Spartan Race extrém akadályfutás Eplényben

Április 26-án, az eplényi Bringarénában debütál Magyarországon a világ egyik legnépszerűbb extrém akadályfutó-versenye, a Spartan Race.

A Reebok Spartan Race a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenye. Amerikai licence alapján a világ számos országában népszerű, 2012-ben elnyerte a „Világ legjobb akadályfutó versenye” díjat! Közép-Európában 2012 óta rendeznek ilyen versenyeket, és 2014-ben végre hazánkban is megrendezésre kerül az első verseny.

A verseny szabályai:

A verseny a szezon folyamán 3 távon kerül megrendezésre. A sprint táv 5 km 10 akadállyal, a super táv 10 km 15 akadállyal, a leghosszabb, beast táv 20-22 km 20, vagy annál több akadállyal. A versenyzők végig terepen futnak, sok emelkedővel. Néhol a pálya az utakat is elkerüli, patakokon, árkokon, kisebb tavakon halad át. Az akadályok nagy része kis rátermetséggel könnyen leküzdhető, vannak azonban olyanok is, amelyek erőt, vagy ügyességet, gyakorlottságot igényelnek. A nők könnyebb súlyokat kapnak, mint a férfiak. Amely akadályt nem tudja teljesíteni a versenyző, ahelyett 30 db büntető „burpee”-t, azaz 4 ütemű gyakorlatot kell csinálnia a továbbhaladás előtt. Jellemző akadályok: különböző palánkokon való áthaladás, kötélmászás, szögesdrót alatti kúszás, nehéz tárgyak cipelése, dárdadobás célba, gumiabroncsos feladatok. Azok a versenyzők, amelyek a szezon során mindhárom távot teljesítik, átvehetik az ú.n. Trifecta, azaz hármas érmet, amely a legkitartóbbak jutalma!

Kategóriák:

A versenyre különböző futamokba lehet nevezni, az eredmény az utolsó futam után látható. Az első futamban az Elit futók indulnak (ide bárki nevezhet felár ellenében!), őket követik a nyílt futamok. Díjazás csak az elit futamban van, de minden más résztvevő is kap érmet, pólót, lesz időeredménye, és pontokat gyűjt a ranglistán. A versenyre csapatot is lehet nevezni, amely minimum 4 főből kell, hogy álljon, maximum nincs meghatározva. A csapat eredménye a négy legjobb csapattag időeredménye lesz, tehát a csapattagoknak nem muszáj együtt futni. Csapatnevezés esetén 10-20% kedvezményt biztosítanak a rendezők a csapattagok számától függően!

Gyerekverseny:

A kis harcosokra is gondolnak a szervezők, hiszen Spartan kids race néven nekik is rendeznek külön futamot, amelyre a verseny napján, a helyszínen lehet benevezni! A gyerekpálya 3 éves kortól teljesíthető, minden gyerek pólót és érmet kap.

Ranglista:

A versenyzők a szezon végén felkerülnek a közép-európai ranglistára is. A ranglista pontok függnek a szezon alatt teljesített versenyek számától és az elért helyezéstől is.