Veszprémben lett a bajnok a Szeged!

Gyenge első félidőt követően, a második játékrészben hiába játszott óriási szívvel a címvédő Telekom Veszprém, nem tudta legyőzni négygólos hátrányát.

Négygólos hátrányt kellett ledolgoznia a Telekom Veszprémnek a címvédéshez és az egyetlen Bajnokok Ligája indulást érő hely megszerzéséhez. A döntő első felvonásán 32:28-ra nyertek a Tisza-partiak, de abban is biztosak lehettünk, hogy nem csak az előnyüket szeretnék majd foggal-körömmel védeni, minden bizonnyal harcolni fognak a bajnoki címért.

Ljubomir Vranjes nem nevezte a mérkőzésre első körben Cristian Ugaldét, Lékai Mátét és Gasper Margucot, de azt a kiskaput meghagyta magának, hogy félidőben még beírhat valakit a rendelkezésre álló játékosok közül.

Az összecsapás nem csak a már megszokott Szeged-Veszprém rivalizálás miatt kiélezett. A Telekom idén nem jutott a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában, és bár a Magyar Kupát megnyerték, a bajnoki cím megszerzése enyhítené a Final Four hiányát. Ugyanakkor a szegediek is éheznek a sikerre, és bár a BL-t akkor hagyták ott, mikor a Veszprém, a Kupában alulmaradtak az ősi ellenséggel szemben. Az is mellettük szól, hogy idén sikerült először tizenegy év óta a bakonyiak otthonában nyerniük, megkoronáznák ezt a sikert a 2007-től sorozatos ezüstérmet egy arannyal.


Képgaléria a cikk végén

Látszott a feszültség mindkét csapaton, de ez inkább a hazaiakat nyomasztotta. Nagy volt a nyomás a Veszprémen, akárhogy nézzük, mínusz négyről indultak a bakonyiak. Nagy Lászlóék megtörni látszottak a presszió alatt, Ljubomir Vranjes már a hetedik percben kénytelen volt időt kérni, amikor 5:1-re vezettek a szegediek. Támadásban rengeteg hibát vétettek, pontatlanok voltak a passzok, ezeket a bakikat pedig könnyedén használták ki a kékek. A Veszprémnek végül sikerült háromra csökkenteni a szegediek előnyét, majd azt tartani is tudták a félidőig, de összesítésben még ez is hétgólos hátrányt jelentett.

A fordulás elején aztán megtáltosodtak a pirosak, A 35. percben már csak eggyel ment Juan Carlos Pastor csapata, de Srsen és Thiagus Petrus góljaival 16:19-et mutatott az eredményjelző. Ekkor azonban egy 5:0-s veszprémi sorozat következett, amivel a két góllal meg is előzték a riválist, így 17 perccel a lefújás előtt összesítésben már csak két gól volt a címvédő hátránya.

Akárhogy próbálkoztak azonban, a kékeknek, főként Bodó Richárdnak mindig volt válasza a hazaiak próbálkozására. A végletekig kiélezett végjátékban, az 55. percben már hárommal vezetett a Telekom, a 26:23-s eredmény nekik állt, mindössze egy találat kellett már csak. Erre azonban replikáztak a vendégek, Bodó és Zhitnikov újra háromra növelte a különbséget. Az utolsó perc 28:26-os eredménnyel kezdődött, a Szeged az utolsó támadásában eladta a labdát, már csak négy másodperc volt hátra amikor megindulhatott a Veszprém a címvédés felé. Blagotinsek robogott a labdával, de végül a kapu fölé lőtt, így maradt a 29:26-os végeredmény, ami a MOL-Pick Szeged bajnoki címét jelentette.

A Veszprém Aréna teljesen elcsendesült, mindenki, aki pár másodperccel korábban még torkaszakadtával bíztatta a csapatot, néma csendben vette tudomásul, 11 év után ismét a Szeged lett a bajnok. A szektornyi kék szurkoló ünnepelte csapatát, akikben alig tudatosult a győzelem, zokogva adták ki a feszültséget. A másik oldalon is a könnyeké volt a főszerep, főleg a távozó játékosoknak volt nehéz elengedni az aranyat, de a mélységes szomorúság minden csapattagon tetten érhető volt.

