Kezd összeállni a kép

Minden jel arra mutat, hogy az „évnyitóra” összeérhet a most a csapatépítéssel „bíbelődő” Veszprémi Kézilabda Kft.; a már négy tesztmérkőzést vívott együttes augusztus 25-én és 26-án (péntek és szombat) felkészülési tornát rendez a Március 15. utcai teremben.

A sportolók és az őket keményen megdolgoztató szakmai stáb negyedik hete fáradozik azon, hogy lerakják azokat az alapokat, amik a korábbinál jobb paraméterek eléréséhez kellenek. Az NB I/B Nyugati-csoportban tavasszal tízedikként leintett, teljes intenzitással iparkodó játékosok jelenleg abban, az úgynevezett átmeneti fázisban vannak, ahol az erőnléti gyakorlások után (inkább) a taktikai elemek dominálnak. Az első héten, a királynék városában főként a fizikai erőgyűjtésen volt a hangsúly, a másodikban a szlovéniai Roglán, a harmadikon pedig újra a bakonyi megyeszékhelyen, majd Balatonbogláron „ütöttek tanyát”.

Vágó Attila vezetőedző (képünkön) roppant fiatal átlagéletkorú gárdája eddig négy gyakorló derbit tudhat a háta mögött, s azokon – mint ilyenkor általában – nem az eredmény számított. A szakember mindenkinek szereplési lehetőséget biztosított, a tanítványok az adott posztokon tizenöt-húsz percenként váltották egymást, s mert a találkozókon mindnyájan felvették a ritmust, egyetlen kézilabdázó hozzáállására sem lehetett panasz. Szlovéniában előbb négy góllal nyertek az ottani első osztályban vitézkedő Jeruzalem Ormoz ellen, igaz, a csata során érződött, hogy a régi „bútordarabok” és az új szerzemények még nem ismerik úgy egymás gondolatát. A diadal kiváltképp a jó védekezés és a remek kapusteljesítmény számlájára írható. Az ugyancsak élvonalbeli Gradec ellen fáradtnak tűnt az edzőtáborozott társaság: a rivális a második félidőben hat-hét góllal is vezetett, ám a mieink a – furcsa felfogásban ítélkezett sípmesterek miatt – paprikás hangulatú összecsapást végül döntetlenre mentették. Sajnos a bíztató kinti mutatók vezéráldozattal jártak: Füleki Áron arcát csúnyán megütötték, így ő kénytelen volt másfél hetet „táppénzen” lenni. Csak a minap tudott újra bekapcsolódni a közös munkába.

A Veszprémi Kézilabda Kft. múlt héten tartalékos összeállításban – Füleki, aztán a bakteriális fertőzéssel kezelt Márton Balázs és az ínhártyagyulladással bajlódó Haszilló Gergő nélkül – szintén döntetlenben maradt a Kecskeméti TE-vel, más kérdés, hogy a nagyszünetben hat góllal vezettek a veszprémiek. Legutóbb a Pécsi VSE ellen léptek pályára. A mieink keretét mindenekelőtt – az alapozás során szépen, illetve sokat dolgozott – ifjúsági korú sportolók alkották, akik az első játékrészben fásultan mozogtak, s nyolcgólos hátrányba kerültek. Ám mert fordulás után jobban bírták szuflával a csatát, így sokat futottak és keményen védekeztek, a hajrában – a holt idényben immáron harmadszor – kiegyenlítettek.

Mivel a jövő csapatát építő Vágó-edző hasznosnak tartja a felkészülési időszakot, jó esély van arra, hogy az új közösség erősebb lesz, mint amelyik az előző pontvadászatot befejezte. A spílerek a különböző változatokban mind inkább összeszoknak, egyre több variációs lehetőségük lesz. Persze akad még bőven tennivaló, csiszolódhat a „műsor”, de a kezdeti lépések bíztatók: vagyis kezd összeállni a kép. A tréner elsősorban a kapus- és a védőmunkával elégedett, a felállt fal elleni támadásokat – viszont szerinte – még fejleszthetik. Leginkább annak örülne, ha a továbbra is elszánt sportolóik elől is kreatívan „muzsikálnának”. Ha ez valóra válna, akkor a szeptember közepén kezdődő liga tizennégy szereplős „blokkjában” apellálhatnának az első hat hely egyikére. A hibák kijavításán fáradozó szakvezető már látja, hogy ki, mennyire terhelhető, s kivel hol számolhat.

Az egylet a napokban négycsapatos teszttornával jelentkezik a Március 15. utcai katlanban. Szobol Zsolték augusztus 25-én (péntek, 20.15 óra) a Mol-Pick Szeged U20-as körével, másnap 12.15 órakor a Sport36-Komlóval, 18 órakor pedig a Pécsi VSE-vel csapnak össze. A mérkőzések ingyenesen tekinthetők meg, a házigazdák minél több sportbarátot várnak a hajdan fergeteges ütközeteknek otthont adott katlanba.