Rasovszky elkezdte a vadászatot: győzelem Setubalban

Rasovszky Kristóf újfent jelezte, visszavonhatatlanul a világelit tagja: akárcsak egy éve, ismét Setubalban szerezte meg első Világkupa-diadalát a sorozatban – megelőzve az olimpiai bajnokot és egy sor világbajnokot is. Vagy ahogy a verseny után mondta: „A balatoni cápa elkezdte a vadászatot”. Olasz Anna a 11. helyen zárt a hölgyek versenyében – folytatás egy hét múlva, Balatonfüreden.

Már az előző állomáson, Seychelles-en is egyértelműen Rasovszky Kristófról szólt a verseny, ám akkor még az utolsó kanyar után rossz irányba indult az addig végig vezető magyar klasszis, és emiatt ugyanúgy 12. lett, mint a nyitóviadalon, Dohában, ahol a rosszabb helyezkedés miatt maradt el a jobb eredmény. Setubalban viszont nem tévesztett, és meg is nyerte a viadalt, holott a FINA Világkupa-sorozat harmadik versenyén szintén hemzsegtek a világklasszisok. Az 53 fős mezőnyben ott volt az olimpiai és világbajnoki címvédő holland Ferry Weertman, a tavalyi összetett győztes, 25km-en már vb-aranyérmes olasz Simone Ruffini – ők egyébként az előző két verseny győztesei is egyben –, továbbá megannyi vb- és Eb-érmes kiválóság.

Csakhogy a 21 éves veszprémi ezúttal mindenkinél jobb volt: a tavaly három Világkupán, így Setubalban is győztes, összetettben 4. Rasovszky ezúttal nem rohant úgy előre, mint legutóbb. „Próbáltam nyugodtan úszni, maradni a bolyban, nem előre nyargalni – összegzett a siker után. – Aztán a negyedik kör után Robbal (Muffels) el tudtunk lépni a mezőnytől, és mivel semmi extra nem jött közbe, maradt erő a hajrára is.”


Fotó: MÚSZ

Olyannyira, hogy a német rivális nem is bírta Rasovszky tempóját, így Kristóf különösebb izgalmak nélkül, a mezőnyt teljesen leiskolázva nyerte meg a futamot – Muffelst egyébként felfalták aztán az üldözők, az olasz Mario Sanzullo ért be másodikként a britek legjobbja, Jack Burnell előtt, Weertman 4. lett.

„Tavaly is itt kezdtem a zárkózást” – mondta mosolygósan a győzelmét követően, majd szokásos humorával hozzátette: „A balatoni cápa elkezdte a vadászatot.”

Folytatása pedig következik, ráadásul a cápa otthonában, hiszen jövő szombaton Balatonfüreden rendezik a Világkupa-sorozat 4. viadalát, ahol a most a hölgyek között 11. Olasz Anna is újfent indul (a profik pályáján egyébként a Magyar Úszás Napja keretében bárki végigmehet a viadalt követően). Rasovszky hazai pályán még nem nyert nemzetközi viadalon érmet (a tavalyi világbajnokságon 5. lett 10km-en), itt az ideje, hogy megtörje ezt a sorozatot.