagi hátterének megteremtése sem volt egyszerű. Az útiköltséghez az iskola, az iskola alapítványa is hozzájárult, de a három nap étkezési költségeit a lányok fizették.

A 16 döntőbe jutott csapatott 4 darab 4-es csoportba sorsolták, ahol a csoporton belüli körmérkőzés döntött a helyezésekről.

Pénteken a székesfehérvári Ciszterci Gimnázium csapatával kezdtek a lányok, és okos, ponterős játékkal 51-16-ra győztek. A meccs előtt úgy gondoltuk, hogy ez a” kötelező” győzelem. Három órával később egy jóval erősebb, és összeszokottabb csapattal, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium gárdájával mérkőztek, ahol a végén kijött a sok munka eredménye, és védekezésünkkel felőrölték az ellenfelelt. Végeredmény: 38-15.

Másnap reggel, a csoportban szintén veretlen budapesti Szent László Gimnáziummal már a csoportgyőzelemért harcoltak a lányok. Az ellenfél csapatában két olyan játékos is volt, akik korábban versenyszerűen kosárlabdáztak, de két éve már nem igazoltak. Ezen a meccsen a bródys lányok a torna legjobb játékával, állva hagyták a budapesti bajnokot és 38-19-re győztek. A meccs után az egész csapat úgy örült, mint ha az egész tornát megnyertük volna, hiszen erre senki sem számított.

Aznap délután rendezték az elődöntőket. Az elsőn a szombathelyi Bolyai János Gimnázium csapata simán jutott a döntőbe, legyőzve a Földes Ferenc Gimnázium csapatát Miskolcról.

Nekünk már jóval nehezebb dolgunk volt, hiszen a címvédő Református Gimnázium (Mezőtúr) csapata volt az ellenfél. Nem indult jól a mérkőzés, hiszen az első félidőben 8-10 ponttal vezetett a mezőtúri csapat. A harmadik negyed végeztével még mindig 24-20 oda. Két perc telt el az utolsó negyedből, amikor 8 ponttal vezettek Gulyás László tanár úr tanítványai. Ekkor viszont a csapat elkezdett valamit, amire az ellenfél nem tudott reagálni. Pontos támadásokkal, és hihetetlen védekezéssel felzárkóztak, és bár az ellenfél még egy duplával három ponttal meglépett, Győr Daniella hármasa 50 másodperccel a vége előtt már hosszabbítást ért. Ott pedig egy csapat volt a pályán a Bródy. A vége: 39-34 a Bródynak. Megtörtént az, amire senki sem gondolt…döntőbe jutottak az ajkai lányok.

Vasárnap (április 1.). Ez valami tréfa? Mi játsszuk a döntőt, amikor négy éve még annak örültünk, hogy a legjobb 8 közé kerültünk?


A csapat tagjai: Kiss Fruzsina (9.g), Dombi Anna, Várhelyi Virág, Májusi Réka (10.g), Szente Petra (11.b), Iglódi Vivien (11.g), Győr Daniella, Kulics Dóra (12.b), Májusi Dóra (12.e), edző: Liska Bálint

Aznap a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma megtelt (400 fő). Itt rendezték a fiú és lány bronzmeccseket és döntőket. 11.00-kor már nincs egy szabad hely sem.

Leány döntő:
Bolyai János Gyakorló Gimnázium, Szombathely – Bródy Imre Gimnázium és AMI. Ajka

A Bolyai az utóbbi négy évben két arany és két bronzérmet vitt haza a diákolimpiáról. Nekünk egy 5. helyünk volt.

A szervezők megadták a módját. Egyesével bemutatják minkét csapat játékosait és edzőit. A közönség nagy része az esélytelen, de nagyon küzdő Ajkának szurkol. Barátok, családtagok, ismerősök a neten keresztül követik a találkozót, ami az elődöntőhöz képest nem hozott akkora izgalmakat. A lényegesen esélyesebb Bolyai csak 1-1 ponttal tudott vezetni, se minden negyedet az ajkai lányok nyertek. A végén még felzárkózott a Bolyai, de a végeredmény: 29-25 nekünk!

A lányok sírnak, az edző el sem hiszi DIÁKOLIMPIAI BAJNKOK A BRÓDY IMRE GIMNÁZIUM ÉS AMI. csapata.

A csapat legjobbja Győr Daniella.

Várhelyi Virágot az edzők beszavazták a torna All-Star csapatába.