Három sportágban szállunk harcba

Porga Gyula fogadta Veszprém város olimpikonjait, atlétikában, kézilabdában és úszásban leszünk érdekeltek.

Hétfő délután, a Polgármesteri Hivatalban fogadta a Londoni Olimpiára készülő veszprémi sportolókat és edzőiket Porga Gyula polgármester.

- Az olimpia egy óriási esemény, amin az egész ország szurkol a sportolóinknak. Az én tisztem, hogy egy hatvanezres közösség bátorítását és jókívánságait tolmácsoljam. A mai kiélezett viszonyok között óriási dolog, ha megadatik egy sportolónak, hogy részt vehet az olimpián, többen már nem először utazhatnak az ötkarikás játékokra, minden olimpikonunknak jár a gratuláció – mondta Porga Gyula, majd bemutatta a résztvevőket, és várakozásaikról faggatta őket.

Az atlétákat Minczér Albert és Kovács Tamás olimpikon, valamint Szemán János edző képviselte. Orbán Éva az olimpia előtti teendők miatt nem tudott jelen lenni, Tóthné Stupián Anikó és Zentai Tibor pedig még nem érkezett haza a junior világbajnokságról, ahol hat veszprémi atléta is részt vett, és Pásztor Bence szenzációs teljesítménnyel, ifjúsági korként szerzett ezüstérmet. Porga Gyula elismerését és gratulációját fejezte ki Bence teljesítményével kapcsolatban.

A VEDAC három olimpikonja közül Minczér Albert 3000 méter akadályon állhat rajthoz.

- Elég nagy a konkurencia a versenyszámomban, az afrikaiak, közülük elsősorban a kenyaiak a világ előtt járnak. Az én célom egy 8:20 eleje körüli eredmény, egy egyéni csúccsal már nagyon elégedett leszek, amivel bent lehetek a legjobb 15-ben. Az időjárás talán nekünk jobban fekszik, mint az afrikaiaknak, de nem ez fogja eldönteni a versenyt – mondta Minczér Albert, aki magyar idő szerint augusztus 3-án, 14:00-kor rajtol 3000 méter akadályon.

A VEDAC másik futója, Kovács Tamás az olimpia egyik legősibb versenyszámában, maratonfutásban áll rajthoz, ami hagyományosan az olimpia záró versenyszáma.

- Maratonon már az első 20-ba is csoda lenne bekerülni, én elsősorban az európaiakkal akarom felvenni a versenyt. Lesz egy boly, ami várhatóan nekünk egy külön verseny lesz. Párásabb lesz a levegő, nem lesz kánikula, de pont az időjárás miatt nem lehet előre megmondani, hogy milyen időeredményekre lehet számítani – magyarázta Kovács Tamás, aki a zárónapon, augusztus 12-én, 12:00-kor fog rajthoz állni.

- A deles rajt nem egy ideális időpont, az európai maraton futásokon többnyire reggel szokott lenni a rajt. Speciálisan erre nem készülünk, de Tamásnak helyt kell állnia, elsősorban a környező országokkal kell felvenni a versenyt, 25-40. hely közé várom Tamást – számolt be Szemán János edző.

Orbán Éva nem tudott részt venni a találkozón, ezért Németh Attila ügyvezető igazgató mondta el várakozásait a harmadik olimpiájára készülő kalapácsvető szereplésével kapcsolatban.

- Éva jó úton jár a felkészülésben, a júniusi Európa-bajnokságon a 7. helyen végzett, ami jó előjel az olimpia előtt. A métereken még mindenképpen javítani kell, nehéz megjósolni, de várhatóan 70 méter körüli eredmény fog kelleni a döntőhöz. Nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, 5-6 olyan kalapácsvető is van, aki esélyes lehet a végső győzelemre. Évát a 12-es döntőbe várjuk, ami egy óriási eredmény lenne – mondta Németh Attila.

Úszásban nagy meglepetésre a Balaton Úszó Klub versenyzője, Rákos Patrik is kvalifikálta magát, aki 4x200 méteres gyorsváltó tartalékjaként utazhat Londonba, de várhatóan a selejtezőben rajtkőre állhat.

Egyéni csúccsal sikerült teljesítenem az olimpiai B-szintet, így a váltó tagjaként utazhatok. Bejuthat a döntőbe a csapat, de ehhez szerencse is kell, ott pedig már bármi megtörténhet – számolt be Rákos Patrik, aki július 31-én, 12:00-kor állhat rajtkőre.

- Olyan év áll mögöttünk, amikor minden összejött, hosszú távon két másodperc választ el az A-szinttől. Az EB-n elért 8. hely volt az első komoly eredményünk. A magyar váltót a 6. helyre várják a szakemberek, ami óriási eredmény lenne. Az amerikai, az orosz, és az ausztrál váltóval nem lehet versenyezni, de ilyen erős 4x200 méteres váltónk még sosem volt. Cseh Laci valószínűleg nem fog úszni július 31-én egyéni pillangó száma miatt, így kaphat lehetőséget Patrik – magyarázta Szokolai László edző.

