Bevették a veszprémi várat a bringások

Hatalmas élményként élte meg minden résztvevõ az I. Szent Mihály Kupa – Veszprém CityCross versenyt.

Egy héttel ezelõtt adták át Veszprém Óváros terén a város védõszentjének, Szent Mihálynak a szobrát. Ez alkalomból szervezett versenyen közel száz bringás vette be a veszprémi várat a lépcsõkbõl, épített akadályokból és némi szintkülönbségbõl álló macskaköves pályán.


Fotó: Kiss György, Orosz Péter, Zoboki Attila

Bár az XCO szezon véget ért, a pihenõ idõszakukat töltõ utánpótlás versenyzõk szemében azért csillogott a versenyszellem. „Elsõsorban önmagunkat kell legyõzni, hogy utána a versenypályán sikeresek legyünk!” – foglalta össze a verseny fõvédnöke, a komoly sportolói múlttal rendelkezõ Nagy Károly apátkanonok, a veszprémi Szent Mihály Bazilika plébánosa. Majd megáldotta a versenyt és a versenyzõket. 11:00-kor némi startpisztollyal történõ bénázás után elrajtoltatta az U9-es futamot Toldi Tamás, a verseny szervezõje: "Nagyon akartuk ezt a versenyt, pedig minden ellene szólt. Szezon vége, pihenõ idõszak, és nincs rá idõ. Még akkor sincs idõ, ha a Veszprémi Kerékpáros Egyesület motorjai nem elveszett emberek. Három hete találta ki Tóth Andris, hogy csináljunk egy versenyt. A helyi gyerekeknek akartunk egy libakergetõt a Gulya-dombon, de ahogy Zoboki Attila idézett: „Álom várból ne sajnáld a téglát!” és „ráhúzta” a szoborra az egész versenyt. Ekkor úgy megindult a fantáziánk, hogy ez lett belõle. Nagyon nem bántuk meg! Hatalmas köszönet mindenkinek, de fõleg Attilának, mert végig tartotta bennünk a lelket."

A magyar bajnokokkal tûzdelt ZKSE versenyzõi nem csak a várat foglalták el, hanem a fiatalabb korcsoportokban a dobogó olykor mindhárom fokát is. A 10 egyéni futamban 5 aranyat vittek el, ezzel megkoronázták idei, rendkívül sikeres évüket. „Valóban nem a legjobb volt az idõpontválasztás, de úgy gondoltuk jó buli lesz a gyerekeknek. A hangsúlyt a csapatversenyre fektettük, ahol 3 fõs csapatok indulhattak 2 korcsoport összevonásával. Remek volt a hangulat és külön öröm, hogy ahol nem volt meg a 3 fõ azonos egyesületbõl, ott a különbözõ egyesületek versenyzõi álltak össze és küzdöttek egymásért!” – értékelt Bokros Manassé, a veszprémiek utánpótlás vezetõ edzõje.

A csapatversenyeken a kisebbeknél a veszprémieknek sikerült a legjobban a pár perces regeneráció az egyéni futamok után és sikerült legyõzniük a zalaegerszegieket és a tamási montisokat az abszolút kupáért.

Sajnos a nagyok váltóversenyén a várva várt Veszprém-Csömör párharcba beleszólt a technika, de még itt is egymásért küzdve, a depóban egymást segítve harcoltak a csapatok. Így a veszprémiek ugyan nagy elõnnyel gyõztek, a csömöriek viszont nem adták fel és hatalmasat hajrázva a nap legjobb nõi köridejét futva (Fördõs Kata – Cube Csömör) jöttek vissza a 2. helyre. A végén a Happy Futamban az U17 és idõsebbek 30 perc+1 körös versenye tényleg boldogra sikeredett, bár voltak, akik inkább már vicsorogtak a vége felé. Kiss Kata és Fülöp Ádám (VKE Nelson Pepperl+Fuchs MTB TEAM) a váltóverseny után itt is a dobogó legfelsõ fokára állhatott.

„…a 100. Szent Mihály Kupán is ott leszek…” – hangzott el Nagy Károly atya nyitóbeszédében az U9 rajtja elõtt. Ami biztos, a II. Szent Mihály Kupa 2018-ban még több meglepetést tartogat a résztvevõknek.