Fiatalos lendülettel

Magas hőfokon zajlik a közös munka a Veszprémi Kézilabda Kft.-nél, az NB I/B Nyugati-csoport nyitányára – teljes intenzitással – fókuszáló műhely a jövő csapatát építi: a feltörekvő kézilabdázók a felkészülés elején a megfelelő alapokat rakják le.

Mint emlékezhetünk rá: az együttes tavasszal negyedik lett a tizennégy szereplős blokkjában, ami – kiváltképp az őszi teljesítményük tükrében – remek eredménynek tekinthető. A sportolók azóta túlvannak a megérdemelt nyári pihenőjükön, ám ahogy arról a minap beszámoltunk, a klub elöljáróinak kevés idejük volt lazítani, lévén, a holt idényben együttműködési megállapodást kötöttek a Telekom Veszprémmel. A világhírű „nagytestvér” szerepvállalása új erőt és motivációt adhat az egyesület felnőtt-társaságának.

Ami biztos, a játékoskeretben az érkezők többen vannak, mint a távozók. A felsorolásunkat kezdjük az utóbbiakkal: nyáron Andorka Gábor és Márton Balázs a PLER-Budapesthez, Kreisz Márk a Százhalombattai KE-hez, Haszilló Gergő a Vecsési SE-hez, Csíki Bence pedig egy alacsonyabb osztályú külföldi gárdához igazolt. Az alakulathoz három kapus jött: Holló Márk (Gyöngyösi KK), Anderlik Csaba (Nemzeti Kézilabda Akadémia) és Nagy Barnabás (Telekom Veszprém). Hozzájuk hasonlóan ősztől a mieink szerelését viseli Bárdos Gergő (KK Ajka, balátlövő), Kristóf Mátyás (Telekom Veszprém, irányító), Somogyi Bálint (NEKA, irányító), Szeitl László és Priczel Bence (mindkettő Dabasi KK, beállók), Csernai Róbert (MOL-Pick Szeged, beálló), Kurucz Máté (Telekom Veszprém, jobbátlövő), illetve Gyene Norbert (Orosházi FKSE-Linamar, jobbszélső). Remélhetőleg mindnyájan, s hosszú távon megfelelnek az elképzeléseknek. A keret létszáma mindazonáltal arra utal, hogy nőhetnek a variációs lehetőségeik.

A tervek megvalósítását illetően még a munka elején járnak Éles Benedekék, akik előtt nehéz feladat és hosszú út áll. Az építkezés mondhatni új alapokról történik. A cél fejlődni, a szezonkezdetre összeérni. Miután a „régiek” gyorsan befogadták az újakat, jó esély van arra, hogy a szakmai stáb a másodosztály szeptember közepi rajtjára remek – és persze ütőképes – közösséget alakítson ki. Természetesen sokat kell még dolgozniuk azért, hogy igazán jók legyenek, de mivel mindenki hasznára lenne a csapatnak (…minél több időt töltene a pályán), jó és harcos „brigád” körvonalai rajzolódnak ki. Mint megtudtuk: eddig nem lehet panasz a spílerek hozzáállására, egytől-egyig kitettek magukért. Próbálnak megfelelni a körülményeknek, így a felkészítőik bátran tesztelhetik a képességeiket. Igaz, egyelőre „csak” az egymás elleni párharcok során. Az edzéseken „elkapott” képkockák arról árulkodnak, hogy már várják az évadnyitót, ám addig még sok víz lefolyik a Séden…

Most a fizikai tréningek vannak a középpontban – Németh Richárd edző irányításával elsősorban az erőnléti feladatokra koncentrálnak –, a taktikai elemek csak később kerülnek terítékre. Minél jobban kihasználnák az együtt töltött időt. A gyakorlásokon keményen megdolgoztatják őket. A védekezésen most is nagy hangsúly lesz, abban tovább kell javulni, mint ahogy sokat kell iparkodni a gyors lerohanások és a felállt védelem elleni támadások kivitelezésén is. Az egyik legfontosabb elem, hogy a bajnokikon hatvan percig összpontosítsanak. A fejlődéshez egyébiránt hozzátartozik, hogy mennyit tanulnak a korábbi hibáikból.

Ahogy a játékoskeret, úgy a felkészülést illetően is elfogytak a kérdőjelek. Füleki Áronék a héten a királynék városában dolgoznak, naponta háromszor tréningeznek: délelőtt futnak és konditermi munkát végeznek, míg délután következnek a labdás foglalkozások. Nemsokára elutaznak egy csehországi edzőtáborba, majd ott első osztályú hazai, lengyel és szlovák ellenfelek társaságában részt vesznek egy rangos teszttornán. Később elindulnak a NEKA rendezvényén is, majd házigazdái lesznek az immár hagyományos nyárvégi seregszemléjüknek a Március 15. utcai csarnokban.

Vágó Attila vezetőedző tanítványai szeretnék átlépni az árnyékukat, de tudják, mindenért keményen meg kell dolgozniuk – sok tapasztalatra van még szükségük. A trénereik tisztában vannak azzal, hogy az elkövetkező hetekben miben kell fejlődniük. Ha erre gondolunk, akkor az esetükben igenis van realitása az élvonalnak (…etekintetben az Agrofeed ETO-SZESE és a Váci KSE lehet a nagy ellenlábasuk), megint más kérdés, hogy nem minden áron. Vagyis nem történik tragédia, ha csak két év múlva váltanak jegyet az NB I-be…