Nem érdemeltek vereséget

Az Alba Fehérvár együttese végletekig kiélezett csatában, egy pontos vereséget szenvedett a görög PAOK együttesétől a Veszprém Arénában rendezett Európa Kupa mérkőzésen.


Képgaléria a cikk végén

A görögök szerezték meg a mérkőzés első kosarát, de nem kellett sokat várni az egyenlítésre, Moore talált a gyűrűbe. Mindkét oldalra a kapkodás volt jellemző, a támadásokban pontatlanok voltak az együttesek. Moore egy triplával törte meg a csendet, majd Supola szerezte vissza eladott labdáját, és ziccerével 9:4-re alakította az állást.

Mindkét mester cserékkel igyekezett frissíteni csapatán, Cooper, majd Bogris gyors találatával két pontra csökkent a PAOK hátránya (11:9). Ezt követően felváltva estek a kosarak, mindkét oldalon több apróbb technikai hiba is becsúszott a játékba. A különbség nem változott a negyed végéig, 16:13-as előnnyel vonulhattak rövid pihenőre a csapatok.

A második negyed eladott fehérvári labdával indult, majd Somogyi védekezett bravúrosan saját palánkja alatt. Tóth Péter két sikeres büntetőjére Tsairelis válaszolt a másik oldalon (18:15), ezt követően Payne csökkentette a PAOK hátrányát egy pontra 18:17. Moore egy hármassal nyugtatta meg a fehérvári híveket, majd Kemp remek egyéni akciója után ismét öt pontra nőtt az előny (24:19). A vendégek mestere Kemp szép zsákolása után időt is kért, láthatóan nem volt elégedett az eddig látottakkal (28:23). A technikai szünet láthatóan nem javult a görögök játéka, de a hazaiaknak sem ment ezekben a percekben, több hiba is csúszott a játékba (30:27).

A védekezés továbbra is remekül működött, és erre építve Moore, majd Kemp szépségdíjas kosaraivel közel tíz pontra nőtt a különbség (35:27). A PAOK második időkérése után Charalampidis vette hátára csapatát, zsinórban szerzett hat pontjával nem engedte elhúzni a hazaiakat (40:33). A negyed végén Juhos mutatott be egy remek blokott, de Charalampidis ismét villant, így hét pontos Fehérvár előnnyel zárult az első játékrész (42:35). A magyar csapatban Kemp 16 ponttal, Moore 12 ponttal zárta a félidőt.

A harmadik tíz perc Cooper triplájával indult, majd Somogyi korábbi hibáját javítva a palánk alól volt eredményes. Tóth két remek labdaszerzése után, előbb ő, majd Moore tört egyedül palánkra, tíz pontra növelve a differenciát (48-38). A görögök mestere azonnal időt is kért, hogy rendet tegyen a fejekben. Ez nem csak a hazai csapatot, hanem a játékvezetőket is megzavarhatta, akik két perc alatt négy faultot is fújtak a Fehérvár kárára. A büntetőknek köszönhetően a PAOK három pontra csökkentette hátrányát (50:47), majd Margaritis hárompontosa után az egyenlítés is sikerült (50:50).

Felváltva estek a kosarak ezekben a percekben, elsősorban büntetőből voltak eredményesek a csapatok, kiélezett, parázs hangulatúvá vált az összecsapás, de sajnos ebben a játékvezetőknek is nagy szerepe volt (26. perc: 58:56). Bogris találatával hosszú idő után ismét görög vezetés állt az eredményjelzőn (58:59), de előbb Supola büntetőivel, majd Hobbs triplájával az ALBA megfordította az állást (63:60). Az utolsó percben Tsochlas távolijával ismét fordult a kocka, de a feljavuló Hobbs közreműködésével ez az etap is Fehérvár előnnyel végződött (67:64).

A záró felvonást a görögök kezdték jobban, védekezésük feljavult, támadásban pedig nem tudtak hibázni ezekben a percekben, míg a hazaiak próbálkozásai rendre célt tévesztettek. Carlos Frade, a Fehérvár mestere azonnal időt is kért (67:72). Moore két büntetővel csökkentette a hátrányt, majd Hobbs kétszer is triplával egalizált, de mindkét esetben gyorsan jött a válasz Payne révén (75:77). A negyed derekához érve Kemp és Moore kosaraival visszavette a vezetést az ALBA (80:77), majd felváltva estek a kosarak, mindkét gárda pontosan célzott (86:83).

Az izgalmas hajrához érkezve az egész Aréna állva buzdította a Fehérvár gárdáját, akik az utolsó percre egy pontos előnnyel vághattak neki (88:87). Charalampidis két büntetőjével fordított a PAOK, majd a hazai időkérés után Tóth adta el a labdát. Egy remekül kivédekezett görög akció után Frade ismét szünetet kért fiainak, utolsó taktikai eligazítást adva a vélhetően a záró támadáshoz. Az akció sajnos kosár nélkül zárult, Hobbs hármasa pattant ki a gyűrűből, így az ALBA Fehérvár első hazai Európa Kupa meccsét egy pontos vereséggel zárta (88:89).

Alba Fehérvár - PAOK Szaloniki 88:89 (16:13, 26:22, 25:29, 21:25)

Veszprém, Veszprém Aréna, vezette: Jovcsics (szerb), Cici (albán), Koljensic (montenegrói)

Fehérvár: Szanati 2, Moore 18/6, Kemp 25, Juhos 4, Somogyi 4, csere: Tóth N. 8, Hobbs 17/12, Supola 4, Tóth P. 4, Oláh 2.
Vezetőedző: Carlos Frade

PAOK: Cooper 6/6, Haralampidisz 19, Cairelisz 21, Kaszelakisz, Bogrisz 12., csere: Payne 13, Cohlasz 6/3, Margaritisz 10/3, Dedasz 2.
vezetőedző: Anasztasziosz Markopulosz

galeria_403

Képgaléria