Nemzetközi tájfutóverseny Veszprémben

Augusztus 16-20. között kerül megrendezésre a Hungária Kupa nemzetközi tájfutóverseny Veszprémben.

A Veszprémi Tájfutó Club és a Postás SE közösen elnyerte a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség pályázatán a 2013. évi nemzetközi Hungária kupa rendezési jogát. A Hungária kupa a legnagyobb magyar tájfutó verseny, közel fél évszázados múltra tekint vissza. Az első Hungária kupát 1967-ben rendezték Farkasgyepűn és azóta többször is visszatért Veszprém megyébe különböző helyszínekkel (1976 - Veszprém, 1981 - Pápa, 1999 és 2003 - Sümeg). Érdekesség, hogy az 1976-os veszprémi verseny volt minden idők legnépesebb eseménye 2.200 indulóval.


Fotók: hungariacup2013.hu

A versenyre 2013. augusztus 16-20. között kerül sor Veszprém központtal. A versenyközpont helyszíne a jutaspusztai katonai bázis. A különféle szálláslehetőségek mellett itt kerül sor esténként a napi eredményhirdetésekre, amelyeket kulturális programok színesítenek.

A verseny programja és helyszínei:
1. nap: Bakony kupa – Bakonybél, Bakony Hotel
2. nap: Eurowest kupa – Bakonybél, Bakony Hotel
3. nap: Transmoduls kupa – Veszprém, Betekints-völgy
4. nap: Tüskés Endre emlékverseny – Veszprém, Jutaspuszta
5. nap: Pepperl&Fuchs Veszprém kupa – Veszprém, Jutaspuszta

A napi futamok mellett délutánonként kísérőversenyeken tehetik próbára a résztvevők tájékozódási képességüket egyéb különleges formákban, mint mobilos tájfutás, mikrosprint, tájkerékpár, éjszakai verseny, Trail-O.

A versenyre 4 kontinens 31 országából 1200 versenyző nevezett, olyan távoli országokból is, mint Brazília, Kanada, Ausztrália vagy Japán. Ezzel az utóbbi évek legnépesebb Hungária kupája lesz, egyben a régió egyik legnagyobb tömeget megmozgató sporteseménye.

A felnőtt elit kategóriában a férfiaknál a fiatal pécsi Baumholczer Máté (a tavalyi junior világbajnokság kilencedik helyezettje) legnagyobb ellenfele a szerb Blazo Maksimovics lehet; a nőknél pedig a verseny favoritja a litván Kristina Rybakovaité, aki korábban a felnőtt világbajnokságon ért el 12. helyet, mellette olasz, angol és remélhetőleg magyar versenyzők is labdába rúghatnak.

Az utánpótlás nemzeti csapatok részére a rendezők külön versenyt írtak ki Tool-Temp Youth Derby néven (itt négy kategóriában – fiú és lány serdülő és ifjúsági – gyűjtenek pontokat a versenyzők, amit az ötödik nap végén összesítenek). Erre a versengésre az osztrák, román, szlovén, ukrán és magyar válogatott nevezett be a legjobbjaival.

A tájfutó családok számára a Hungária kupa nem csak egy verseny, hanem egyben nyaralás is, a napi futamok után délutánonként megismerkednek a környék természeti és történelmi látnivalóival, amihez a rendezőség segítséget is nyújt részükre. A veszprémi verseny esetében különleges vonzerővel bír a Balaton közelsége a résztvevők számára, annál is inkább, mivel Balatonfűzfő Önkormányzata felajánlásából a verseny résztvevői térítésmentesen látogathatják a helyi Fövenyfürdőt.

További információk elérhetők a verseny honlapján: www.hungariacup2013.hu