Nyújtsák azt, amire képesek

A képlet mondhatni egyszerű: a Hoya-Pannon Egyetem Veszprémnek nyerni kell a rájátszás két diadalig tartó negyeddöntőjének első, április 25-én (szerda, 17 óra) tartandó derbijén; a vendéglátói szerepkörbe került kosárlabdázóink készen állnak a „túlórai bevetésre”, tudják, hogy mi a feladatuk.

Sportolóink húsz győzelmet és hat vereséget számlálva másodikak lettek az NB I/B Piros-csoport alapszakaszában, ami azt jelenti, hogy a másodosztályú pontvadászat negyed-, illetve továbbjutás esetén elődöntőjében élvezhetik a hazai pálya előnyét. A folytatásban azzal a Nagykőrösi Sólymok KE-vel néznek farkasszemet, akiket a zajló évadban már kétszer elpáholtak. Októberben idegenben mattoltak Körtélyesi Gergelyék (75-84), s az élvezetes találkozón meg kellett dolgozniuk a sikerért. Sok energiát tettek ama bajnokiba, ami nem volt sétagalopp. Mindent egybevetve: az agresszív védekezésükkel hibákra, rossz döntésekre késztették az ellent, ám ők az otthonukban rágós falatnak bizonyultak. A mieink a hajrában azért igazolták, hogy helyén van a szívük: nagy akarásról tettek tanúbizonyságot.

A sólymok a februári „visszavágón” ismét nehéz feladat elé állították az egyetemistákat, akik összességében becsülettel tették a dolgukat (87-78). A csapatunk egy ideig nyögvenyelősen játszott, a fordulópont akkor következett be, mikor elkezdtek ülni a Hoya-triplák. Ezen túlmenően szükség volt a harcosságukra is, hogy átlendüljenek a kritikus periódusokon, de a rivális néha így is kizökkentette őket a ritmusukból. Amikor végre megnyugodtak, eldöntötték a csatát.

A Pest-megyeiek az alapszakaszt – tizenhárom győzelemmel és tizenhárom vereséggel – hetedikként zárták, a Tóth Viktor, Dobos László és Lakosa Ákos tolta gárdának odahaza kilenc–négy, míg idegenben négy–kilenc volt a mérlege. Az előző öt fellépésükből négyet hoztak, csakhogy a bakonyiak ezen időszak alatt még jobb mutatót produkáltak.

- Nincs mese, számunkra a Vetési gimnázium tornatermében kötelező a győzelem – mondta Mérész Csaba vezetőedző. Elégedett vagyok az alapszakaszbeli teljesítményünkkel, de ez már a múlt: szeretnénk továbbjutni a következő körbe, miközben tisztában vagyunk azzal, hogy a nagykőrösieknek jó csapatuk van, nem lesz tehát ellenük egyszerű dolgunk. Természetesen próbáljuk ellenük a legjobbunkat nyújtani, mert hazai pályán nincs más választásunk, mint kiszolgálni a szurkolóinkat. Bizonyos értelemben előnyösebb helyzetben vagyunk, hiszen a saját katlanunkban viaskodhatunk. Az együttesemtől azt várom, hogy azt nyújtsa, amire képes. Jól jött a bajnokság nyúlfarknyi szünete, kicsit szusszanhattunk, regenerálódhattunk, s taktikailag is felkészíthettük a játékosokat. Az alapszakasz után egy még fontosabb vetélkedés indul, itt már tényleg nincsenek könnyű összecsapások. A nagykőrösiek erényeivel tisztában vagyunk, ám ha tudunk a saját ritmusunkban kosarazni, akkor nyerhetünk. Remélem, hogy mentálisan rendben leszünk, a korábbi hibáinkat kijavítva folytatjuk a győzelmi szériánkat.

Miután nemrég mobil lelátókat telepítettek a Vetési termébe, Simon Lászlóék hazai meccseit közel 850 sportbarát tekintheti meg. A párharc második ütközetére április 29-én (vasárnap, 17 óra) kerül sor Nagykőrösön, s ha szükséges, május negyedikén (péntek, 17 óra) a harmadik felvonásra. Az elődöntők május közepén kezdődnek.