Vadnai Jonatán világbajnok

Világbajnoki címet szerzett Vadnai Jonatán, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) vitorlázója a hazai rendezésű Balaton Laser Worlds 2013 elnevezésű esemény nyitó rendezvényén, az ifjúsági korosztálynak kiírt Laser 4.7 világ- és Európa-bajnokságon.

Ugyan az utolsó nap előtt még a hetedik helyen állt, ám a záró futamokon nyújtott remek teljesítményével mindenkit megelőzött és a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel Vadnai Jonatán.

A fiatal, mindössze 15 éves, Balatonalmádiban élő sportoló egy hetedik és egy kilencedik hellyel tudta bebiztosítani magának a végső sikert a 48 országból mintegy 247 fiú és 124 lány vitorlázóját felvonultató megméretésen.

Jonatán elmondta, eredetileg azzal a céllal hajózott ki, hogy a legjobb öt közé jusson. A furcsa és nagyon nehezen hajózható északi szél átírta a forgatókönyvet és a két remek helyezés után már az érem is megfordult a fejében. A végső eredmény kihirdetésekor határtalan öröm töltötte el.

- Mivel jó sokáig nem tudtam az ellenfelek eredményeit, ezért egyáltalán nem gondoltam a világbajnoki címre. Amikor kiderült, hogy a legfőbb rivális, az ausztrál fiú csak 28. és 32. helyen végzett, akkor kezdtem kapizsgálni, hogy ebből még az aranyérem is kisülhet. Mondanom sem kell ugye, hogy nagyon boldog vagyok - mondta a hosszúra nyúlt éjszaka után kissé fáradtan Jonatán.

A Balaton Laser Worlds 2013 első hete minden szempontból tökéletesen zárult. A többi magyar is remekül teljesített. A lányoknál Virág Flórát kell kiemelni, aki az utolsó két futamon elért harmadik és második helyezése után a 32. helyről egészen a hetedik helyig tornázta fel magát. Érdi Mária pedig az előkelő tizenegyedik helyen végzett, ami korosztályában az U-16-osoknál világ- és Európa-bajnoki ötödik helyezést jelentett élete első viadalán rajthoz álló újoncnak.

Hétfőtől az U-21-es korosztály versenyivel folytatódik a rangos erőpróba Balatonfüreden, ahol szintén hasonlóan népes mezőnyre számíthat a rendező BYC.