Tartalékként is teljes gőzzel készül

A Balaton Úszó Klub versenyzője, Rákos Patrik a 4x200-as gyorsváltó első számú tartalékjaként utazik az olimpiára. Célja a tapasztalatszerzés.

Veszprémiek Londonban sorozatunk ötödik részében Rákos Patrik úszóval foglalkozunk, aki június közepén olimpiai B szintet teljesített 200 m gyorson, így a 4x200-as váltó első számú tartalékjaként kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. A veszprémi fiatalember akkor szállhat vízbe a brit fővárosban, hogyha a Cseh, László, Kis Gergő, Bermek Péter, Kozma Dominik összetételű négyes egyik tagja – betegség, sérülés vagy más versenyszámmal való „ütközés” miatt – nem tud a váltó rendelkezésre állni. Főhősünk persze akkor sem lesz elkeseredve, hogyha ez nem következik be, hiszen a sikeres kvalifikációnak köszönhetően megmártózhat az olimpia semmihez sem hasonlítható légkörében és fontos tapasztalatokkal gyarapodhat.


Rákos Patrik

– Óvodás koromban egy testnevelő tanár irányított a Március 15. utcai uszodába, ahol Laci bácsi (Szokolai László – a szerk.) már az első edzés után jelezte, hogy szeretne velem foglalkozni. Kapcsolatunk az óta is tart, amely több a szimpla edző és tanítványa viszonynál. Mondhatom, hogy a szüleim mellett ő nevelt fel – kezdte a beszélgetést az olimpikon, aki hétévesen a Luca-kupán szerezte az első bronzérmét, majd innentől kezdve a békától az ifjúságiig végignyerte az összes korosztályos versenyt.

Gyerekként minden úszásnemet kipróbált, 15-16 évesen kezdett el specifikusan a gyorsúszással foglalkozni, majd idővel azon belül is a hosszabb távok felé orientálódott. Első igazán nagy nemzetközi sikerét a 2009-es prágai junior Eb-ről szállította, ahol negyedik helyezést ért el 800 gyorson. Egy évvel később a szingapúri ifjúsági olimpiára is kvalifikálta magát, a viadalra azonban végül nem utazhatott el, mert a hazai válogatón fél másodperccel lemaradt riválisától. Ezt követően a felnőtté válás problémájának is köszönhetően hosszú hullámvölgybe került, ami rányomta bélyegét a 2010-es margitszigeti kontinenstornán nyújtott teljesítményére is.

–A 2009-es ifjúsági Eb után két évig küszködtem mentális problémákkal. Ez természetesen kihatott a teljesítményemre, a 2010-es margitszigeti Eb sem úgy sikerült, ahogy terveztük. Az edzésmunkát ekkor is elvégeztem becsülettel, ám az eredmények nem jöttek, túlságosan rágörcsöltem a munkára. Ami az elszalasztott ifjúsági olimpiát illeti, akkoriban még nem nagyon tudtam felfogni ezeknek a versenyeknek a jelentőségét, de most már bennem van a vágy, hogy szeretnék minél több nemzetközi versenyre kijutni. Úgy vélem, mostanra fejeződött be nálam a felnőtté válás folyamata. Nem titok, hogy szakemberek segítenek a mentális felkészülésben. Ennek köszönhetően céltudatosabb lettem és az edzésminőségem is javult – húzta alá a sportoló.

Az igazi áttörést az idei év hozta meg főhősünk számára, amikor is az országos bajnokságon 800 és 1500 gyorson bronzérmet szerzett, a debreceni Eb-n pedig pályafutása legnagyobb sikerének örülhetett az 1500 gyorson elért 8. helyezéssel.

– Ezzel az eredménnyel nagy meglepetést okoztam, legfőképpen magamnak, de senki nem várt tőlem döntős szereplést. A legfontosabb változás az elmúlt időszakhoz, hogy most már elhiszem, hogy el tudom érni a kitűzött célt. A siker pedig kiváló visszacsatolást adott nekem, hogy érdemes még többet edzenem – fogalmazott a kiválóság, aki alapozáskor napi 2x9, jelenleg pedig 2x7 km-t teljesít hajnalban, illetve délután.