Telekom Veszprém - MOL-Pick Szeged 29:26 (14:17)

Veszprém, vezette: Herczeg P., Südi P.

Veszprém: Mirko Alilovic - Dragan Gajic 4/2, Nagy László 2, Reanto Sulic 1, Petar Nenadic 4, Momir Ilic 3, Dejan Manaskov 4, csere: Mikler Roland (kapus), Schuch Timuzsin, Kent Robin Tönnesen 5, Mirsad Terzic, Blaz Blagotinsek 3, Iman Jamali 3
Vezetőedző: Ljubomir Vranjes

Szeged: Marin Sego - Mario Sostaric 4, Matej Gaber,  Thiagus Petrus 2, Bánhidi Bence 1, Jonas Kallman 3, Stas Skube 4, csere: Ivan Srsen 1, Bodó Richárd 7, Stefan Sigurmannsson 2/2, Sergei Gorbok, Balogh Zsolt, Alen Blazevic 1, Dmitrii Zhitnikov 1
Vezetőedző: Juan Carlos Pastor

Hétméteresek: 2/2, illetve 3/2
Kiállítások: 10 perc, illetve 10 perc

Mérkőzéstükör

Juan Carlos Pastor: Nagyon örülök a bajnoki címhez. Nagyon jó döntőt játszottunk, megérdemelten nyertünk a két mérkőzés alapján. Jól játszottunk az első félidőben, a másodikban szenvedtünk, nem tudtunk gólt lőni, nem sikerültek a támadásaink. Mikor visszajött a Veszprém a meccsbe, szenvedtünk a végén, de végül jó döntéseket hoztunk és elhittük, hogy meg tudjuk csinálni. Decemberben nagyon rosszul állt a csapat, köszönöm Csányi úrnak, hogy mellénk állt és bízott a munkánkban. A játékosaimnak is köszönöm a munkáját azoknak, akik a pályán voltak és azoknak is, akik amellől támogattak minket. A családomnak dedikálom ezt a bajnoki címet, mert távol vannak tőlem, és sokat szenvednek miattam, különösen édesapámnak ajánlom, aki augusztusban hunyt el, és mindig azt kérdezte, mikor verem meg Chema Rodriguez csapatát. Ugyan Chema már nem játszik itt, de sikerült nyernünk.

Bodó Richárd: Nagyon nehéz a Veszprém ellen játszani, de nagyon boldog vagyok, hogy sikerült őket két mérkőzésen felülmúlni. Kiélvezzük a győzelmet, megyünk haza és szerintem mindenki vár minket a Dóm téren ünnepelni.

Ljubomir Vranjes: Nem csak a mai naphoz gratulálok, de az előzőhöz is. A Szeged jobb volt, jobban támadtak és védekeztek is. Próbáltuk ledolgozni a négy gólos hátrányt, végül csak három sikerült. Nem vagyok száz százalékosan megelégedve a taktikával, de küzdöttünk, igazán. Egy nagyon jó csapat ellen maradtunk alul. Ez egy jó lecke volt, hogy szükség van a következő lépésre. 7 meccset vesztettünk, 4 ok, 3 nem. Játszottunk jól is és rosszul is, túl sok volt a hullámvölgy és hullámhegy. A következő szezonban adott a lecke előre kell lépnünk. Szomorú, mérges és csalódott vagyok. Néhány játékos, akik rengeteget dolgoztak ezért a csapatért elmennek, akik maradnak és jönnek, velük kell felkészülnünk a következő idényre.

Nagy László: Az első meccsen végig kapaszkodtunk az eredmény után, Igyekeztünk a kezdésben ledolgozni a hátrányt, de ez nem sikerült. Az utolsó tíz percben nem tudtuk azt nyújtani, amit a második félidő elején. Ez a vereség azon játékosok miatt is sokkal fájóbb, akik hosszú éven keresztül voltak a klubbon. Ez a csalódás mélységes. A Szeged az elmúlt években egyre közelebb és közelebb került a csapatunkhoz, most sikerült nyerniük is.

7

Képgaléria