Megdőlt a Kékszalag 57 éves rekordja

Csütörtökön 19:34:15 órakor megdőlt a Kékszalag vitorlásverseny 57 éves időrekordja.

Csütörtökön kilenc órakor Balatonfüred előtt elrajtolt a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj vitorlásverseny mezőnye. A közepes északkeleti irányú szélben közel hatszáz hajó vágott neki a mintegy 150 kilométeres távnak. A leggyorsabbakat csütörtök estére várják a balatonfüredi célba, a többség számára azonban egész éjszaka és még pénteken is tart majd a verseny.

Az idei Kékszalag nyílt verseny, így igazán esélyesnek a legmodernebb hajóépítési elvek alapján készült többtestű hajók számítanak. Egy ilyen katamaránnal indul a tízszeres magyar Kékszalag-győztes Litkey Farkas aki várhatóan nagy küzdelmet vív majd a katamarán-világbajnok német Roland Gäbler vezette hajóval, aki két évvel ezelőtt diadalmaskodott a Kékszalagon.

A Fifty-Fifty nevű magyar építésű kétárbocos katamarán Józsa Márton kormányzásával 10 óra 34 perc 15 másodperc perc alatt teljesítette a távot, és ezzel megjavította a Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben felállított 10 óra 40 perces rekordját.

A második helyen 20:01 perckor Petrányi Zoltán brands.hu nevű katamaránja futott be. Ők a Litkey-csapat mögött értek a csőbe, de kevesebb vitorlájukkal elkerülték a haváriát.

Litkey Farkas katamaránja az öreg-tihanyi kikötő magasságában eltörött. Személyi sérülés nincs. Valószínűleg a két testet tartó összekötő traverz törhetett el.

A győztes vitorlás:

Forrás: kekszalag.hu