A futáshoz csak elhatározás kell

Gyönyörű környezetben és sportolásra alkalmas időjárási körülmények között zajlott az I. Vehir.hu futógála szombaton délelőtt a Fejes-völgyben, amelyen még Celje városa is magas rangon képviseltette magát.

 

Már a kilenc órára meghirdetett kezdéskor sokan érkeztek az állatkert főbejáratához, hogy a szabadban, egy kis futással töltsék a szombat délelőttjüket az I. Vehir.hu futógálához csatlakozva. Fiatalok és idősebbek egyaránt próbára tették magukat az előre meghirdetett versenyeken, a 2 km-es kocogó távon, a 8x500 méteres váltón, valamint az olimpiai futókkal megtűzdelt 5 km-es szakaszon.

A jelenlévőket az esemény fővédnöke, Balogh Gábor, a miniszterelnökség sportügyekért felelős tanácsadója köszöntötte. Kiemelte, egy ilyen festői környezet ideáli helyszín ahhoz, hogy az emberek mindennapi életvitelébe beépítsük a sportot, a futást, amihez nem kell különösebb előkészület, csak az elhatározás szükséges.

Elsőként a 2 km-es távra sorakoztak fel a versenyzők, amit Csejtei Gábor teljesített a leggyorsabban. Ezt követte a 8x500 méteres váltó futás, itt a közélet, a VEDAC, a Vetési, a Táncsics és Padányi versenyzői álltak a rajtvonalhoz. Természetesen a profi versenyzők sikerével zárult a futam, a vedacos Bodnár Botond, Cosentino Lucia, Horváth András, Tóth Lili, Mák Péter, Héjja Levente, Czaun Péter és Göncz Anna magasan verte a mezőnyt. A második helyen a Vetési válogatottja ért célba, a közélet képviselői (Porga Gyula, Balogh Gábor, Czaun János, Bortha László, Takács László, Pozeznik Janko – Celje város alpolgámestere, Tóthné Stupián Anikó és Rajki Tamás) a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhattak fel.

A rövid pihenő után máris rajthoz álltak a történelmi versenyfutás résztvevői, akik az állatkert főbejáratától a Margit-romokig futottak, majd vissza, ami közel 5 km-t jelentett. Itt Minczér Albert teljesített a legjobban, őt Takács Dávid és Kovács Tamás követte, mindhárman a VEDAC sportolói.

Az ünnepélyes eredményhirdetésig az Angel Cheerleaders Team kötötte le a völgyben tartózkodók figyelmét. A díjakat Balogh Gábor, a miniszterelnökség sportügyekért felelős tanácsadója, Porga Gyula polgármester, valamint Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos adta át.

Rajki Tamás főszervező elmondta, hagyományteremtő szándékkal hívták életre a Vehir.hu futógálát, s bízik benne, jövőre még többen vesznek részt az eseményen.

A Vehír első futógáláján sportolók, tanárok, diákok és családok mellett politikusok is részt vettek. Önkormányzati képviselőink megmutatták, hogy a gombnyomogatás mellett a cseppet sem egyszerű veszprémi terepen is megállják a helyüket. A rendezvényt a celjei városvezetők tették nemzetközivé. A szlovén város polgármestere este már ellenünk szurkolt az Arénában, a Vehír futógáláján azonban még városatyáink oldalán népszerűsítette a testmozgást.


A 8x500 méteres váltófutásban a közéleti csapat élén, első versenyzőként küzdötte le a kijelölt távot Porga Gyula polgármester.

– A futás a legegyszerűbb és éppen ezért sokak által űzött sportág. Itt Veszprémben pedig különösen népszerűek az amatőr futógálák. Ön szerint ez minek köszönhető?

