Embertelen küzdelemben ért célba

Húsz sportoló kényszerült feladni az olimpiai maratonfutó versenyt, de Kovács Tamás, a VEDAC atlétája teljesítette a távot, leküzdötte a szörnyű meleget.

Az olimpiai játékok hagyományos atlétikai záró számában, a férfi maraton futásban állt rajthoz a VEDAC harmadik olimpikonja, Kovács Tamás. A kiváló veszprémi atlétának az afrikaiakkal teletűzdelt mezőnyben kellett megállnia a helyét, ami sikerült is, hiszen a vasárnapra kialakult kissé váratlan melegben húsz versenyző - köztük mindhárom etióp (!) - is feladni kényszerült a versenyt, Kovács Tamás viszont végigcsinálta a kegyetlenül hosszú maratoni távot.

A hangulat idézte a korábbi hetekét: Hatalmas közönség, megállás nélküli buzdítás, izgalmas küzdelem. A versenyt az afrikai futók irányították, végül némi meglepetésre a 23 éves ugandai, VB kilencedik, Stephen Kiprotich szerezte meg a győzelmet.


A győztes: Stephen Kiprotich

A rajthoz állt 105 futó között Kovács Tamás 2;27:48 órás idővel a 72. helyen ért célba. A hirtelen melegre fordult időben húszan feladták a versenyt.

- Igyekeztem nem túl gyorsan kezdeni, és ha lehet, akkor a táv második felében terveztem gyorsabb iramot. Próbáltam arra törekedni, hogy a közönség ne vigyen el. Óriási hangulat, rengeteg ember volt az egész városban. A laza kezdés nagyjából megvolt, de az sem esett annyira jól, mint ahogy szerettem volna. Ebben a melegben teljesen végem lett, az utolsó 10 km már csak arra volt, hogy valahogy beérjek. Igazából fokozatosan fogytam el, szétesett a boly is, egyedül egyre nehezebb volt. Úgy érzem, sokkal többet dolgoztam annál, hogy ilyen eredmény jöjjön ki belőle. Sajnos ez most így alakult – nyilatkozott a verseny után kissé csalódottan Kovács Tamás a masz.hu-nak, majd terveiről és élményeiről is beszélt:


Kovács Tamás (középen)

- Bízom abban, hogy a munka nem vész el és idén meg tudom még mutatni az elvégzett kemény munka jó hatását. Leírhatatlan maraton volt, ilyen élményben még soha nem volt részem. Több ezer ember szurkolt végig. Be van dugulva a fülem, annyira szétordították a nézők. Magyarok is rengetegen voltak, ez is nagyon jól esett. Első világversenyem volt, rögtön Olimpia, úgyhogy beleestem a mélyvízbe. Biztos, hogy sok hasznos tapasztalatot szereztem – magyarázta Kovács Tamás.

Megkértük a sportoló edzőjét, Szemán Jánost is – aki itthonról követte figyelemmel az eseményeket –, hogy értékelje a versenyt.

- Most már nem első alkalommal babrál ki velünk az időjárás. Bejött, amitől féltünk, a
nem várt meleggel, párás idővel Tamás nehezen tudott megbirkózni, és féltávtól pokolian nehéz dolga volt. Minden elismerésem, hogy a körülmények ellenére végig küzdötte, és célba ért. Most egy kis pihenő következik, de már a további célokra koncentrálunk: idén még egy nagy megmérettetés vár Tamásra, a Mezei Európa-bajnokság. A munka benne van, aminek ki is kell jönnie – érvelt Szemán János.