Haladás a csapatépítés jegyében

Három gárdával képviselteti magát a Veszprémi Kézilabda Kft. a hétvégén kezdődő, immáron huszonegyedik Cell-Cup Nemzetközi Fesztiválon. A kontinens egyik legnagyobb korosztályos tornája remek felkészülési és csapatépítési lehetőséggel szolgál, ám műhelyünk számára az is fontos, hogy a fiatalok fejlődjenek, s jól szerepeljenek.

Az EHF (Európai Kézilabda-szövetség) kiemelt, augusztus 6-12. között tartandó nagyrendezvényének idén is a királynék városa, valamint további három település – Alsóörs, Balatonfüred és Várpalota – ad otthont. Ezúttal is öt korcsoportban és tíz kategóriában zajlanak a küzdelmek, amire huszonegy ország száznegyvenegy együttest delegál. A hétfői megnyitóra és a pénteki döntőkre a Veszprém Arénában kerül sor. Az ezernél is több résztvevő minden bizonnyal életre szóló élménnyel gyarapszik, lévén, a – megszokott, magas színvonalat biztosító – házigazdák jóvoltából a versengés mellett kulturális és szórakoztató programokon vehetnek részt. A nagy múltú és ismert klubok utánpótlás-köreit is felvonultató esemény tiszteletbeli fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

A Veszprémi Kézilabda Kft. az U12-es (2005. január elseje után születettek, edző: Kovács György) és az U16-os korosztályban (2001. január elseje után születettek, edző: Éles József), illetve a felnőtt-junioroknál (1999. január elseje után születettek, megbízott edző: Török Lajos) indít alakulatot. Utóbbi kategória kapcsán érdemes megjegyezni: mivel a klub második ligában vitézkedő, a tavasszal látottnál mélyebb és masszívabb játékoskerete – Vágó Attila vezetőedző irányítása mellett – péntektől a szlovéniai Roglán edzőtáborozik, Közép-Európa legnagyobb sportági találkozóján elsősorban a tizennyolc-tizenkilenc évesek képviselik az egyesület színeit. Mint megtudtuk: az utánpótláskorú fiatalokat pallérozó Éles Kézilabda Iskola az U12-eseknél egy, az U14-eseknél három, míg az U16-osoknál egy gárdát küld csatasorba.

- A közelgő rendezvény előtt nem szeretnénk nagy terheket rakni a sportolóink vállára, ugyanakkor bizonyos elvárásokat azért megfogalmazunk – mondta Éles József, az NB I/B Nyugati-csoportban legutóbb tízedik helyen zárt klub alapítója és szakmai főnöke. Pszichológiai szempontból is jó lenne, ha az indulóink minél előkelőbb pozícióban végeznének, hiszen a gyermekek esetében egy dobogós helyezés egyfajta doppingot jelent a jövőt illetően. Ha ebből az aspektusból indulunk ki, igenis mérvadó az eredmény, s természetesen az is, hogy a saját posztjukon tovább fejlődjenek.