Két diákolimpiai bajnoki cím

A Veszprémi Honvéd SE két utánpótlás korú tájfutója, Lantai Lili és Bálint Ádám elnyerte a Magyarország Tájékozódási Futó Diákolimpiai Bajnoka címet.

Május közepén Veszprém megyei helyszíneken rendezték meg a tájékozódási futó diákolimpia országos döntőjét, amelyre minden korcsoportban a megyei bajnokságok első 5 (Budapestről az első 10) legjobb helyezettje jutott be, továbbá közvetlenül indulhattak a magyar válogatott keret tagjai, valamint az aranyjelvényes minősítésű sportolók.


A rövidtáv és a váltó versenyszám helyezettjei a szombati ünnepélyes eredményhirdetésén: Bálint Benedek, Bácskai Péter, Bálint Ádám, Péntek Márton, Lantai Lili, Lantai Anna Boróka, Péntek Gréti és Mérő Dominika (Fotók: Bálint Mónika)

A két nap alatt 3 versenyszámban, 5 fiú és 5 lány korcsoportban mérte össze a felkészültségét és képességeit közel ötszáz általános és középiskolás korú tájfutó. A diákolimpián a gyerekek elsősorban az iskolájukat képviselik, de természetesen az őket edző sportegyesületek színeiben indulnak, így a Veszprémi Honvéd Sportegyesület mezét 20 fiatal versenyző viselte a döntőkben.

A zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Tábor adott otthont az első megmérettetésnek, a sok gyerek által különösen kedvelt rövidtávú számnak, amelyen korcsoporttól függően 1,5 – 3 km közötti távokat kellett teljesíteni, jellemzően nagyszámú ellenőrző pont érintésével. Ebben a versenyszámban két utánpótlás korú tagunk is elnyerte a Magyarország Tájékozódási Futó Diákolimpiai Bajnoka címet.


A normál távon díjazott versenyzők, Vincze Barnabás, Péntek Gréti, Lantai Lili, Péntek Márton, Bálint Benedek és Bálint Ádám

A szombat délutáni váltóversenyen Veszprém megye 5 fiú és 3 lány csapatot állított ki, közülük két csapat is bekerült a legértékesebbnek számító első hat helyezett közé.

A normáltávú versenyre vasárnap, Zalahaláp és Hegyesd között került sor, egy kismértékben szintes, ám technikailag eléggé nehéz terepen. A nyílt részek és a különböző mértékben futható, sűrűbb erdős foltok váltakozása összetett tájékozódási képességeket igényelt a résztvevőktől, de a pályák hosszát sem szabták szűkre a rendezők, így a mezőnyök eredménye egészen széthúzódott: a győztes időhöz képest a legkésőbb befutók ideje nem egy esetben akár egy-másfél órával is több lett.


A döntőbe bejutott versenyzők csoportképe

Eredmények

Rövidtáv
FII. 1. Bálint Ádám
NII. 1. Lantai Lili

Váltó
Fiúk: 41 induló csapat közül 5. lett Veszprém megye 1-es számú váltója: Bálint Benedek, Bácskai Péter és Péntek Márton.
Lányok: 30 csapat közül a 6. helyen végzett Veszprém megye 1-es számú váltója: Mérő Dominika, Lantai Anna Boróka és Péntek Gréti.

Normáltáv
FII. 2. Bálint Ádám, 4. Vincze Barnabás
FIII. 5. Bálint Benedek
NIII. 5. Lantai Lili


A Zala Kupán bronzérmet szerző Kovács Márk

A diákolimpiával egy időben és azonos helyszínen került megrendezésre a kétfordulós Zala Kupa. Ezen a kísérő rendezvényen bárki indulhatott. Itt további két dobogós helyezettnek örülhettünk.

Zala Kupa összetett eredmények

F10D: 1. Bálint Gergő
F12C: 3. Kovács Márk