Szó sincs feltartott kézről

Nehéz feladat vár a Veszprémi Kézilabda Kft.-re március tízedikén (szombat, 18 óra), mivel az éllovas megregulázása még hazai környezetben is tippmix-gyilkos eredmény (…lenne), más dolog, hogy az ellenfél sem verhetetlen.

A mieink az NB I/B Nyugati-csoport legutóbbi fordulójában két vállra fektették a Le Belier KK Ajkát (20-18), igaz, ha jobban koncentrálnak, nagyobb különbséggel is nyerhettek volna. Szmetán Péterék remekül kezdték a találkozót, állva hagyták a riválisukat, ám fertályórán belül jelentősen veszítettek az aktivitásukból: a komoly ellenállást tanúsított megyebeliek előbb egyenlítettek, majd a vezetést is átvették. Aztán a veszprémiek a fordulatos összecsapás második félidejében újra elkezdtek keményen védekezni, fegyelmezetten betartották a taktikát, a hajrában pedig megmutatták, hogy van tartásuk.

Ezen diadal könnyed ujjgyakorlatnak tűnt (…csakhogy nem volt az), ahhoz képest, ami a csapatunkra vár hétvégén. A Március 15. utcai csarnokba ugyanis a Vecsés SE ÉL-Team látogat, ők a zajló kiírásban csak két vereségnél járnak – tizenhat siker mellett. Még szeptemberben a PLER-Budapesttől (22-18), majd február végén a Balatonfüredi KSE U20-tól (33-27) kaptak ki. A tabellát harminckét ponttal vezető klub közben a műhelyünket is legyőzte, ősszel 40-33-ra. A vendégként pályára lépett együttesünk az első harminc percben kishitűen „tett-vett”, képtelen volt levetkőzni a rutintalanságát. Mivel nem hozták a várt szintet, sok hibát vétettek (…a visszarendeződéssel akadtak gondjaik, az előadásukból hiányzott az agresszivitás), és a hazaiak átszáguldottak rajtuk. A nagyszünet után egy másik veszprémi gárdát láthattunk, amely támadásban pontosabb és hatékonyabb lett, így – a második félidőt hét góllal megnyerve – felálltak a padlóról.

A nyolc győzelemmel, három döntetlennel és hét vereséggel tizenkilenc pontos veszprémiek ezúttal is nehéz csata előtt állnak, mert a Lendvay Pétert, Halász Mátét és a Fotex KCV-vel többek között BL-döntőt vívott Tóth Józsefet is foglalkoztató riválisban megvan a minőség és a tapasztalat. Temérdek energiába kerül megállítani őket. Ha támadásban nem leszünk pontosak és hatékonyak, alighanem büntetni fognak. Hogy mindez miért különösen fontos?! Az elmúlt hetek arról árulkodtak, hogy a mieinknek javítani kell a helyzetkihasználásukon, mert máskülönben hiába reménykednek a meglepetésben. Várhatóan erőn felüli teljesítmény kell a diadalhoz. Aztán a helyzettől függően szükség lenne még bátorságra, türelemre, illetve fegyelemre, de kellenek a váratlan megoldások is. Kifizetődne, ha a forró helyzetekben a tudásuk legjavát nyújtanák. Ha helyén lesz a szívük, meglepetést okozhatnak. Ám fejjel sem szabad menni a falnak. Noha a veszprémieknek nincs különösebb veszítenivalója, nem feltartott kézzel lépnek pályára. Az eddiginél csupán szerényebb reményekkel várják a csatát – s vele együtt a csodát.