Wieder Ilona országos bajnoki címe

A Veszprémi Honvéd Sportegyesületet képviselő Wieder Ilona jelentős fölénnyel szerezte meg idei első országos bajnoki győzelmét.

Április első hétvégéjén az Alföldön, Kisszállás környékén rendezték meg a magyar tájékozódási futó bajnokságsorozat 2015. évi első felvonását, a hosszútávú egyéni bajnokságot.

A megmérettetésen idén új feltételek között kellett bizonyítaniuk a szenior versenyzőknek: az utánpótlás és a felnőtt kategóriákon kívül ugyanis az 50 éves női, valamint a 65 éves férfi korosztályig bezárólag nekik is a speciális kihívást jelentő tömegrajttal kellett indulniuk. Az érvek és ellenérvek sorát kiváltó változást (az idősebb mezőnyök tömegrajttal indításának kérdését) egyelőre a sportág berkein belül is tesztelik, a vélemények és tapasztalatok összegzése után várható, hogy kialakul a végleges gyakorlat, amit a későbbi OB-kon alkalmaznak majd.


Fotó: Wieder Ferenc

A Veszprémi Honvéd Sportegyesületet képviselő Wieder Ilona remekül vette az akadályokat: a homokbuckás alföldi erdő változatosan futható terepét, a légvonalban is 5 km-t meghaladó távot, és a tájékozódás szempontjából nagyfokú odafigyelést igénylő pályát.

Az eredményes téli alapozást követően, jó formában kezdve a szezont, jelentős fölénnyel (10:45 perc) utasította maga mögé az egész, 60 éves női mezőnyt, és szerezte meg idei első országos bajnoki győzelmét, egyben a Magyarország Hosszútávú Tájfutó Bajnoka címet.