Rákos Patrik 1500 gyorson is rendelkezett B szinttel, ebben a számban azonban Gyurta Gergely és Kis Gergő is jobb eredményt ért el nála, így a Balatonfűzfőn készülő tehetség legerősebb számában nem állhat rajtkőre a nyári játékokon. Az ötkarikás részvétel azonban így sem úszott el számára, hiszen június közepén a Budapest-bajnokságon elért 1:50.37 perces teljesítményével a hazai rangsorban az ötödik legjobb időt produkálta 200 m-en, így a 4x200 méteres váltó első számú tartalékjaként kvalifikálta magát Londonba.

– Edzőmmel együtt nagyon boldogok voltunk, amikor megtudtuk, hogy az utazó keret tagja lehetek. Jó érzéssel tölt el, hogy sikerült az, amire készültünk. Gyermekkoromban is erről álmodtam, ennek megfelelően óriási várakozással tekintek az esemény elé, biztosan meg fogok döbbeni a hangulat miatt. Ebben az évben nagyon sok mindent elértem, így nincs okom keseregni, amiatt, hogy „csak” tartalék vagyok. Úgy készülök, hogy úszni fogok, hogyha mégis bekerülök, akkor ne rajtam múljon a váltó sikere. Ez az olimpia a tapasztalatszerzésről szól, ami nagy lökést adhat a következő álom eléréséhez. 2016-ban, Rio de Janeiróban szeretnék egyéni számban rajthoz állni, és minél jobb eredményt elérni – vetítette előre elképzelését a gyorsúszó, majd elismerte, hogy a célok eléréséhez előbb-utóbb fel kell venni a kesztyűt két legnagyobb honi riválisával, Gyurta Gergellyel és Kis Gergővel.

Edzői szemmel

– Már az első években kiderült Patrikról, hogy a vérében van a versenyzés. Látszott rajta, hogy az átlagnál sokkal többet tud, jobb technikával rendelkezik. Lerítt róla, hogy élsportoló lehet belőle, s a serdülőkori változásokon is megmaradt a technikája. A legnagyobb mélypont az ifjúsági Eb után következett be, amikor ifjúsági korosztályból a felnőttek közé ment. Ekkor volt másfél év vajúdásunk, amíg mentálisan is felnőtt férfivé vált. Most már jobban ismeri magát, mint korábban és jobban be tudja határolni a céljait, hogy igenis olimpikon akar lenni és a világ legjobbjaival akar versenyezni – beszélt tanítványáról Szokolai László.


Szokolai László

– Fantasztikus érzés, hogy egy ilyen kis vidéki klubból kikerül egy olimpikon. Külön öröm, hogy az együtt átélt nehézségek után most már Patriknak is hihető az, amit korábban mondtam, hogy van olyan jó, mint a riválisai, „csak” hinni kell ebben. Beigazolódnak az erőfeszítéseink, a kijutás megerősített bennünket, hogy jó az általunk kitűzött cél és az irány is. Első számú tartalékja annak a váltónak, amely véleményem szerint döntőbe is kerülhet. Ez azt jeleneti, hogyha valaki akadályoztatva lesz, akkor a mi fiúnknak kell beszállni. Persze ha nem tud úszni, akkor sem leszünk elkeseredve, hiszen módja nyílik felvenni az olimpiai ritmust, amiben feltöltődhet energiával. A következő négyéves ciklushoz ez lendületet, motivációs bázist és tapasztalatot adhat neki – fogalmazott Rákos Patrik edzője, majd hozzátette: szeretné, hogyha a növendéke a következő világversenyre (a barcelonai vb-re), már egyéni számban, olimpiai A szinttel kerülne ki.

Forrás: Zatkalik Dávid - vehir.hu, fotó: Melczer Zsolt