Nincs mese, nyerni kell

Csakis a győzelem lebeg a Hoya-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabdázóinak szeme előtt a felsőházi play-off két diadalig tartó elődöntőjének – május tizenkilencedikén (szombat, 18 óra) esedékes – harmadik találkozójára készülvén, tisztában vannak azzal, miszerint a sorsuk a kezükben van.

Mint arról beszámoltunk: a mieink két felvonás után egy–egyre állnak a Vasas Akadémiával. A párharc első mérkőzésén annak köszönhették a sikerüket, hogy helyén volt a szívük (71-64), viszont a „visszavágón” nem a legszebb arcukat mutatták (74-67). Nyilvánvaló, hogy hétvégén ennél több kell Körtélyesi Gergelyéktől, mert csak úgy válthatnak jegyet a liga, hónap végén kezdődő fináléjába.

– Ahogy a piros-kékeknek, úgy nekünk is ugyanaz a célunk, döntősök szeretnénk lenni – mondta Mérész Csaba vezetőedző. Be kell vallanunk magunknak is, hogy a Vasas eddig jól működött együtt a rájátszásban, és most nálunknál kisebb teher nyomja a vállukat. Azon leszünk, hogy ne tudjanak a saját ritmusukban iparkodni. Remek csapatuk van, ez számunkra figyelmeztető jel, s emlékezhetünk: a negyeddöntő harmadik mérkőzésén is „megtáltosodtak”. Immáron jól ismerjük egymást, nagy meglepetéseket aligha okozhatunk egymásnak, „egyszerűen” azt szükséges hoznunk, amire képesek vagyunk.

A remélhetőleg közönségszórakoztató derbin Helmeczi Andráséknak törekedni kell arra, hogy ne legyen sok eladott labdájuk, mert a fővárosiak akkor „átrohannak rajtuk”. Emiatt valamennyire lassítaniuk kell a játékot. Ezen túlmenően az sem mindegy, hogy a kísérleteik milyen százalékkal mennek be. Ha okosan támadnak, és a helyzeteiket figuráig játsszák ki, akkor értelemszerűen meglesznek a dobásaik, ám azokat nem árt értékesíteni is.

– Szerintem a felek ezúttal is kemény és kiélezett csatát vívnak egymással, biztosan nem lesz könnyű dolgunk, de a hazai pálya előnye mellettünk szól, azt nem akarjuk elveszíteni – folytatta a szakember. Tudjuk, hogy mi indokolt a hőn áhított sikerhez, hogy a rájátszás második köréből – mint tettük korábban a Nagykőrösi Sólymok KE ellen – kettő–egyes összesítéssel továbbjussunk. Mindenekelőtt be kell tartani a taktikai utasításokat. Próbálunk minél keményebben védekezni, s az eddig látottaknál gyorsabban támadni. Óriási erőfeszítésre lesz szükség ahhoz, hogy kézben tartsuk az irányítást. Nem szabad, hogy a tét bénítólag hasson ránk. Hiszek a tanítványaimban, abban, hogy mindent kiadnak magukból. Továbbá abban is bízom, hogy sok sportbarát szorít majd nekünk.

A veszprémiek tanultak a korábbi hibáikból, fogadkoznak, hogy az eddiginél agresszívabbak és pontosabbak lesznek. Mivel a Vetési gimnázium tornatermében viaskodnak, a nézők elvárják tőlük a győzelmet. A Hoya-mezesek pedig – kellő önbizalommal, fegyelmezetten és koncentráltan kosárlabdázva – megfelelnének a szurkolói óhajnak.