Lékai vezetésével Nagy meccset nyert a Veszprém

A Telekom Veszprém hazai pályán 28-27-re legyőzte a német Flensburg-Handewitt csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében a második forduló szombati játéknapján.

A hazaiak keretéből Ancsin Gábor, Jamali Iman és Ligetvári Patrik is hiányzott.

Az előző idényben BL-bronzérmes veszprémiek játékán az első perctől kezdve jól látszott, hogy új edzője gyakorlatilag tökéletesen ismeri az aktuális ellenfél játékát. Ljubomir Vranjes 2006 és 2009 között a Flensburg játékosa volt, edzőként pedig 2010-től idén tavaszig tevékenykedett a német csapatnál. Irányítóként Bajnokok Ligája-ezüstérmet, trénerként a többi között BL-aranyat és KEK-et nyert az együttessel, 2014-ben pedig a nemzetközi szövetség (IHF) a világ legjobb edzőjévé választotta.

A magyar együttes eleinte támadásban és védekezésben is hatékonyabb volt a vendégeknél (4-1), akik azonban gyorsan felvették a játék ritmusát és egyenlítettek (4-4). A folytatásban kemény, ugyanakkor színvonalas mezőnyjátékot és látványos gólokat produkáltak a csapatok, bár a még szigorúbb védekezés és a kiemelkedő kapusteljesítmények hiányoztak.

A mezőny egyik legjobbja Lékai Máté volt, aki a 27. percben már ötödször volt eredményes, csapata pedig egy góllal vezetett a szünetben (15-14).


Képgaléria a cikk végén

A 33. percben a mérkőzés során először vezetett a Flensburg (15-16), és mivel ebben az időszakban hatékonyabban kézilabdázott, csakhamar három gólra nőtt a különbség (16-19). A németek svéd kapusa, Mattias Andersson ekkor már szinte mindent védett, ezért Vranjesnek időt kellett kérnie, majd Mirko Alilovic helyére Mikler Rolandot állította a kapuba.

A magyar bajnok védekezése továbbra sem állt össze megfelelően, de Mikler kiválóan védett, a másik kapu előtt pedig pontosabbak lettek a lövések, így egy gólra csökkent a hátrány (22-23). A Veszprémnek egyenlítenie, majd rögtön ezután - egy 6-1-es sorozat nyomán - fordítania is sikerült, és a rendkívül izgalmas hajrában Mikler, Nagy László és Lékai remek megoldásainak köszönhetően megnyerte a rangadót.

A vendégek legeredményesebb játékosa a dán Lasse Svan volt, aki mind az öt lövését gólra váltotta.

A veszprémiek jövő szombaton a fehérorosz Meskov Breszt otthonában folytatják BL-szereplésüket.

Mérkőzéstükör

Ljubomir Vranjes: Az első félidőben jól játszottunk, de a másodikban Andersson minden lövésünket kifogta. Büszke vagyok a csapatomra, nem csak azokra, akik játszottak, de a kispadon ülőkre is, hogy egy csapatként tudtak küzdeni. Az is büszkévé tesz, ahogy visszajöttünk a hátrányból. Nem az első félidőben szeretnénk megnyerni a mérkőzéseket.

Nagy László: Volt egy rossz periódusunk, amikor nem tudtunk gólt lőni az ellenfél kapusának, de végül igaz, hogy csak egy góllal, de nyertünk. Fejlődnünk kell még, de nem vagyok csalódott, lesznek ennél jobb mérkőzéseink is az év során.

Maik Machulla: Tudtuk, hogy nehéz lesz a meccs, nekünk 48 órán belül ez volt a második kemény idegenbeli mérkőzés. Veszprém otthonában egyébként is nehéz pontot szerezni. Nekünk ez ma nem sikerült.

Hampus Wanne: Ahogy a mester is mondta, nem vagyunk boldogok a végeredményt illetően. Nagyon jól játszottunk, a kapusunk, Mattias Andersson kiválóan védett. Úgy érzem többet érdemeltünk volna. Nehéz volt ez a két nap, mivel a Bundesligában is játszottunk egy idegenbeli meccset.

Telekom Veszprém - SG Flensburg-handewitt 28:27 (15:14)

Veszprém, vezette: Nedan Nikolic, Dusan Stojkovic (szerbek)

Veszprém: Mirko Alilovic - Gasper Marguc 1, Andreas Nilsson 2, Nagy László 8, Blaz Blagotinsek 3, Momir Ilic 1, Dejan Manaskov, csere: Mikler Roland (kapus), Schuch Timuzsin, Kent Robin Tönnesen 1, Dragan Gajic, William Accambray, Cristian Ugalde 2, Mirsad Terzic, Renato Sulic 1, Lékai Máté 9
Vezetőedző: Ljubomir Vranjes

Flensburg: Mattias Andersson - Lasse Svan 4, Magnus Abelvik Röd 2, Jacob Heinl, Kentin Mahe 2 /1, Rasmus Lauge Schmidt 3, Hampus Wanne 5, csere: Tobias Karlsson 1, Holger Glandorf 2, Thomas Mogensen 4, Simon Jeppsson, Henrik Toft Hansen 4
Vezetőedző: Maik Machulla

Hétméteresek: 0/0 illetve 2/1
Kiállítások: 2 perc, illetve 8 perc

6

Képgaléria