Jöjjön, aminek jönnie kell

Küzdelmes és egyúttal különleges hangulatú rangadó vár a HOYA-Pannon Egyetem Veszprémre március negyedikén (péntek, 17 óra), lévén, a mifelénk érkező Oroszlányi SE Lions ellen csak összeszedett, taktikus és fegyelmezett játék vezethet eredményre.

Kámán Tamás, Körtélyesi Gergely, Vertetics Ádám, Simon László és Aleksandar Popovic az egyik, Nikola Vujovic, Wehner Zoltán, Kiss Kornél, Tanács Attila és Gorzsás Krisztián pedig a másik oldalon. Az előttünk álló fordulóban az NB I/B Nyugati-csoport első és második helyezettje feszül egymásnak a Vetési gimnáziumban. Mivel kosárlabdázóinkra - ezen túlmenően - még öt derbi vár, az összecsapás nem feltétlenül szól az alapszakasz-diadalról, ám hogy kivételes találkozó vár a nagyérdeműre, abban biztosak lehetünk. A tabellát tizennégy-kettes mérleggel vezető Novák Patrikék hétvégén az Alba Fehérvár-DKKA otthonában nyertek (67-82). Nehezen sikerült megtörni a harcos sereghajtó ellenállását, de az agresszív védekezésükkel végül megtalálták a rivális játékának ellenszerét és megfelelő távolságban tartották őket. Hozták az úgymond kötelező feladatot, a diadaluk annak dacára nem forgott veszélyben, hogy a nagyobb előny birtokában néha csökkent a figyelmük.


Fotó: Hajráveszprém.hu (archív)

Az eddig egy mérkőzéssel többet megvívott oroszlányiak tizenhárom-négyes mutatóval a másodikak, úgy, hogy idegenben háromszor kaptak ki: az MTK Törökbálinttól, a Tehetséges Fiatalok-Budapesttől, illetve a Vasas Akadémiától. Legutóbb a törökbálintiakat múlták felül, odahaza 85-78-ra, ami zsinórban a harmadik sikerük volt (a mieink etekintetben négy győzelemnél járnak). A veszprémiek december elején épp a Vértes északnyugati lábánál vesztették el a szezonbeli veretlenségüket (85-81). A vendégek védelme akkor nehezen állt össze, míg a hazaiak erődemonstrációt tartottak a palánkok alatt. Az egyetemisták az ideges kedélyállapotú csata során nem a legjobb formájukat mutatták, nem voltak kellően erőszakosak és az összpontosítással is akadtak gondjaik.

- Van motivációnk, mint ahogy törlesztenivalónk is. Egyrészt szeretnénk visszavágni nekik az akkori vállalható zakóért, azért, hogy „belerondítottak” az addig makulátlan indexünkbe, másrészt megőriznénk az itthoni veretlenségünket. Nem titok, a rájátszás kezdetéig megtartanánk a jelenlegi pozíciónkat. Bizonyítanánk, miszerint jól együtt tudunk dolgozni, s elosztjuk egymás között a terheket. Nehéz és kemény csata vár ránk, de megpróbáljuk érvényesíteni az akaratunkat, vagyis közönségünk hathatós támogatásával nyernénk. Ehhez a legjobb tudásunkra lesz szükség - hangsúlyozták a veszprémi sportolók.

- Azt várom, hogy jól játszunk és lehetőség szerint győzzünk - mondta Mérész Csaba vezetőedző. Fontos fellépés előtt állunk, ám nem dimenzionáljuk túl az eseményeket, hiszen még sok minden történhet tavasszal. Az elsődleges célunk továbbra is, hogy a csoport első négy helyének egyikén zárjunk. Természetesen hiszünk abban, hogy nyerhetünk, hogy rájuk erőltethetjük a stílusunkat. Tudom, több tucat vendégszurkoló érkezik, de bízom benne, hogy sok veszprémi is lesz a lelátón, akik majd kékbe öltözve segítenek, hogy jó eredményt érjünk el. Egy-két kerettag kisebb sérüléssel küzd, ám erre a csatára gyaníthatóan mindenki hadra fogható lesz. Egy biztos, oly’ tompán nem kezdhetjük a küzdelmet, mint tettük azt Oroszlányban, mert a felzárkózások miatt a hajrára elfáradtunk. Az ilyen derbiken fontosak a lélektani tényezők, ezért is lényeges, hogy végig nyugodtak maradjunk és kontrolláljuk a történéseket. Remélhetőleg az utolsó pillanatig kitart a figyelmünk. A saját kosárlabdánkat játszanánk: stabil védekezésből indulva diktálnánk a tempót. Gyorsak, pontosak és erőszakosak lennénk, úgy elől és hátul is egységesebbek lehetünk a vetélytársnál.