EB szint is született

Remek hangulatú, közel 500 nevezőt felvonultató versenyt rendezett a VEDAC, Fertig Fruzsina felnőtt EB-szintet teljesített női kalapácsvetésben.

Az 58. Nemzetközi Atlétikai Balaton Bajnokságon látta vendégül Veszprém városa a hazai atlétika legjobbjait június 12-én. A közel ötszáz indulónak borús, változékony időjárás mellett kellett helyt állnia. A felnőtt versenyszámok a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) pénzdíjas versenysorozatába, az Atlétikai Magyar Szuper Ligába is beleszámítottak, valamint junior és serdülő korosztályban is ligaversenyeket rendeztek.

A harmadik alkalommal kiírt Kis-Balaton Bajnokság kísérőprogram keretében a Mindenki 100-as elnevezésű versenyen bárki kipróbálhatta magát 100 méteren. A gyerekek 60 méteren, 300 méteren, 800 méteren, távolugrásban és kislabda hajításban versengtek egymással.

A Balaton Bajnokság lehetőséget biztosított a magyar atléták számára teljesíteni az Európa-bajnokság kiküldetési szintjét, melyet a hazai versenyzők közül Fertig Fruzsina kalapácsvető ki is használt. 68.02 méteres eredményével utazhat Amszterdamba, a versenyszám győztesével, a szombathelyi Gyurátz Rékával (68.35) együtt. A harmadik helyen Orbán Éva végzett (67.85), aki már áprilisban, a VEDAC Évadnyitó Dobóversenyén biztosította helyét a kontinensviadalon.

Férfi kalapácsvetésben Pásztor Bence győzött 73,45 méterrel, aki szintén biztos résztvevője az Európa-bajnokságnak. Férfi diszkoszvetésben EB szint feletti eredménnyel (63.14) nyert az utánpótlás korú Szikszai Róbert.

Mindkét 800 méteres verseny veszprémi győzelmet hozott. A férfiak között a legjobbját megközelítve (1:48.20) Kiss Gergő nyert, a női 800-at Kéri Bianka nagy fölénnyel nyerte (2:04.94), ellenfél híján nem sikerült neki a szintteljesítés.

Páli Viktor férfi súlylökésben az utolsó kísérletével nyerte meg a versenyt (17.50), egy megismételt hatodik lökéssel.

Minczér Albert 5000 méteren 2. lett (14:52.79), Somogyi Anett női 3000 méter akadályon a harmadik helyen (10:27.62) ért célba.

A Balaton Bajnokságon emlékversenyek keretében emlékeztek meg Szabó Ernő mesteredzőről, Dr. Sipőcz József és Mozsdényi József edzőről és sportvezetőről, Patinszki András edzőről, Stark Barbara, Strenner Judit és Bodó Gábor atlétáról, valamint Tungli József szenior atlétáról és sportvezetőről.