Újra világbajnok Vadnai Jonatán

Nyolc futamot megnyerve, roppant magabiztossággal szerezte meg az ifjúsági Byte vitorlás világbajnokságon az aranyérmet Vadnai Jonatán.

Címvédőként érkezett az ifi Byte világbajnokságra a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) versenyzője, hiszen tavaly Newportban is első helyen fejezte be a vébét. A Garda-tavi Rivában összesen 21 nemzet 36 hajója állt rajthoz, és összesen 13 futamot rendeztek meg. A 16 esztendős Jonatán győzelméhez kétség sem férhetett, hiszen a fiatalember nyolc futamon is első helyen végzett, így az utolsó napokon megrendezett két fordulón már rajthoz sem kellett állnia.

A Balatonalmádiban élő ifjú tehetség bátyjával, az ugyancsak világbajnok Benjáminnal edz és halad előre. Jonatán 2012-ben nyert először korosztályos Európa-bajnokságot Laser 4.7 osztályban, egy évvel később pedig világ- és Európa-bajnoki címnek örülhetett. Idén hajóosztályt váltva, már Laser Radialban versenyez és az U-17-es világbajnokságon bronzérmes lett, míg az U-19-es korosztályban az ötödik helyen végzett.

A nőknél is magyar sikernek örülhettünk, ahol Érdi Mária képviselte a piros-fehér-zöld színeket. Az ugyancsak 16 esztendős sportoló két holland lány mögött harmadik helyezést szerzett. Mária a tavalyi, füredi Laser Worlds-ön robbant be a világ élvonalába, amikor ötödik lett Laser 4.7 kategóriában. Aztán még ugyanezen a nyáron világbajnoki címnek örülhetett a Byte CII newporti megméretésén. Idén már elsősorban az olimpiai Laser Radial hajóosztályban próbál minél jobb eredményeket elérni.

Vadnai Jonatán és Érdi Mária is csak alkalmilag vitorlázik a Byte CII hajóosztályban. Ez a kategória ugyanis az ifjúsági olimpia hajóosztálya. A Garda-tavi rendezvény egyben a nyári ifjúsági olimpia kvalifikációs versenye is volt, amit a nyáron a kínai Nankingban bonyolítanak majd le. A két magyar klasszisnak azonban emiatt már nem kellett aggódnia, hiszen ők már tavaly megszerezték az indulás jogát az ifi ötkarikás játékokra.