Európa bajnoki ezüstérmes a magyar cukorbeteg futsal-válogatott

2013 után sorozatban másodszor játszott EB döntőt a magyar válogatott, és kis híján sikerült a címvédés Hevesi Tamás csapatának. Drámai fordulatokkal tarkított, hatalmas csatában a magyar cukorbeteg futsal válogatott 1-1-es rendes játékidőt követően végül büntetőlövésekkel kikapott a román válogatottól, így a második helyen végzett. A tornát Románia nyerte, a magyar válogatott az ezüstérmet, míg a bronzérmet a Portugáliát legyőző horvát válogatott szerezte meg Balatonfüreden, a Cukorbeteg Futsal Európa-bajnokság zárónapján.

A DiaEuro 2014-es döntőjének kezdőrúgását Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója és Pierre Faury, a Sanofi vezérigazgatója végezte el. A bajnokság nyitómeccse után kevesen számítottak volna ilyen szoros mérkőzésre: az első csoportmeccsen a románok 5-2-re győzték le a hazai csapatot, így a döntő egyben a nagy visszavágásra is lehetőséget adott a mieinknek. A döcögős kezdés után azonban magára talált a tornán a magyar gárda, Szlovéniát, Lengyelországot, majd az elődöntőben Horvátországot is legyőzve menetelt a fináléig.

A kiegyenlített küzdelmet jól mutatta, hogy az első félidő gól nélkül telt el. Majd a második félidőben, a 24. percben megtört a jég: Pinczés Balázs 9 méteres lövése a bal felső sarokba vágódott, ezzel megszereztük a vezetést. A 31. percben azonban egyenlítettek a románok, Ciprian Palade egy kényszerítő után lőtt laposan a kapuba a hatosról. A lefújás pillanatában a magyar válogatott megszerezte a győztes gólt, ám sajnálatos módon mindez már a játékidőn kívül történt, így büntetőlövésekre került sor. Az idegek harcát, a büntetőlövéseket végül a román csapat nyerte 3-2-re, akik 4-3-as összesített eredménnyel lettek Európa legjobbjai.

Az ezüstérmet megszerző magyar csapatnak semmi oka nincs a szégyenkezésre, hiszen csupán egy hajszálon múlott, hogy nem sikerült a hatalmas bravúrt jelentő címvédés. A bronzmérkőzést 5-1-re Horvátország nyerte Portugália ellen, így ők állhattak fel a dobogó harmadik fokára. A dobogós helyezések mellett gazdára talált jó néhány különdíj is: A torna legjobb játékosa a román Ciprian Palade lett, a legjobb kapusnak a portugál André Freixieiro bizonyult, a közönségdíjat pedig a magyar csapat egyik legjobb játékosa Purguly Edgár kapta.

A torna szervezői ezen kívül egyhangúlag úgy döntötek, hogy fairplay-díjjal jutalmazzák Oroszország és Ukrajna válogatottját, akik az ismert körülmények ellenére mindvégig sportszerűen játszottak egymás ellen az ukrán győzelemmel végződő csoportmérkőzésen. Az ukrán csapat menedzsere a díj átvételekor egyetlen gondolatot mondott, ami a teljes közönséget meghatotta: „We fight against diabetes, we fight for peace!” („Küzdünk a diabétesz ellen, küzdünk a békéért!”)

A díjátadó ceremónián részt vett Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Nyilasi Tibor egykori labdarúgó, az MLSZ nagykövete, valamint Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója, Pierre Faury, a Sanofi vezérigazgatója, és Prof. Dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, de beszédet mondott az IDF Europe részéről Sandra Bršec Rolih igazgatósági tag is.

A DiaEuro nemzetközi cukorbeteg futsal-torna megrendezésével a szervezők, a 77 Elektronika Kft. és a Sanofi célja, hogy felhívják a figyelmet: aktív sportolással, időben elkezdett, hatásos kezeléssel és rendszeres vércukorméréssel a cukorbetegek teljes értékű életet élhetnek.

Hozzászólások

Név E-mail cím A képen látható számsor:
Hozzászólásommal elfogadom a hajraveszprem.hu szabályzatát.

A rovat további cikkei

Facebook