Tárt karokkal várják

Beszélgetés Simon Lászlóval, a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém nemrég igazolt kosárlabdázójával, aki elárulta: egy erős játékoskeretű csapathoz érkezett és hosszú távon gondolkodik a királynék városában.

- Adja magát a nyitó kérdés: mi újság a térdeddel, miként szolgál az egészséged? - kérdeztük a 29 éves irányítót, aki korábban megfordult az élvonalbeli Zalakerámia ZTE-KK-ban és a Falco-Trend Optika KC Szombathelyen, illetve a klubok jogelődjeinél.

- Azt gondolom, hogy a sérült testrész mostanra teljesen terhelhető, a lábamban nem érzek fájdalmat, az mindenféle mozgástípusra alkalmas. Amennyiben a combizmomat sikerül hozzáerősítenem, olyan lesz, mint fénykorában.

- Tavaly ilyenkor a Motax-Concordia KC Pápa a vasi megyeszékhelyre visszatért csillag, Kálmán László helyére szerződtetett, ám - sérülés miatt - nem felelhettél meg az elvárásoknak…

- Az alapozás kezdetén bevizesedett a térdem. Összeszorított foggal próbáltam játszani, miközben különböző kezelésekre jártam. Így injekciókúrán is vettem részt. Miután a terápiák nem segítettek, terhelés mellett néha csillagokat láttam, az év végén artroszkópos műtéttel orvosolták a lábrészben levált porcdarabokat, valamint a porckopást. Februárban részt vehettem a műhely gyakorlásain, márciusban ismét játszhattam, de csak lassan nyertem vissza az erőnlétemet, a gondok előtti állapotomat.

- Aztán nemsokára jött a veszprémiek érdeklődése, ami a pápai klubvezetőknél - érthetetlen módon - „kiverte a biztosítékot”…

- Az ottani elöljárók etikátlannak tartották, hogy szezon közben leültem beszélgetni a veszprémi funkcionárusokkal. Amikor erre fény derült, pontosabban arra, hogy a következő kiírásban - hangsúlyozom: a kontraktusom lejártával - már a bakonyi megyeszékhely együttesét segítem, hogy is fogalmazzak: megfagyott körülöttem a levegő.

- Ezen miért csodálkozol, hiszen mikor kiderült a klubváltásod, egyértelműen fogalmaztak: „aki ilyen sportszerűtlenül viselkedik, annak méltósággal kell viselni a következményeit”?!

- Veszprémben jutottam álláslehetőséghez, egy cég logisztikai munkatársa lettem, s már az előző bajnokság ideje alatt ideköltöztem. Egyértelmű, az új munkahely állt az áttelepedés hátterében. Erről idejében tájékoztattam a pápai elöljárókat, jeleztem, mindettől függetlenül nyugodt körülmények között fejezzük be a pontvadászatot. Noha kedveltem a pápai sportkört, szerettem náluk pattogtatni, utána már nem kaptam náluk szereplési lehetőséget. Sajnálom, hogy így alakultak a dolgok, hogy rossz szájízzel kellett eljönnöm, de nem érzem magam hibásnak. Most már elárulhatom: egy évvel ezelőtt is szó volt arról, hogy a veszprémiekhez érkezem. Az egyesületnél akkor is felvetődött a nevem, aztán menet közben nélkülem töltődött fel a játékoskeret.

- Előzetesen milyen információid voltak a veszprémi közösségről?

- Látásból majd’ mindenkit ismerek, Kámán Tamással, Vertetics Ádámmal és Kováts Viktorral pedig hajdan együtt is játszottam.

- A pápai kaland előtt nyolc évet húztál le Zalaegerszegen, négyet Szombathelyen, rendelkezel bajnoki és Magyar Kupa-arannyal, továbbá negyvenhárom alkalommal szerepeltél a válogatottunkban. Meglepődsz azon, hogy tárt karokkal várnak a HOYA-Pannon Egyetem Veszprémnél?

- Mérész Csaba vezetőedző - akit egyébiránt a barátomnak mondhatok - vázolta a rám váró feladatokat, vagyis tudom, hogy jó helyre kerülök, ahol már várnak. Meggyőződésem, hogy erős társaságunk lesz, amely a sorozat végén ott lehet az első négy helyezett között. Szeretnék jó játékkal hozzájárulni egy jó eredményhez. Etekintetben bízok magamban és a kollektívában is. Remélem, hogy egyes és kettes poszton bevethető hátvédként erősítést jelentek az értékeit megtartó közösség számára. Nem titok, hosszú távon tervezek Veszprémben.

- A felkészülés augusztusi rajtjáig még van idő, addig miként telik a nyarad?

- Miután új vagyok a munkahelyemen, túlzottan sok kivehető szabadsággal nem rendelkezem, ráadásul a különböző munkafolyamatokba bele kell tanulnom. Ilyenformán idén nem tervezek hosszú nyaralást, maradnak a hétvégék, vele együtt a Balaton és a horgászat. Meg persze ismerkedem Veszprémmel és környékével, ami úgy szép, ahogy van.