Tomori és Szucsánszki nem tagja az utazó keretnek

A sérült Tomori Zsuzsanna és Szucsánszki Zita nem tagja a magyar női kézilabda-válogatott szűkített keretének, amely a pénteken kezdődő németországi világbajnokságra utazik.

A magyar szövetség (MKSZ) szerdai sajtótájékoztatóján Kim Rasmussen szövetségi kapitány elmondta, hogy Tomori a térd-, Szucsánszki pedig a vállsérülése után még nincs tökéletes állapotban. Az átlövő és az irányító továbbra is a klubjában - a Győri Audi ETO-ban, illetve a Ferencvárosban - készül, de a magyar válogatott szakmai stábja folyamatos kapcsolatban áll majd velük, és ha szükség lesz rájuk, illetve az egészségi állapotuk is megengedi, a torna közben csatlakozhatnak a nemzeti együtteshez.

Rasmussen a sajtótájékoztatón sem hozta nyilvánosságra a 16 fős szűkített keretet, mert azt a szövetség elnökségének el kell fogadnia. A testület ülése szerdán (ma) 16 órakor kezdődik.

A szakvezető elmondta, a jól sikerült felkészülési időszak után nagy örömmel várják a világbajnokság kezdetét.

"A Möbelringen Kupa három mérkőzése megmutatta, hol az erőnk - például benne van a sebesség a lábakban -, hol a gyengeségünk, vagyis miben vagyunk jók és miben kell javulnunk" - nyilatkozta Rasmussen.

Hangsúlyozta, hosszú a torna, ezért mind a 16 játékosára egyformán számít. "Már rögtön az elején arra kell gondolnunk, mi lesz a negyedik és az ötödik meccsünkön, aztán ha elég jók vagyunk, akkor jöhet a rendkívül fontos hatodik és hetedik találkozó. Nem lesz könnyű dolgunk, de jó hangulatban készül a csapat" - fogalmazott.

Pálinger Katalin, a női válogatott szakág-felelőse, az MKSZ alelnöke kijelentette, a jövő évben várja a kiugró eredményt a válogatottól, de Rasmussen munkájának köszönhetően az együttes már az elmúlt évben is nagyon sokat fejlődött.

"A felkészülési tornán biztató jeleket láttam a csapat taktikáját illetően. Örülnénk, ha egy világverseny előtt teljes kerettel készülhetnénk, mindenki rendelkezésre állna, de ez most sem adatott meg" - mondta a korábbi kiváló kapus.


Fotó: MKSZ

Felhívta a figyelmet, hogy a csapat szellemisége nagyon jó, a játékosok rendesen, keményen dolgoznak, és - bár még sok a hiba - ez megmutatkozott a mérkőzéseken is.

Görbicz Anita csapatkapitány kijelentette, szeretnének tiszta lelkiismerettel és jó eredménnyel hazatérni Németországból.

"Nagyon fogunk küzdeni, minden mérkőzésre úgy készülünk, hogy nyerni akarunk. A Möbelringen Kupán voltak hibáink, lesznek is, de megpróbáljuk kiküszöbölni őket és minél kevesebb hibával játszani" - szögezte le.

A kapus Bíró Blanka reményét fejezte ki, hogy a lengyelek és a csehek elleni nagyon fontos csoportmérkőzésekre összeáll a magyar csapat védekezése.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az MKSZ három évre szóló együttműködési és támogatási megállapodást köt az Aegon cégcsoporttal, ennek köszönhetően megoldott lesz a felnőtt és az utánpótlás-válogatottak játékosainak biztosítása.

A magyarok a norvégiai Möbelringen Kupa felkészülési tornán a házigazdák világ- és Európa-bajnok csapatától, valamint az olimpiai bajnok Oroszországtól kikaptak, a Koreai Köztársaság együttesét legyőzték.

A pénteken kezdődő németországi világbajnokságon a magyar csapat Norvégiával, Svédországgal, Csehországgal, Argentínával és Lengyelországgal szerepel azonos csoportban, a csoportokból az első négy jut tovább. A csoportmérkőzéseket Bietigheim-Bissingenben, a nyolcad- és negyeddöntőt Lipcsében rendezik.

A torna folyamán van lehetőség játékosok cseréjére, de akik csatlakoznak, azok csak a 28 fős bő keret tagjai közül kerülhetnek ki.