Negyedszázados Honvéd Kupa

Remek időben és remek hangulatban zajlott le a hétvégén a Veszprémi Honvéd Sportegyesület hagyományosan minden év májusában megrendezett országos rangsoroló tájékozódási futó versenye, az idén negyedszázados jubileumát ünneplő Honvéd Kupa.

A megmérettetés első napi futama egyben az Ifjúsági Európa Bajnokságra és a Junior Világbajnokságra készülő fiatalok válogató versenyeinek következő állomása is volt.


A dobogós helyen végző honvédos gyerekek és az érmeket átadó Kaptur József nyá. repülő-alezredes, a verseny elnöke (Fotó: Bálint Mónika)

Ezúttal egy Vinyéhez közeli területre esett a választás. A Hódos-ér környéke nem csak a turistákat vonzza: tájékozódás szempontjából is ideális helyszín a maga meredek hegyoldalaival, jellegzetes középhegységi terepvonulataival, ahol igencsak elkél a jártasság a tájoló használatában és a térképolvasásban, de megfelelő fizikai felkészültségre is szükség van. A technikás, és szintekben sem szűkölködő pályákon összesen mintegy 450-en mérték össze képességeiket a két nap alatt.

A versenyen a rendező Honvéd Sportegyesület 35 utánpótlás korú tagja is indult, akik közül szinte minden második gyerek dobogós helyen végzett: 17-en térhettek haza éremmel a nyakukban.


A tízévesek eredményhirdetésén a dobogón 5 Veszprémi Honvéd SE versenyző (pirosban ill. piros-fehérben) a fiúk közül 1. Bálint Gergő / 2. Schafer Ferdinánd / 3. Majerhoffer Norbert, a lányok közül 1. Lantai Lili / 3. Gaschler Emma

Eredmények

F10D
1. Bálint Gergő
2. Schafer Ferdinánd
3. Majerhoffer Norbert

F12C
1. Angyal Dániel
2. Kovács Márk
3. Bálint Ádám

F12D
1. Chmelik Levente
2. Barát Benedek
3. Gaschler Máté

F14B
3. Bálint Benedek

F15-18C
1. Berzsenyi Bence

N10D
1. Lantai Lili
3. Gaschler Emma

N12C
2. Bácskai Eszter

N15-18C
1. Lantai Anna Boróka
2. Kápolnás Kata
3. Esztergályos Laura

A tájfutás amellett, hogy versenysport, egy kitűnő családi szabadidős sport is, a legkisebbektől a legidősebbekig bárki űzheti a hobbitevékenységtől kezdve egészen az élsport szintjéig. A Veszprémi Honvéd Sportegyesület Tájfutó Szakosztálya különösen nagy hangsúlyt fektet a gyerekek bevonásába az egészséges életmód alapját jelentő sporttevékenységekbe – elkötelezett munkájuk eredményét jelzi a megye immár legnagyobb létszámú utánpótlás csapatának nevelése.

A Honvéd Kupa elmaradhatatlan kiegészítő rendezvényeként a legkisebbek külön a számukra előkészített gyermekversenyen indulhattak, egy biztonságos, kis pályán. A 70-nél is több apróság lelkesen futott, szaladt, sétált, vagy totyogott végig a szalagokkal kijelölt útvonalon, és kereste meg a nyolc ellenőrző pontot. A célba visszaérve mindenki apró ajándékot kapott, szombaton még helyben sütött friss lángos is ütötte a résztvevők markát. A második nap végén pedig külön gyerek-eredményhirdetésre került sor, ahol korcsoportonként a legügyesebbnek bizonyuló fiúk és lányok további ajándékokat kaptak.

Néhányuknak talán itt indul el a sportkarrierje, és lesz belőle egy következő Oláh Katalin vagy Monspart Sarolta.