Így kell ezt csinálni

Nemcsak, hogy fejlődtek, de – az eredményesség terén – ki is tettek magukért a Veszprémi Kézilabda Kft. fiataljai a nemrég zárult XXI. Cell-Cup Nemzetközi Fesztiválon, lévén, a nevezett gárdáik a korcsoportjaikban a legjobb négy között végeztek.

Idén huszonegy ország száznegyvenegy csapata vett részt a kontinens egyik legjelentősebb utánpótlás tornáján, ami az EHF (Európai Kézilabda-szövetség) kiemelt nagyrendezvénye. A mérkőzéseknek a királynék városa, illetve három másik település – Alsóörs, Balatonfüred és Várpalota – adott otthont. Klubunk három alakulattal képviseltette magát a rangos eseményen. Az U12-esek (2005. január elseje után születettek; edző: Gyévai Iván) a csoportjukban legyőzték a Debreceni SC-SI-t (18-4, legjobb gólszerzők: Burai 7), a belga HC Visé BM ASBL-t (26-13, g.: Burai 5) és a PSN Zrt.-t (28-16, g.: Déber 6, Komáromi 5, Fazekas M. 4). A legjobb hat között előbb az Alsóörsért Közalapítványt (19-12, g.: Burai 8), majd a Sárospataki TC KSZ-t (22-10, g.: Burai 9, Saracevic 5) múlták felül, az elődöntőben pedig az osztrák SG Krems/Langenloist (15-11, g.: Burai 7, Déber 4). A fináléban újra összefutottak a sárospatakiakkal, akiknek másodszor sem kegyelmeztek (23-11, g.: Burai 6, Fazekas M. 4). A mezőny legjobb játékosának – az aranyérmes társaságból – Burai Bencét választották.

Az U16-osok (2001. január elseje után születettek; edző: Éles József) a selejtezőben öt sikert arattak, kronológiai sorrendben: –Sárospataki TC (35-11, g.: Csenki 7, Szmetán 6, Redling 5, Szabó 4), –Kundil Torshavn (feröer-szigeteki, 31-6, g.: Orbán 5, Szmetán 4), –Frisch Auf Göppingen (német, 18-16, g.: Melnichuk 4, Redling 3), –ISK Székelyudvarhely (román, 23-20, g.: Szmetán 11, Melnichuk 5), –Tai-Jia Junior High School (tajvani, 28-14, g.: Perczel 7, Forgács 4). A legjobb nyolc között a szerb URK Studentski Grad (16-12, g.: Melnichuk 7, Redling 4) sem jelentett akadályt, viszont az elődöntőben – Kuvait ellen – elvéreztek a mieink (24-19, g.: Melnichuk 7, Szmetán 5). Sajnos a harmadik-negyedik helyért vívott összecsapást is elvesztették (–Pick Szeged 18-20, g.: Redling 5), így kénytelenek voltak megelégedni a negyedik pozícióval. Azért a legprímább sportolónak járó elismerést bezsebelték, Szmetán Máté jóvoltából.

A felnőtt-junioroknál (1999. január elseje után születettek; edző: Török Lajos) a műhelyünk a kvartettjében elbánt a belga Wilrijk-Uilenspiegel-ler (42-26, g.: Szép 12, Bóka 7, Bugyáky 6, Kisgyörgy 5) és a horvát HR Klub Gorica-val (23-12, g.: Szép 8, Mihályi és Kisgyörgy 3-3), ám kikapott a Balatonfüredi KSE A-tól (24-27, g.: Szép 6, Kisgyörgy 4). Mivel a legjobb négy között egy diadaluk (–SPR Wisla Plock, lengyel 21-20, g.: Bugyáky 6, Szép 5) és két vereségük volt (–Balatonfüredi KSE 21-22, g.: Szép 7, Kisgyörgy 5; ill. –Várpalotai Bányász SK 20-25, g.: Bugyáky 6, Tóth 4), végül a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Mint megtudtuk: az utánpótláskorú fiatalokat pallérozó Éles Kézilabda Iskola SE az U12-eseknél nyolcadik, az U14-eseknél a C-jelű műhelyük (edző: Kovács György; a soraikból Fazekas Gergő lett a korcsoport legjobb játékosa) első, a B-jelű ötödik, míg az A-jelű tizenötödik lett. Az U16-osoknál ugyancsak a legjobbnak bizonyultak (edző: Pásztor István).

- Ezek a mutatók a legszebb előzetes elképzeléseinket is felülmúlják, egyúttal igazolják, hogy jó úton járunk - mondta Éles József, a Veszprémi Kézilabda Kft. alapítója és szakmai főnöke. Az ötnapos viadal számunkra jó felkészülési és csapatépítési lehetőséggel szolgált – az ifjak a saját posztjaikon tovább erősödtek –, miközben az ezernél is több résztvevő, a megszokott, magas színvonalú seregszemlén életre szóló élményekkel gazdagodott. Bízom abban, hogy a jövőt illetően tényleg sokat jelentenek majd a mostani helyezések.