Állták a sarat a Törökbálinttal szemben

A második negyed hullámvölgyének köszönhetően szenvedett vereséget a VESC férfi kosárlabdacsapata a listavezető Törökbálint ellen.

A korábbról elhalasztott mérkőzést a VESC kezdte jobban, és Kováts Viktor kosaraival négy pontos előnyre tettek szert (2-6). Mindkét együttes pontatlanul célzott távolról, és a negyed közepére a hazaiaknak sikerült közelebb kerülniük (6-8). Kovács Nándor tanítványai azonban nem hátráltak meg, és Kováts két triplájával tíz pontra hízlalták a különbséget (6-16). A több hazai pontatlanságnak köszönhetően tartotta előnyét a VESC, Oltárczy újabb hármasának is köszönhetően (7. perc: 10-21). Az negyed hajrájában a veszprémi kezek megremegtek, több ízben is eladták támadásban a labdát, így az MTK Wehner révén fokozatosan dolgozta le hátrányát, két pontra csökkentve a távolságot (21:23).


Fotó: archív

A második tíz perc pontszegényen kezdődött, mindkét együttes sok technikai hibát, a távoli dobásokkal is hadilábon álltak, így a 13. perc elején 23:25-öt mutatott az eredményjelző. Az egykori veszprémi vezetőedző, Molnár István remekül cserélt, és a pályára lépő Bihari Máté kosaraival, büntetőivel a negyed közepére átvette a vezetést a Törökbálint (32:28). A hazaiak nem lassítottak, Bihari és Wehner tetszés szerint szórták a kosarakat, előbbi még egy zsákolást is bemutatott, míg a bakonyiaknak semmi nem sikerült, a gyűrűről rendre kifelé pattantak a kísérletek. Az utolsó két percre 16 pontos hazai előnnyel vághattak neki a csapatok (44:28). A hajrá a VESC-nek sikerült jobban, Oltárczy Máté triplájával és Szabó Balázs kosarával a dudaszóig megfelezték a hátrányt (46:38).

A nagyszünetet követően a vendégek kezdtek jobban, Nagy Róbert kosaraival ismét lőtávolon belül kerültek az MTK-hoz (22. perc: 48:44). Ekkor azonban jött Szarvas Gábor, aki zsinórban három triplát szórt a veszprémi gyűrűbe, míg Kovács Nándor fiai a hárompontos vonalról egyszerűn képtelenek voltak betalálni, így ismét tetemes előnyt dolgoztak ki a hazaiak (26. perc: 62:48). A veszprémi időkérést követően Czakó törte meg a gólcsendet, majd Kováts Viktor és Oltárczy kosarával az utolsó periódus előtt sikerült tíz pont alá csökkenteni a különbséget (64:55).


Fotó: archív

 A záró negyedben mindkét csapat elsősorban a hibákkal vétette észre magát, ezt jelzi, hogy az első négy(!) percben egy kosár sem esett. A ritka gólcsendet Szarvas büntetői törték meg, majd Bihari értékesített két ziccert, így a mérkőzés a játékrész derekán eldőlni látszott (70:55). A hosszú veszprémi kosárszünetnek Czakó vetett véget, s ezen felbúzdulva a VESC egy utolsó rohamba kezdett, így három perccel a vége előtt Kováts Viktor kosarával már "csak" nyolc pont volt Szabóék hátránya (72:64). Az utolsó percben Kováts hármasa öt pontra csökkentette a különbséget, de innen már nem sikerült a fordítás, a hazaiak büntetőkkel biztosították be sikerüket (81:73).

A VESC együttese következő két bajnoki mérkőzését is idegenben vívja. Előbb a második helyezett Bonyhád csapatához látogatnak január 18-án, pénteken, majd a dobogó harmadikán fokán álló Budapest Honvédhoz utaznak január 26-án, szombaton.

MTK-Törökbálint - VESC 81:73 (21:23, 25:15, 18:17, 17:18)

Törökbálint, Bálint Márton Iskola sportcsarnoka.

MTK: Szarvas 13/9, Wehner 17, Mercza 7, Baross 12, Spiriev 6. Csere: Bihari 23, Radovics 3/3, Fülöp. Edző: Molnár István.

VESC: Kováts 19/9, Nagy 8, Szabó 14, Horváth R. 8, Oltárczy 16/6. Csere: Czakó 8, Fehér, Sefcsik. Edző: Kovács Nándor.