– Veszprém egy sportos város. Van egy nagy hírű atlétikai klubunk, ami magas színvonalú tömegsport-rendezvényeket szervez. Azon a két-három futórendezvényen, ami a városban van egész családok vesznek részt. De nem csak a futás népszerű. Ha megnézzük például a kispályás futballcsapataink számát, és azt, hogy hány embert mozgatnak meg, akkor a város méretéhez képest magas számot kapunk. Úgy gondolom, nagyon örömteli, hogy mi veszprémiek ennyire sportosak vagyunk. Ebben nagy szerepe van az egyesületeinknek is, hiszen a profi sport mellett szinte mindegyik nagy energiákat fektet a tömegsport szervezésébe, az egészséges életmód népszerűsítésébe is.


A futógála fővédnöke Balogh Gábor, a Miniszterelnökség sportügyekért felelős tanácsadója volt, aki szintén nagy lelkesedéssel falta a métereket.

– Az ilyen rendezvények mennyire járulnak hozzá ahhoz, hogy az emberek felfigyeljenek a tömegsportra?

– Nagy mértékben. Azért is vagyok itt, hogy a rendezvényen keresztül felhívjuk az emberek figyelmét az egészséges életmódra. Az ilyen kezdeményezések segítik ezt a célt. Emellett azt gondolom, hogy a kormány lépése a mindennapos testnevelésórák bevezetésére még egy fontos lépcsőfok volt, hiszen a testmozgást már fiatal korban el kell kezdeni beépíteni az életünkbe.

– Melyek azok a sportágak, amelyek a leginkább alkalmasak ennek a célnak a népszerűsítésére?

– Azok a sportágak, amik a legegyszerűbben űzhetők. Monspart Saroltának, a Magyar Szabadidősport Szövetség alelnökének van egy jó mondása: „a láb mindig kéznél van”. Ahhoz nem kell semmi, hogy a futást űzni tudjuk, mindenki számára elérhető, és épp ezért alkalmas arra, hogy az életünket egészségesebbé tegyük.


A megkérdezettek nem csak a sokakat megmozgató rendezvényeken húznak sportcipőt. Balogh Gábor a futást, úszást preferálja, és az utóbbi években a tenisz vált az egyik kedvenc sportágává. Porga Gyula szívéhez a futball áll a legközelebb, és a gyerekeivel is sokat mozog: velük például tollaslabdázni vagy kidobózni szokott. A polgármester azt is elárulta, hogy az autójában mindig van egy futball-labda, szükség esetére. 

I. VEHIR.HU FUTÓGÁLA - EREDMÉNYEK

Senior férfi

1. Strommer László (Veszprémi Sportmászó Egyesület)
2. Szalay Zsolt
3. Gyimesi Károly

Senior női

1. Kovács Ida (VEDAC)
2. Szigeti Ildikó (Marathon TKE)
3. Róth Judit

Felnőtt férfi

1. Minczér Albert (VEDAC)
2. Takács Dávid (VEDAC)
3. Kovács Tamás (VEDAC)

Felnőtt női

1. Tóth Lívia (VEDAC)
2. Kiss Melinda
3. Enele Ilona

Junior fiú

1. Tóth Áron (VEDAC)
2. Szögi István (VEDAC)
3. Tulok Mátyás (VEDAC)

Junior lány

1. Kéri Bianka (VEDAC)
2. Somogyi Anett (VEDAC)
3. Birmann teodóra (VEDAC)

Serdülő fiú

1. Héjja Levente (VEDAC)
2. Horváth andrás (VEDAC)
3. Czaun Péter (VEDAC)

Serdülő lány

1. Bencsik Kamilla
2. Göncz Anna (VEDAC)
3. Tóth Lili (VEDAC)

Abszolút férfi

1. Minczért Albert (VEDAC)
2. Takács Dávid (VEDAC)
3. Kovács Tamás (VEDAC)

Abszolút női

1. Tóth Lívia (VEDAC)
2. Kovács Ida (VEDAC)
3. Kiss Melinda

Forrás: vehir.hu (Cseh Zoltán, Söge, fotó: Kovács Bálint)

Hozzászólások

Név E-mail cím A képen látható számsor:
Hozzászólásommal elfogadom a hajraveszprem.hu szabályzatát.

A rovat további cikkei

Facebook