Vasárnap Locargo Veszprém Cross

A Veszprémi Kerékpáros Egyesület szervezi november 18.-án vasárnap a SuperCross-sorozat harmadik futamát, a LOcarGO Veszprém Crosst.

A versenynek a Barátság park és környéke ad otthont, ahol az akadályok és technikáskanyarkombinációk miatt látványos, a viszonylag sík és füves terület miatt pedig biztonságos futamot lehet rendezni. A 11 kategória három futamban, 11 órakor, 11:45-kor és 13 órakor rajtol.

A versenyzőknek körönként 3 akadályt kell abszolválni, ezek a dupla palánk, a homokágy és a mesterséges lépcső. A versenyen több olimpiai kvótagyűjtő, nemzetközi szinten is ismert és elismert bringás vesz részt a mountain bike és országúti szakágakból egyaránt.

Egységes időrend és versenyhossz

11:00 (25-30 perces futam) - Férfi U15, Férfi U17, Férfi master 3, Női U17, Hobbi férfi
11:45 (40-45 perces futam) - Férfi U19, Férfi master 2, Női Elit.
13:00 (55-65 perces futam) - Férfi U23, Férfi Elit, Férfi master 2.
14:30 - Eredményhirdetés

 Mi a cyclocross?
Egy körpályán zajló verseny körönkénti hossza 1500-3000 méter és az első kör ideje adja meg a körszámot. A pálya egyrészt földutakon, réteken, füves területeken, másrészt aszfalton, lépcsőkön, mesterséges akadályokon keresztül halad. A lépcsőkre és az akadályokra azért van szükség, mert -15 és +15 fok közötti versenyeken átfagynának a versenyzők, ha folyamatos nagy sebességgel hajtanának.

A cross szezon pont az országúti és MTB holtszezonjában van. Mivel a verseny nagyrészt azőszi és téli hónapokban zajlik, általában sárban, hóban kell helytállni a versenyzőknek. Ezért is kedvelt sportág, mivel a versenyzésre "kiéhezetteknek" ilyenkor sem kell otthon ülni vagy monoton edzéseket végezni.

A nézők pedig látványos futamokat láthatnak, az időjárás (hó, sár miatt) igazán izgalmassá teszi a versenyt. A verseny érdekessége, hogy nem adott kilométert, vagy körszámot kell megtenni, hanem az időtartam a fix. Férfi elit versenyen ennek 60 perchez kell közelíteni.

A pályán a depóban van lehetőség bringacserére is, ahol a segítőknek és szerelők megjavíthatják a kerékpárt - amolyan boxutca. Így saras vagy egyéb kritikus körülmények között egy versenyző akár körönként is cserélhetne kerékpárt.