A messzi északon folytatja

Mivel megtisztelő ajánlatot kapott, a Veszprémi Kézilabda Kft. nem gördített akadályt Vasvári Géza távozása elé, a 25 éves beálló ilyenformán kipróbálhatja a légióslétet: eztán Finnországban, az Atlas Vantaa csapatában és az északi ország bajnokságában próbál – munka mellett – bizonyítani.

A külföldi kalandba belevágott játékos – tizenkét esztendeje – Székesfehérvárott ismerkedett meg a sportági alapokkal, majd a helyi Alba Régia korcsoportos köreivel végigjárta a „szamárlétra” különböző fokait. A koronázó városból 2015-ben tette át a székhelyét a királynék városába, ahol a Veszprémi Kézilabda Kft. alkalmazottja lett. Az első szezonjában nem lett a felnőtt-alakulat alapembere, azonban – a társaknak is köszönhető gondtalan beilleszkedésen túl – büszke volt arra, hogy olyan „nagyágyúktól” (…így Éles Józseftől, Pásztor Istvántól és Zsigmond Györgytől) tanulhatta a szakmát, akikre gyermekként felnézett. Miután sok fortélyt ellesett tőlük, a második idényében már több szerephez jutott, igaz, ebben közrejátszott, hogy a beálló-társának, az előző kiírásban így is negyvenhét gólt jegyzett Heiczinger Zsoltnak eltörött a keze. A szigorúan védekező főhősünk a legutóbbi pontvadászatban huszonhat mérkőzésen segítette az NB I/B Nyugati-csoportban tízedik helyen végzett társaságát, azon derbiken harminckilenc találatot szerzett, tizenegy sárga lap és harminc kétperces büntetés mellett.

- Két szép évet töltöttem az egyesületnél, ahol ezen idő alatt remek embereket ismertem meg, így jó néhány barátra is szert tettem – mondta Vasvári Géza. A bakonyi időszak sokat jelent a karrieremben, temérdek élmény köt a hangulatos – kiváló tréningekkel és minőségi munkával – szolgált itteni műhelyhez. Mindig büszkén viseltem a szerelésüket. Tudom, látom, hogy az egyletnél most príma együttes körvonalazódik, de a napokban csatlakozok az új kenyéradómhoz. Már megnéztem egy-két fellépésük felvételét, valahol a magyar élvonal végén és a másodosztály elején foglalnának helyet.

Mint megtudtuk: a fin élvonalban, az ottani SM Ligában érdekelt Atlas Vantaa korábban hazánkban edzőtáborozott, s Vasvári Géza egyik sporttársa gyakorlást vezényelt a messzi ország gárdájának. Ekkor derült ki, hogy beállót keresnek, majd az események felgyorsulásával megfelelő „előterjesztéssel” kopogtattak a mieink ajtaján. Miután közölték a feltételeiket – amik nagyon korrektek voltak –, a csapat, az elöljárók és a szakmai stáb tagjai sok sikert kívántak neki. A családja egyébiránt szintén meglepődött a hír hallatán, de ahogy a funkcionáriusok, úgy ők is mindenben támogatták.

Az Atlas Vantaa Helsinki közelében székel, a 2016/2017-es bajnokság alapszakaszában tizenegy győzelmet, két döntetlent és négy vereséget számlált. A felsőházi rájátszásban nem ment nekik ilyen jól: hatszor kaptak ki, ám a play-off végén – három „zakót” követően – azért begyűjtöttek két diadalt. Fennállásuk eddigi legnagyobb sikerét 2012-ben egy ezüst-, illetve 1985-ben és 2010-ben egy bronzérem formájában érték el. Van egy szerb légiósuk is, Milos Maksimovic. Szeptember tízedikén a HIK otthonában indítják a sorozatot, s Vasvári Géza jó játékkal szeretne segíteni az övéin.

- Kihívásnak tekintem a kalandot, aminek próbálok megfelelni. Egyelőre néhány kinti évben gondolkodom, aztán ki tudja, mit hoz a jövő. A repülőgépre egyedül szálltam fel. Noha jelenleg egy szállodában „húzom meg” magam, a klubtól kapok majd lakást is, s – programozóként – segítik a munkába állásomat is. Büszke vagyok arra, hogy tagja lehettem a veszprémi csapatnak, hogy több győztes csata részese voltam. Tényleg valamennyi játékostársammal jó viszonyt ápoltam, ezért kicsit sajnálom, hogy távozom. Ha erre gondolok, akkor sok mindent idehaza hagytam.

Másodikak lettek a hazaiak a hétvégi teszttornájukon. Végeredmény: 1. Sport36-Komló (28-31, g.: Árpási 6, Éles és Márton 5-5), 2. Veszprémi Kézilabda Kft., 3. Pécsi VSE (29-28, g.: Árpási 8, Csirke 4), 4. Mol-Pick Szeged U20 (28-24, g.: Márton 7, Haszilló 6).