A magyar férfi kézilabda válogatott óriási bravúrral harcolta ki az olimpiai részvételt, a csapat gerincét veszprémi játékosok alkotják, akik beszámoltak a várakozásaikról. A csapat irányítója, Császár Gábor már a második olimpiájára készül, ezúttal kulcsszerep hárulhat rá.

- A londoni lesz a második olimpiám, viszont az első olyan, ahol komoly szerep vár rám. Nehéz megjósolni, hányadik helyre érhetünk oda, de nagyon várjuk a mérkőzéseket, ilyen erős csoportot keresve sem találhattunk volna. Sok még a kérdőjel, rengeteg munka van még hátra. Ebben a csoportban bármi megtörténhet, már az elején bravúrokra lesz szükség, a keresztbejátszás során már szerencsésebbek lehetünk. Az alap cél az, hogy továbbjussunk a legjobb 8-ba – érvelt Császár Gábor.

- Nagyon büszke vagyok arra, hogy született veszprémiként részt vehetek az olimpián. Egy nagyon jó szellemű csapatunk van, nagyon tudunk küzdeni, amit már többször bizonyított a csapat. Szeretnénk továbbjutni a csoportból, a legjobb 4-be kerülés pedig már csoda lenne – mondta Gulyás Péter.


Fotó: Mátyus Tamás

- A második olimpiámra készülök. Sajnos a VB-selejtező bekavart a felkészülésünkbe, nagyon kevés pihenőt tudtunk beiktatni. Az olimpián minden másnap komoly meccset fogunk játszani, amire nehéz felkészülni. Játszottunk már a szerbekkel, készülünk a franciák ellen, erős ellenfelek kellenek a felkészülés során is. A pontszerzés, az 1-6. hely valamelyike már álom lenne, de a továbbjutás is nehéz lesz. Remélem, hogy senkinél nem fog sérülés közbeszólni – bizakodott Fazekas Nándor.

- Én szeretek lépésekben gondolkodni, először jussunk ki problémamentesen az olimpiára, ne legyen sérülés. A mérkőzéseken a pillanatnyi forma fog dönteni. Jól halad a felkészülésünk, komoly felkészülési meccseket játszottunk, nehéz dolgunk lesz, de van esélyünk továbbjutni a csoportból – mondta Schuch Timuzsin.

- Nekem sem ez az első olimpiám, de azt elmondható, hogy nagyon nehéz már kijutni is. Nagyon jó csapatunk van, kiváló a kapcsolat a játékosok között. Szeretnénk végigharcolni a meccseket, fontosnak tartom, hogy jól érezzük magunkat – magyarázta Carlos Perez.

- Az elmúlt pár évben mindig nagyon nehéz csoportokba kerültünk, és bebizonyítottuk, hogy a legjobb csapatok ellen is fel tudjuk venni a versenyt. Nincs félnivalónk, le tudjuk győzni a nagy csapatokat is, és talán később a szerencse is mellénk állhat. Jussunk ki a csoportból, fontos, hogy mindenki egészségesen tudjon kimenni – érvelt Iváncsik Gergő.

Végül a válogatott szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos is elmondta várakozásait, és ismertette a felkészülést.

- Egy-egy nap szabadságot tudtunk adni a játékosoknak, ami nagyon kevés, hiszen kb. egy hónapot kéne adni, ez kivetíti a szezonra is a nehézségeket. Három harmados felkészülést választottunk 3-2-4 hetes bontásban. Az első három hetes VB-selejtezős időszak megadta az alaphangját a felkészülésnek, ez a siker a magyar kézilabda jövőjét tekintve is nagy eredmény. Egyéni edzésprogrammal engedtem el a játékosokat pihenőre, amiben futómunka és erősítés szerepelt. Hosszú még az idő az első meccsig, ami 29-én lesz, sok taktikai munkát kell elvégeznünk, az összeszokottságon kell javítani. A Tunézia elleni mérkőzés után mondom meg azt a 15 nevet, aki utazhat az olimpiára. Egy játékos becserélhető lesz, 28 játékos van nevezve, köztük két tartalék kapus is. Londonban az angolokkal is játszani fogunk. A meccsek időpontjai ugrálni fognak, egyik nap délelőtt, másik nap este játsszuk. Ez a 4. olimpiám, Szöul, Sidney és Athén után Londonban is ott lehetek edzőként. A legfontosabb edzések most jönnek, minden meccsen győzelemre játszunk. Eddig mindig továbbjutottunk a csoportból, ebben bízok most is, de szeretnénk a legjobb négybe kerülni, és ott minél előrébb végezni – mondta Mocsai Lajos.