Nem tudta megvédeni címét a Veszprém

A Telekom Veszprém 26-21-re kikapott a macedón Vardar Szkopje csapatától a férfi kézilabda SEHA Liga vasárnapi döntőjében, Bresztben.

A magyar csapatból a betegségből lábadozó Ivan Sliskovic mellett ezúttal is Marko Kopljar, Chema Rodriguez és Ancsin Gábor hiányzott.

Kiegyenlített játékkal kezdték a találkozót a felek, a Vardar először a 13. percben vezetett két góllal. A magyar bajnoki címvédő hat percen keresztül nem talált a hálóba, a folytatásban pedig Momir Ilic hétmétereseivel tartotta magát (7-7). Bár a vezetést nem tudta visszavenni a Veszprém, Nagy László az utolsó másodpercben az üres kapuba lőtt, ezzel döntetlenre alakította az állást a szünet előtt (11-11).

A második felvonás elején nem tudta hatékonyabbá tenni támadójátékát a magyar együttes, és amikor védekezésben elkövetett néhány hibát, ellenfele - a meccs során először - három találattal elhúzott (17-14).

Javier Sabaté vezetőedző időkérése után átmenetileg pontosabbá, lendületesebbé váltak csapata akciói, ami egyenlítést eredményezett (17-17), ám ezt követően eldőlt a mérkőzés a macedónok javára. A Veszprém több mint hét percen keresztül nem szerzett gólt, játékosai elbizonytalanodtak, ellenfele viszont rendkívül hatékonyan védekezett, a kapuban az egykori veszprémi játékos, Sterbik Árpád remekelt, csapattársai pedig támadásban kihasználták a lehetőségeiket (22-17).


Fotó: SEHA

A hajrá már nem tartogatott izgalmakat, a Vardar végül magabiztosan győzött 26-21-re, és a liga 2011-es alapítása óta harmadszor lett aranyérmes.

A macedón együttes legeredményesebb játékosa a spanyol Joan Canellas és az orosz Timur Gyibirov volt egyaránt öt góllal.

Javier Sabaté, a Veszprém vezetőedzője: "Gratulálok a Vardarnak a megérdemelt győzelemhez. Sajnos mi nem játszottunk jól, különösen a második félidőben, amikor egy 5-0-s rohanással eldöntötte a meccset az ellenfelünk. Remélem, lesz még lehetőségünk játszani ellenük ebben a szezonban, és akkor - az idényben első alkalommal - legyőzzük őket. Büszke vagyok a csapatomra, keményen küzdöttünk. Mostantól a jövő hétvégi Magyar Kupa négyes döntő megnyerésére koncentrálunk."

Férfi SEHA Liga, négyes döntő, Breszt: döntő:
Vardar Szkopje (macedón)-Telekom Veszprém 26-21 (11-11)

A Veszprém gólszerzői: Ilic 5, Lékai 4, Ugalde 3, Iváncsik, Palmarsson, Nagy L. 2-2, Marguc, Nilsson, Gajic 1-1

korábban:
a 3. helyért:

Meskov Breszt (fehérorosz)-PPD Zagreb (horvát) 23-19 (14-10)

A négyes döntő álomcsapata

Mirko Alilovic (kapus, Veszprém) - Timur Gyibirov (balszélső, Vardar), Vuko Borozan (balátlövő, Vardar), Joan Canellas (irányító, Vardar), Dainis Kristopans (jobbátlövő, Meskov Breszt), Ivan Cupic (jobbszélső, Vardar), Andreas Nilsson (beálló, Veszprém)
további különdíjasok:
a legjobb védőjátékos: Nagy László (Veszprém)
a torna legértékesebb játékosa (MVP): Joan Canellas (Vardar)
a SEHA Liga gólkirálya: Blaz Janc (Celje) 120 góllal