Vereséggel kezdték a rájátszást

A VESC férfi kosárlabdacsapata szoros mérkőzésen hétpontos vereséget szenvedett a Debrecen ellen a 9-20. helyért zajló rájátszás első körében.

Az alapszakaszban a keleti csoport nyolcadik helyén végzett DEAC mindössze egy alkalommal hagyta el győztesen a pályát saját otthonában, míg a bakonyiak három sikert arattak otthonoktul távol. A hosszú utazás ellenére remekül kezdett a Veszprém, Oltárczy és Kováts egyaránt triplával nyitott (0:6). A negyed közepén érte utol riválisát a házigazda alakulat, Nagy Botond ponterős játékának köszönhetően fordított a Debrecen (10:9). A vendégek hullámvölgybe kerültek, több lehetőséget is elrontottak, elsősorban a hárompontos vonalon kívülről, így három perccel a negyed vége előtt elhúztak a hazaiak (16:9). A VESC időkéréssel rendezte a sorokat, Kováts és Szabó találataival gyorsan egalizáltak (16:16). A hajrában felváltva estek a kosarak, a negyed minimális hazai előnnyel zárult (25:24).

A második játékrészben Oltárczy triplájával azonnal fordított a VESC, de a hazaiak nem akartak lemaradni vetélytársuktól. Hol az egyik, hol a másik alakulat vezetett, ám egyik sem tudott két pontnál jobban meglépni ellenfelétől (15. perc: 36:35). A debreceni csapatban Gál és Nagy Botond járt élen a gólszerzésben, míg az egyetemistáknál Czakó és Szabó Balázs szórta a pontokat. Az utolsó két percben a veszprémiek nem találtak a gyűrűbe, ezt kihasználva a hazaiak Marosi révén öt ponttal elléptek a bakonyiaktól (50:45).


Fotó: archív

A hosszabb pihenőt követően tartotta előnyét a hazai csapat (23. perc: 54:49). Ezt követően kisebb hullámvölgy jelentkezett a hajdúsági együttesnél, melyet a vendégek remekül használtak ki, Oltárczy büntetőivel ismét fordított a Veszprém (26.perc: 58:60). Arról, hogy ne változozzon a mérkőzés összképe, a hazaiak tettek, mivel egy 8:0-s rohamot produkáltak, hozzátéve, hogy a játékvezetők is főszerepet kaptak ezekben a percekben (70:63). A különbség a negyed végéig megmaradt (74:67).

Az utolsó tíz perc elején a DEAC elhúzott a vendégektől, a játékvezetők ismét nem álltak a helyzet magaslatán (34. perc, 80:69). Ezzel el is dőlt a mérkőzés, a hátralévő időben a házigazdák taktikus játékkal nem engedték magukhoz elérhető, illetve reményt keltő közelségbe a veszprémieket.  Mindkét oldalon távoli dobásokkal próbálkoztak, amely hasonló százalékban hozott eredményt, így a VESC bár tíz ponton belülre került, de fordítani már nem tudott (94:87).

DEAC-VESC 94:87 (25:24, 25:21, 24:22, 20:20)
Veszprémi pontszerzők: Oltárczy M. 23, Nagy R. 16 , Szabó B. 14, Horváth R. 11 , Kováts V. 10, Czakó T. 7, Sefcsik T. 5, Lőrincz A. 1.