Nyolc között a Veszprém!

Izgalmas mérkőzésen, az első félidőben kiharcolt előnyt megtartva jutott a legjobb nyolc közé az MKB-MVM Veszprém, miután a nyolcaddöntő visszavágóján 31-26-ra legyőzte a lengyel Orlen Wisla Plock együttesét.


Képgaléria a cikk végén

Szombaton 14:00-kor rendezték az EHF Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóját, ahol az MKB-MVM Veszprém visszavághatott a Wisla Plocktól elszenvedett egy gólos vereségért. Ahhoz hogy a magyar csapat továbbjusson, jóval keményebb és szervezettebb védekezést kell mutatniuk, és ebből pontos támadásokat indítani.

Az első mérkőzésen 34-33 nyert a lengyel csapat, a sok kapott gól a gyatra védekezésnek volt köszönhető, ha a védők nem faultolnak, a kapusok sem tudnak sok mindent elérni. A 34 lőtt gólt a lengyel kapusok számlájára is írhatjuk, a támadások hasonlóan szervezetlenül zajlottak, mint a védelem.

Már a mérkőzés előtt óriási hangulat uralkodott a Veszprém Arénában, a szektornyi lengyel szurkoló tábor szívét-lelkét beleadta már akkor, a nekik játszott lengyel számoknak pedig kifejezetten örültek.

Az első tíz perc alapján nem lehettek nyugodtak a veszprémi szurkolók. A védekezés hasonlóan gyatra volt az idegenbeli mérkőzéshez képest, de legalább javuló tendenciát mutat. A támadások során hihetetlen, hogy Chema állandóan csak rávezeti négy emberre a labdát és csodálkozik, hogy belemenést fújnak, esetleg eltotyogja, de hogy passzolni nem szeretne, vagy csak későn, az nyilvánvaló.

A mérkőzés kiélezett volt már az első pillanattól, nem akarták könnyen adni a lengyelek a tovább jutást, Syprzak már a negyedik percben összeszedte második kétperces büntetését, miután a kezdősíp után 2 minutumban Chema nyakát akasztotta meg, majd Momir Iliccsel került „közelebbi” kapcsolatba a negyedik percben.

Határozottan javult az a tendencia a védekezésben, Alilovic is elkapta a fonalat, így a 21. percben, Cadenas második időkérésnél sikerült egy kis előnyt kicsikarni, 10-5-re mentek a hazaiak. A vendégeket az is gyengítette, hogy a 19. percben Syprzak megkapta a harmadik kiállítását is, így ideje korán az öltözőben végezte.

Bár a jó védekezésből, és Alilovic elkapott labdáiból tudtak gyorsindításokat vezetni a hazaiak, a felállt fal elleni szituációkban tanácstalannak tűntek a veszprémiek, sokszor nem látták egymást a pályán, nem tudták, kinek passzoljanak, takarékon támadtak. Nem is csoda, hogy Ortega végül a 27. percben már időt kért.

A második félidőben már Ilicsnek is vigyáznia kell, hiszen a 25. percben már ő is a második büntetéséttöltötte a kispadon. A titkos fegyvernek veszprémi részről Iman Jamali bizonyult, miután a falhoz közel nem tudtak lőni a hazaiak, Jamali lőtte át a lengyel védelmet 9-10 méterről, így szerzett 4 gólt is, amivel könnyen tudták tartani az ötgólos előnyt. A félidőt 16-11-gyel zárták a csapatok, így a Veszprém állt továbbjutásra 30 percnyi játék után.

A fordulást követően visszaesett a hazaiak védekezése, túl közel kerültek a lengyelek a falhoz, és ezeket a lehetőségeket nem átallottak kihasználni. Közelebb viszont így sem sikerült kerülniük, a veszprémi támadások többsége, ugyan tanácstalan volt, de még így is sikerült valakinek mindig valahogy bevarázsolni a labdát a kapuba, amit a félidő közepétől Wichary helyett Sego védett. A kiharcolt előnyt végig tudták tartani a második félidőben is, még ha meg is kellett küzdeniük érte.

Sok hiba volt még mindig a védekezésben, de jobban játszottak, mint az idegenbeli mérkőzésen. Sokat segített a hazai szurkoló tábor is, akik végig hol a csapatot éltették, hogy a lengyel szurkolókat. Alilovic tartotta az első félidőben felvett fonalat, és fontos védéseiből könnyen tudtak indulni a hazai offenzívák.

A mérkőzést megérdemelten nyerte az MKB-MVM Veszprém, akik így összesítésben négy góllal (33-34, 31-26) jutottak tovább a legjobb nyolc közé.

Mérkzéstükör

Carlos Ortega: Nagyszerű párharc volt mindkét csapat sszámára. Muszáj volt nyernünk, a Final Fourba jutásért ez volt a minimum elvárás. Most eljött az idő, hogy az álmunkért harcolhatunk. A védekezésünk jó volt, és Mirko fantasztikus volt. A második félidőben behúzhattok volna a mérkőzést, de voltak eladott labdáink, így végig küzdenünk kellett. Végül sikerült ezt a kicsi, de mégis hatalmas lépést. Köszönjük a szurkolóknak a mérkőzést.

Mirko Alilovic: Két fantasztikus mérkőzést játszottunk a lengyel csapattal. Az első meccs nehéz volt, hiszen 34 gólt kaptunk, meglepett minket. Az első félidőben kiharcoltuk a hatgólos előnyt, és innen már nehéz volt beérni minket.

Cadenas Manuel: Szeretnék gratulálni a Veszprémnek, a jó védekezéssel és Aliloviccsal végig a kezükben tartották a mérkőzést. A második félidőben sokkal jobban játszottunk, de a gólkülönbséget nem tudtuk ledolgozni.

Eklemovics Nikola: Megpróbáltunk mindent, de Syprzak piros lapot kapott, így kevesebbet tudtunk cserélni. Jó érzés volt visszajönni, szeretnek itt az emberek, és én is szeretem őket.

Iváncsik Gergő: Jobban játszottunk, mint az első mérkőzésen. Bár sok volt még a hiba, örülünk, hogy tovább jutottunk.

Gulyás Péter: Sokat javult a védekezésünk az előző mérkőzéshez képest, de akadtak még hibák. Mirko fantasztikusan védett, sok fontos labdát fogott, amiből tudtunk indulni.

MKB-MVM Veszprém - Orlen Wisla Plock 31:26 (16:11)

Veszprém, Veszprém Aréna, vezette: Dinu, Din (románok)

Veszprém: Mirko Alilovic - Gulyás Péter 3, Nagy László 3, Renato Sulic 6, Chema Rodriguez 3, Momir Ilic 7/3, Cristian Ugalde 1, csere: Mirsad Terzic, Iman Jamali 4, Iváncsik Tamás 1, Iváncsik Gergő 1, Carlos Ruesga 1, Uros Vilovski 1, Schuch Timuzsin
Vezetőedző: Carlos Ortega

Plock: Marcin Wichary - Valentin Ghionea 3/1, Marcin Lijewski 4, Kamil Syprzak, Mariusz Jurkiewicz 2,  Muhamed Toromanovic 4, Ivan Nikcevic 1, csere: Marin Sego (kapus), Petar Nenadic 4/1, Nikola Eklemovic 2, Adam Wisniewski 4, Angel Montoro 2, Vedran Zrnic, Ivan Milas
Vezetőedző: Manolo Cadenas

Hétméteresek: 3/3, illetve 4/2
Kiállítások: 18 perc, illetve 8 perc
Továbbjutott: a Veszprém 64-60-as összesítéssel.

galeria_463

Képgaléria