Megalapozták a futsal jövőjét

A Szilágyi DSE lesz a veszprémi futsal utánpótlásának fő bázisa, jövőre kiemelt városi egyesület lehet az 1. FC Veszprém.

Csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót az 1. FCV vezetősége, ahol részt vett Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, a klub tiszteletbeli elnöke, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Halmay György, a Szilágyi DSE elnöke, Rajki Tamás, az 1. FCV ügyvezetője, valamint Finta Péter utánpótlás vezető.

Rajki Tamás köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy sikerrel mutatkozott be a csapat, és 1-1-es döntetlent játszott a Berettyóújfalu ellen.

Porga Gyula polgármester elismeréssel beszélt a klub eddigi teljesítményéről:

- Nagy öröm, hogy egy évvel ezelőtt egy új egyesület jelent meg a városban, és most már elmondhatjuk, egy sikeres évadot tudhat maga mögött, ami hosszú távon biztosíthatja az egyesület jövőjét. A mai napon együttműködési megállapodás kerül aláírásra a Szilágyival. A legutóbbi mérkőzés is bizonyította, hogy hosszú távú tervei vannak a veszprémi futsal egyesületnek. Meggyőződésem, hogy a képviselőtestület is támogatni fogja azt a kezdeményezést, hogy kiemelt egyesületek sorába emeljük a futsalt. Ősszel előterjesztem a képviselőtestület elé a javaslatot. Örömteli lenne, ha minél többen kezdenék el ezt a sportágat, és minél többen látogatnának ki a mérkőzésekre – mondta Porga Gyula.

A klub tiszteletbeli elnöke, Dr. Navracsics Tibor beszélt a felkérésről, a klub elmúlt egy évéről és a jövőbeni tervekről is.

- Amikor másfél évvel ezelőtt megkerestek a klub alapítói, lokálpatirotizmusból vállaltam az elnöki posztot, ha tudok segíteni azzal, hogy a nevemet adom hozzá, akkor ez a kötelezettségem. Akkor a tervek meglehetősen ambiziózusnak tűntek, most már azt kell mondanom, hogy túlteljesítették a várakozásokat. A fusal final fourt itt, Veszprémben rendeztük, korábban nem is jegyeztek minket, viszont ezzel beköszönt a magyar futsal történetébe az FCV. Nem keseredtünk el a Berettyóújfalu elleni 14-1-es vereségtől, az volt az első pofon, tanultunk belőle. Azóta nagy ütemben fejlődtünk, ha folytatódik ez a tendencia, nagyon szép jövő előtt áll a klub. Az NBII megnyerésével az első osztályba léphettünk. Kötelezettségünk az utánpótlás felkarolása, idén már U15, U17 és U19-ben is lesz csapatunk. Számítunk a Szilágyi iskolára, célunk, hogy kialakuljon egy minden korosztályt átölelő utánpótlás bázisunk. Úgy döntöttünk, hogy az egész szezon során ingyenes lesz a belépés a mérkőzésekre, kedvet szeretnénk csinálni minél több embernek a futsalhoz. Nem törünk a kézilabda babérjaira, de egy népszerű sportágat szeretnénk meghonosítani Veszprémben. A bentmaradást céloztuk meg az első évben – fejtette ki Dr. Navracsics Tibor.

Az utánpótlás fejlesztéséről Halmay György számolt be.

- A Szilágyi Diáksport Egyesület fiatal egyesület, 2004-ben határoztuk el, hogy tanórán kívüli sportegyesület formájában is foglalkoztatjuk a gyerekeket. Két sportágban - labdarúgásban és kosárlabdában - működik az egyesület. Labdarúgásban részt veszünk az egyesületi és az iskolai Bozsik programban, ezt egészítjük ki azzal, hogy részt vállalunk a futsal utánpótlás bázisában. A gyerekek Szilágyi DSE nevében fognak részt venni a bajnokságban, három UEFA B licences végzettséggel rendelkező testnevelőnk van, szívesen ajánljuk fel a segítségünket az 1. FCV-nek – magyarázta Halmay György.

A sajtótájékoztató végén Rajki Tamás köszönte meg a klub nevében a bizalmat, majd aláírták a 1. FCV és Szilágyi DSE között létrejött együttműködési megállapodást, amit Dr. Navracsics Tibor és Halmay György látott el a kézjegyével.