Sabaté: Európa legjobb védelme a miénk

A Telekom Veszprém büszkélkedhet Európa legjobb védelmével - vélekedett Javier Sabaté vezetőedző a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntője előtt.

"Egyénileg a párizsiak a mezőny legjobbjai, viszont Európa legjobb védelme a miénk. Nagyon nehéz és izgalmas mérkőzés vár ránk, biztos vagyok benne, hogy apróságok döntenek majd" - nyilatkozta Sabaté pénteken az európai szövetség kölni sajtóbeszélgetésén.

A magyar csapat szombaton 15.15-től játszik a Paris Saint-Germain együttesével a torna első elődöntőjében.

"A négyes döntőnek nincs esélyese, a legjobb csapatok vannak itt, és ezek közül a miénk az egyik. Az elmúlt négy évben csak a Veszprém tudott minden alkalommal eljutni idáig" - fogalmazott Sabaté, aki szerint együttesén tavaly sem volt nyomás és idén sincs.

A Veszprém egy évvel ezelőtt kilencgólos előnyben volt a lengyel Kielcével szemben a finálé 46. percében, de végül hétméteresekkel veszített. A spanyol szakvezető vasárnap búcsúzik klubcsapatától - a posztját a svéd Ljubomir Vranjes veszi át -, de ezzel továbbra sem törődik.

"Számomra a csapat a legfontosabb, most csak a következő, a PSG elleni mérkőzéssel foglalkozom, aztán a vasárnapival" - jegyezte meg.

Sabaté hozzátette, a legjobb pillanatban érkeztek el a négyes döntőhöz.

"Most vagyunk a legjobb formában, így terveztük. Mindenki egészséges és nagyon motivált. Bízom benne, hogy nagy élmény lesz számunkra a torna, és persze fantasztikus szurkolóinknak is" - mondta.

Nagy László csapatkapitány is úgy nyilatkozott, hogy jó passzban vannak, sérültjeik nincsenek, tehát mindenki harcra készen várja a szombati játéknapot.

"Az edzésprogrammal a tervek szerint tudtunk haladni, a mi szemszögünkből ezzel is minden rendben volt" - jelentette ki.

Elárulta, hogy néztek részleteket a PSG elleni őszi csoportmérkőzéseik felvételéből, valamint a franciák Szeged elleni negyeddöntőjéből és a közelmúltbeli bajnoki meccseikből is.

"Mindent láttunk, amit a párizsiak tudnak és játszottak az elmúlt mérkőzéseken. Maximálisan optimisták vagyunk, de szerintem a többi csapat is hasonlóan gondolkodik, mindenki szeretné a végső győzelmet, mi is közéjük tartozunk" - tette hozzá Nagy László.

A klasszis jobbátlövő szerint a magyar csapat nem esélyesként érkezett Kölnbe, "de bízom benne, hogy ez a mi malmunkra hajtja a vizet, igyekszünk élni a lehetőséggel".

A francia csapat horvát vezetőedzője, Zvonimir Serdarusic hangsúlyozta, rendkívül kiegyenlítettek a torna erőviszonyai, ezért lehetetlen megjósolni, kik jutnak a döntőbe és melyik csapat nyeri idén a BL-t. Hozzátette, igyekeztek nagyon alaposan felkészülni a Veszprém játékából, amelyet jól ismernek.

"Nem helyezzük a hangsúlyt a támadójátékra, a védekezésre, de külön a kapusteljesítményre sem. Mivel szeretjük a kézilabdát, szeretnénk minden játékelemben jól teljesíteni és élvezni a mérkőzést" - nyilatkozta a világ legjobbjának háromszor megválasztott Nikola Karabatic, aki fivéréhez, Lukához hasonlóan éppen a héten hosszabbította meg 2022-ig a szerződését.

Az Európa-bajnok balszélső, Uwe Gensheimer sajnálatát fejezte ki, amiért egyetlen német csapat sem jutott a kölni négyes döntőbe, és hozzátette, hogy a franciák mellett a német szurkolók buzdítására is számít.

"Próbáltunk tanulni a Veszprém elleni szoros mérkőzésekből, és amiben kellett, fejlődtünk. Ellenfelünk rendkívül tehetséges csapat, még jobban kell teljesítenünk, mint ősszel, mert kiváló a védekezésük" - vélekedett a BL góllövőlistájának vezetője.

A párizsiak a csoportkörben novemberben előbb 29-28-ra győztek Veszprémben, majd hazai pályán 28-24-re nyertek.

"Végig higgadtnak kell maradnunk, a tavalyi döntő bizonyította, hogy minden meccsen a legvégéig kell összpontosítani, küzdeni" - utalt az olimpiai bajnok dán Mikkel Hansen arra, hogy a magyar csapat egy évvel ezelőtt kilencgólos előnyről veszítette el a finálét a lengyel Kielcével szemben.

A másik ágon a macedón Vardar Szkopje és a spanyol Barcelona találkozik a BL elődöntőjében szombaton 18 órától.