Fontos diadal a túlórában

Pontot tett nyeretlenségi sorozatára a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém az NB I/B Nyugati-csoportjában, a Kámán Tamás és Puszta Dávid vezette kosárlabdázóink hosszabbításban múlták felül a hűség városiakat.

Vertetics Ádám továbbra is civilben figyelhette a releváns mérkőzés előtt melegítő társait, akik között ott volt a sérüléséből felépült Kámán - nem úgy Novák Bence, akinek szerződését a minap bontották fel a műhely elöljárói. Ezzel egyidőben két új szerzemény is bemutatkozhatott a Vetési gimnázium közönségének. Puszta a kisalföldi megyeszék-helyen múlt héten már letette a névjegyét, de Blaskovits Balázs most esett át a tűzkeresztségen: a még 17 éves sincs, 195 centis fiatalember az élvonalbeli TLI-Alba Fehérvártól érkezett. Mindjárt a találkozó elején nagy csatát vívtak az együttesek legmagasabb emberei - Szabó Tibor és Csaplár-Nagy Arnold mindkét palánk alatt próbálta megkeseríteni a másik életét. A közösségek felváltva találtak be, egyik fél sem tudott két-három pontnál jobban elhúzni (8-10).

Már az első percekben feltűnt, hogy Pusztában nagy bizonyítási vágy dolgozik, a hátvéd remek megoldásokkal szolgált, a rivális általában képtelen volt szabályos eszközökkel útját állni (14-14). A baj az volt, hogy a vendégek minden hazai kosárra válaszoltak, pedig közben Kámán is pályára lépett, s rögtön jelezte: hangsúlyos fogaskerék a gépezetben (19-18). A vetélytárs a következő negyed elején hamar fordított, majd erre a mieink kontráztak - nem voltak rosszak Gáll Dominikék, ám annyira jók sem, hogy az előnyük megnyugtató legyen (25-24). Főként a hátsó alakzatot jellemezték hibák, Karácsonyi Gergelyék néha úgy hatoltak át a hazai falon, mint kés a vajon. A sormintaszerű forgatókönyv egy ideig nem változott, fej-fej mellett haladtak a csapatok (32-32), aztán mikor gondok akadtak a hazaiak összpontosításával - így büntetők maradtak ki (a mérkőzésen összesen tizenegy) -, az ellenfél hatpontos differenciát harcolt ki (36-42). Sipos Ádáméknak mindazonáltal szerencséje sem volt: több dobásuk a gyűrűből jött ki.

Kihagyott helyzetekkel kezdődött a második félidő - Szabó zsákolása a gyűrű tövéről pattant ki -, miközben rossz passzokat is fel lehetett jegyezni (40-46). Mérész-edző forgatta az alakulatát, ám az akkortájt lassan és körülményesen pattogtató övéin érezhető volt, hogy nyomja őket a tét, hogy céljaik elérése érdekében nem veszíthetnek. A sok labdát szerző Fekete Csaba triplája után a hibátlanul büntetőző Kámán serege élére állt, ponterőségének köszönhetően a veszprémiek hosszú idő után visszavették a vezetést (50-49). Ezt követően a felek hárompontos-dobóversenyt indítottak, így hol az egyik (55-56), hol a másik csapat örülhetett (61-59). A negyedik negyedben is a küzdelem dominált, a spílerek sok labdát adtak el - szerencsére ezen összevetésben a soproniak bizonyultak jobbnak -, de a mieink mintha kezdtek volna jobban odafigyelni a történésekre (74-69). Az egyaránt egy tucat lepattanóig jutott Puszta és Kámán újabb riadót fújt, csakhogy az idegessé váló párharcban a soproniak mindenre válaszoltak: előbb egyenlítettek, majd kisvártatva már náluk volt a több pont (79-81). Ezzel együtt a házigazdák húsz másodperccel a vége előtt „tekintélyes” különbséget harcoltak ki (86-83), erre Szlávik Mátyás az utolsó pillanatban beszórt egy triplát.

Jöhetett az ötperces hosszabbítás, aminek az elején még mentek a soproniak (89-90), aztán a vendéglátók koncentrációja feljavult és - a jobb egyéni teljesítmények miatt is - mind nagyobb előnyre tettek szert (98-92). Feketéék a végén a százpontos határt is átlépték, s ezt - valamint az izzadtságszagú sikert - a nézők nagy tapssal honorálták meg. Így a bajnokságban döntetlenre módosították a győzelmi-vereség mutatójukat (kilenc-kilenc), s továbbra is harcban vannak a felsőházi rájátszásért.

Mérész Csaba: Takaréklángon kezdtünk, aztán később sikerült egy-két pluszt belecsempészni a produkciónkba. Nagy csatába bonyolódtunk, de lelkes közönségünk segítségével nyertünk. A diadalt csapatmunka eredményezte: mindenki beletett valamit a közösbe. A jövő heti megyei rangadóig sokat dolgozunk, mert néhány játékelem korrekcióra szorul.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém - Soproni MAFC-NyME 102-92 (21-20, 17-22, 23-17, 25-27, 16-6)

Veszprém, 400 néző. Vezette: Török, dr. Magyari, Németh.

Veszprém: Nagy R. 2, Puszta 30/6, Novák P. 11, Fekete 8/6, Szabó T. 9. Csere: Kámán 32/9, Blaskovits 2, Gáll 8/6, Sipos, Oltárczy, Szeifert, Kováts.
Vezetőedző: Mérész Csaba.

Sopron: Karácsonyi 13, Nagy G. 14/3, Szabó N. 9/3, Török 14, Csaplár-Nagy 14. Csere: Jávor 11/9, Szlávik 10/6, Berneczei 7.
Vezetőedző: Barlai Tamás.

galeria_536

Képgaléria