Nincs mese: győzni kell

Felfokozott hangulatban várja a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém a felsőházi play-off két diadalig tartó elődöntőjének mindenről határozó csatáját, a pályaelőnyükkel élni akaró kosárlabdázóink tudják: május 19-én (péntek, 17 óra) csapatként és teljes gőzzel kell játszaniuk.

Le a kalappal a mieink előtt, lévén, a Vetési gimnáziumban elvesztett nyitó felvonás után (72-79), hétvégén egy-egyre módosították a másodosztályú bajnokság hajrájában rendezendő elődöntőt (61-74). A lépéshátrányba került bakonyiak példásan helytálltak az észak-magyarországi megyeszékhelyen, mivel szorult helyzetükben sem adták fel a harcot, - egy pompás mérkőzést követően - újra élnek a finalista reményeik. Miskolcon motiváltan és hősiesen viaskodtak: mozgósították az összes erőtartalékukat, teljes elánnal koncentráltak, az összeszedett „műsorukban” nyoma sem volt görcsösségnek, vagy idegességnek. Szervezetten és taktikusan kosaraztak: agresszíven, hatékonyan védekeztek, illetve ötletesen támadtak. Olyannyira elbizonytalanították a jó képességű ellenfelet, hogy többször is vezettek húsz ponttal.

- A párosítás harmadik találkozóján hasonló játékkal készülünk, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - mondta Mérész Csaba vezetőedző. Az alapnak azt az összecsapást, az akkor mutatott teljesítményt tekinthetjük. A stratégiánk lényege nem változik, mindennek a bázisa a jó védekezés, ugyanakkor támadásban tovább szélesíthetjük a repertoárunkat. A taktikánk tehát megvan, de azért még van mit javítanunk, a napokban ezen dolgozunk. A felek már ismerik egymást, nehéz új dolgokat mutatni a másiknak, ám talán mégis lehet. A párharc eztán is nyílt, emiatt kemény küzdelemre számítok. Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy az előttünk álló rangadó milyen jelentőséggel bír. A siker érdekében nagy erőfeszítésekre lesz szükségünk, nem nyújthatunk hullámzó produkciót, mert a miskolciak biztosan nyerni akarnak mifelénk. Nincs mese, a legjobbunkat kell adnunk - ha úgy tetszik: negyven percen át „darálni”, hogy életben tartsuk a döntős álmainkat. Ha úgy játszunk, ahogy tudunk, akkor odaérhetünk a Debreceni EAC mellé, akik a másik ágról, kettő–nullás összesítéssel már döntősök (90-75, ill. 65-81).

Még egyszer nem fordulhat elő olyan forgatókönyv a királynék városában, mint április végén, mikor a hazaiak önmagukat verték meg. Egyszerűen nem veszíthetnek újabb derbit a „főhadiszállásukon”. Szerencsére felálltak a padlóról, miután idegenben egyenlítettek és „visszajöttek” a párviadalba. Tudják, hogy most is óriási energiákat kell aktivizálniuk a győzelem érdekében.

Ha az immár esélyesebb veszprémiek okosan támadnak, azzal megalapozhatják a védekezésüket: többször kényszeríthetik a riválist felállt fal elleni támadásra. Keményen és tudatosan kell játszaniuk, hiszen az egy-egy és kettő-kettő elleni párharcok megint meghatározók lesznek. Persze elől is szeretnék a megbeszéltek szerint járatni a labdát, így javíthatnak a korábbi helyzetkialakításaikon és -kihasználásukon. Biztosan ezúttal sem maradnak egyedül: a szurkolóik mellettük lesznek. Így kicsivel könnyebb lesz kiadni magukból a maximumot - és kellő önbizalmat szerezve nem lesz a párharcnak több feltámadása.