Megragadná az újabb esélyt

Nemrég a korábbi válogatott kerettag Farkas Attila is elkötelezte magát a Pannon Egyetem VKK-hoz, ahol bizalmat és sok játéklehetőséget kaphat.

A veszprémi klub legújabb szerzeménye kosaras-családból származik, édesapja, idősebb Farkas Attila a Bp. Honvéd-ból, míg az édesanyja, Körmendi Gyöngyi az MTK-ból lett egykoron a nemzeti csapatunk tagja. Nem meglepő, hogy gyermekük már fiatalon beleszeretett a sportágba, ráadásul az örökölt géneknek köszönhetően nem maradt aprócska legény. A 27 éves játékos immár 210 centis, a magasságához pedig egymázsás testsúly párosul. A „hőskorban” a Bp. Honvéd korosztályos gárdáiban vitézkedett, majd egy évig egy amerikai középiskola padjait koptatta, és a tengerentúli palánkok gyűrűjét célozta. A nyolc évvel ezelőtti Eurocampen a spanyol CB Sant Josep Girona vezetői is felfigyeltek rá, ám sok sót nem evett meg Hispánföldön. Hazatérése után két szezont lehúzott az élvonalbeli Nyíregyházi KK-nál, egyet az NB I/B-csoportos Nagykállói KE-nél (náluk átlagban 29,2 pontot dobott és 10,2 lepattanót szedett mérkőzésenként) és szintén egyet a Kaposváron. Utána egy-egy idény erejéig tartozott az Albacomphoz, ahol 23 éves bemutatkozott a felnőtt válogatottban, és az Atomerőmű SE-hez, majd következett az Egis Körmend.

Az előző két szezont a körmendieknél töltötte, ám a vasi klub szakmai stábja és vezetősége úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a kontraktusát. Farkas Attila így szabadon vált a piacon. – Nem ért váratlanul a piros-feketék hatá-rozata, mert a hosszabbítás a megállapodásban lévő plusz egy éves opciót takarta. A fejleményt főként amiatt sajná-lom, hogy a családom, a párom és a tizenegy hónapos gyermekünk Körmenden él. Hármunk szempontjából jobb lett volna, ha ott maradok. Miután korrekten váltunk el az egyesülettől, nincs bennem semmiféle tüske – hangsúlyozta a válogatott kosaras, akire nyáron első osztályú együttesek is próbáltak lecsapni, mégis a bakonyiakat választotta.

- Voltak más kérőim, így A-csoportosok is, de a szeretteim miatt nem akartam bevállalni a nagy távolságra lévő állo-máshelyeket. Inkább maradtam az anyagilag szerényebb, ellenben szimpatikus veszprémi mellett. Viszonylag gyorsan megállapodtunk egymással. Jól esett, hogy az itteni stáb fantáziát látott bennem, úgy gondolták, hogy a csapat segítsé-gére lehetek. Eddig mindenütt jól éreztem magam, különösebben itt sem félek a beilleszkedéstől. Az új társaim közül Kámán Tamással a felnőtt, míg Vertetics Ádámmal a korosztályos válogatottban szerepeltem együtt, igaz, a keret felét legalább látásból, játszótársként ismerem. Remek gárdába kerültem, s mindent megteszek azért, hogy meghálál-jam a bizalmat. Az elöljárókkal abban maradtunk, hogy hetente két veszprémi gyakorláson veszek részt, amikre Ta-mással és Ádámmal érkezem az ország nyugati részéből. A Pannon Egyetem VKK egy fejlődő klub, egyelőre egyéves szerződést írtunk alá, de ha a szezon végén mindkét fél elégedett lesz, tárgyalhatunk a hosszabbításról is. Motivált a lehetőségben, hogy a szakmai főnök első számú centerként számol velem, tehát aligha szorulok epizódszerepre. Egy-fajta bizonyítási lehetőséget is látok az itteni munkában. Kíváncsi vagyok, hogy errefelé mire leszek képes, egy biztos, nem ijedek meg a rám váró feladatoktól, ha lehetőséget kapok, élek is vele. Természetesen minél több időt töltenék a pályán, ezt az edzésmunkámmal és a játékommal harcolnám ki. Fizikailag nincs különösebb lemaradásom. Nyáron is próbáltam szinten tartani magam, abban pedig biztos vagyok, hogy a bajnoki rajtra már a legjobbamat adom. Addig Körmenden lesznek különedzéseim, futok, erősítek, s ha lehetőségem adódik, labdát is fogok. A korábbi vállsérülé-sem szerencsére már a múlté.

Farkas Attila megjegyezte: a nagy célok motiválják, így a királynék városában azon lesz, hogy az együttesét az élme-zőnybe repítse.

- Közösek az érdekeink, ráadásul valahol számomra is kihívást jelent a Pannon Egyetem VKK-ban kosárlabdázni - húzta alá a középjátékos. Bizonyítanám, hogy a karrierem nem lefelé ível, miközben tisztában vagyok azzal, hogy a nemzeti gárdában nekem már nem osztanak lapot. Eddig csak hallottam, de most már látom is a klubnál folyó épít-kezést, azt, hogy a vezetők egy ütőképes alakulatot hoznának össze, ami gazdasági szempontból is stabil lábakon áll. Nagy fegyvertény lenne, ha a következő két idény egyikében sikerülne az előrelépés. Így a veszprémieket is segíthet-ném az A-csoportban.

Forrás: veszpremkosar.hu