Vereséggel kezdtek a magyarok

A magyar válogatott 27-22-re kikapott Csehországtól hétfőn Malmőben a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttesének első mérkőzésén Szucsánszki Zita orrtörés miatt nem léphetett pályára. Az előjelek ezzel együtt bíztatóak voltak, ugyanis a magyarok eddig mind a 14 mérkőzésüket megnyerték a csehek ellen.

A hétfői találkozó első két gólját mégis az Eb-n legutóbb 2012-ben szereplő ellenfél érte el, a túloldalon a kapuban Lucie Satrapova az első négy lövésből hármat hárított. Az ötperces magyar gólcsendet Klivinyi Kinga törte meg, aztán Rasmussen kapitány 4-7-nél, a 17. percben időt kért. A vállproblémákkal küszködő Triscsuk Krisztina is betalált, de így is csak egy gólra sikerült feljönni, ráadásul az ellenfél egy üres kapus góllal hamarosan 10-7-re elhúzott. A magyarok ekkor négy kétperces büntetésnél tartottak, míg a csehek egyszer sem kerültek emberhátrányba. A különbség már négy gólra is nőtt (8-12), a szünetben 10-13 volt az állás.

A magyar válogatottat - amely hatodik volt az előző, magyar-horvát közös rendezésű Eb-n - szinte kicserélték a második félidőre: sorozatban négy találatot szerzett, így fordított. Kovács Anna egymaga hármat vállalt, a rivális ekkor már tíz perce nem talált a kapuba. Újabb megtorpanás következett, egy kettős emberelőnyt nem sikerült gólra váltani, sőt a négy emberrel támadó ellenfél volt eredményes. Kiegyenlített lett a meccs, a mezőny legjobbjává előlépő Kovács ellenállhatatlanul játszott, és nemsokára belőtte hetedik gólját.


Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Több helyzet is kimaradt, miközben a csehek hatékonyan dobtak, és az 52. percben ismét három góllal vezettek (19-22). A felzárkózást a kapus nélküli, hétemberes támadások sem hozták meg, a hajrára pedig kissé szétesett a csapat, az utolsó néhány perc már egyértelműen az ellenfélé volt.

Kim Rasmussen az M4 Sportnak elmondta, az új játékosok beépítése nem mentség az első félidei játékra, a második felvonásban pedig csak egy ideig működött a játék felgyorsítása.

"Stresszes, bizonytalan és időnként passzív volt a csapat, a kihagyott helyzeteket pedig megbüntették a csehek. Az én felelősségem ez a vereség, most előre kell lépni, és meg kell nyerni a következő két meccsünket" - jelentette ki a kapitány.

A magyarok szerdán 20.45-től a dánokkal, pénteken 18.30-tól pedig a montenegróiakkal csapnak össze, ugyancsak Malmőben.

1. forduló, C csoport (Malmö):
Csehország-Magyarország 27-22 (13-10)

A magyar góldobók: Kovács 7, Klivinyi 4, Kisfaludy 3, Görbicz 2, Erdősi 1, Bódi 1, Lukács 1, Hornyák 1, Triscsuk 1, Schatzl 1

később:
Montenegró-Dánia 20.45
D csoport (Helsingborg):
Oroszország-Horvátország 32-26 (16-13)
később:
Norvégia-Románia 20.45