Idegenben is legyőzték a Honvédot

Végletekig kiélezett csatában kétpontos győzelmet aratott a VESC férfi kosárlabdacsapata a dobogó harmadik fokán álló Budapest Honvéd ellen. Az őszi hazai győzelem után ismét sikerült legyőzni a fővárosi gárdát.

Jól kezdett a veszprémi együttes, Horváth Roland kosaraival a vendégeknél volt a vezetés a 3. perc végéig, azonban jött Tursics, és megfordította a mérkőzés állását (7-5). A bakonyiak sok hibát követtek el mind támadásban, mind védekezésben, ezt kegyetlenül kihasználták a hazaiak, és a negyed derekára közel tíz pontra nőtt a különbség (14-5). Kovács Nándor időkérése után sem változott a játék képe, így a 8. percben 19-8 állt az eredményjelzőn. A vendégeknél Fehér törte meg a gólcsendet egy triplával, de ez sem lendített a VESC támadójátékán, és Szeleczky büntetőivel , majd Bohanek kosarával a Honvéd megnyugtató előnyre tett szert (26:13).

A második tíz perc elején a Bohanek-Czakó dobópárbaj döntetlen lett, így a távolság maradt a két együttes között (13. perc: 30-17). A játékrész közepére a VESC védelme rendeződött, támadásban is feljavultak a vendégek, és a Szabó-Kováts kettős révén négy pontra olvadt a hazaiak előnye (33-29). A fővárosiak mestere cserékkel és időkéréssel próbált frissíteni fiaian, de Nagy Róbert kosara a 18. percben ismét vendég vezetést jelentett (36-37). A hajrában a hazaiak újítani tudtak, így öt pontos előnnyel vonulhattak pihenőre (42-37).


Fotó: archív

A hosszabb pihenőt követően mindkét oldalon rengeteg volt a pontatlan dobási kísérlet és az eladott labda, a gyűrűbe csak elvétve hullott a labda, de ebből a gólszegénységből a bakonyiak jöttek ki jobban, s a 24. percben Nagy Róbert egyenlített (44-44). Egy újabb kétperces kosárszünetet kővetően Nagy Róbert állhatott négyszer is a büntetővonalra, de nem remegett meg a keze, így a veszprémieknél volt ismét a vezetés (44-49). A hazai időkérés után Bohanek törte meg a Honvéd gólcsendjét, ám ez csak a pillanatnyi szépítésre volt elég. Az utolsó két percben a VESC távoli dobásai rendre a gyűrűben landoltak, Sefcsik háromszor is eredményes volt a hárompontos vonalon kívülről, így a záró játékrészre tizenegy pontos vendég előnnyel fordulhattak a csapatok (50-61).

Az utolsó tíz percben a VESC őrizte előnyét, a fővárosiak mindent megtettek, hogy utolérjék riválisukat, elsősorban Bohanek járt élen a pontszerzésben, de a vendégek Nagy kosaraival és Szabó Balázs parádés palánk alatti mezőnymunkájával tartották a különbséget (34. perc: 56-67). A folytatásban előbb Kovács Domonkos és Bohanek kosaraival öt pontra zárkóztak a hazaiak, majd Nagy és Sefcsik kosaraival gyorsan visszaállt a kilencpontos különbség (38. perc: 65-74).

Az utolsó percre fordulva eldőlni látszott az összecsapás, azonban hihetetlen izgalmak következtek. Kovács Nándor időt kért, de a hazaiak három pontra feljöttek, így jöhetett az új időkérés (73-76). Tursics, majd Bohanek kosarával egalizált a Honvéd (78-78), de Horváth Roland biztosan értékesítette a megítélt két büntetőt (78-80). Tursics Krisztiánnak megremegett a keze a büntetővonalon, de válaszul a következő támadásban egy hármast hintett a bakonyiak gyűrűjébe, döntetlenre alakítva az állást (82-82). Az utolsó támadásnál az egész mérkőzésen remek játékot bemutató Szabó Balázs célzott pontosan, elhozva ezzel a két bajnoki pontot a Honvéd otthonából (82-84).

Budapesti Honvéd SE - Veszprémi Egyetem SC 82:84 (26:13, 16:24, 8:24, 32:23)

VESC: Oltárczy 7/3, Kováts 6/6, Nagy R. 22, Szabó B. 16, Horváth R. 10/3. Csere: Fehér 6/6, Sefcsik 11/9, Czakó 6, Horváth O. Edző: Kovács Nándor

Honvéd: Stefán 4, Lőrincz 2, Kovács D. 13/3, Tursics 17/3, Máté 14/3. Csere: Szalay, Bohanek 23, Szollár 3, Taga, Szeleczky 6. Edző: Mészáros István