Kispad helyett a pályán

A továbbfejlődésük érdekében – vagyishogy kellő rutint és tapasztalatot szerezzenek – a Veszprémi Kézilabda Kft. két sportolóját „engedte át” a Telekom Veszprém U20-as csapatába.

Mint emlékezhetünk rá: a Veszprémi Kézilabda Kft. és a Telekom Veszprém között nemrég szakmai együttműködési megállapodás jött létre, kiváltképp azt szem előtt tartva, hogy a „nagytestvér” világhírű felnőtt-keretében kevés szerephez jutó tehetségek az NB I/B Nyugati-csoport ősz eleji nyitányát váró klubunkban több játéklehetőséghez jussanak. Csakhogy a kooperáció nem kizárólag egyirányú, ugyanis a minap megrendezett Telekom Veszprém U20–Pécsi VSE tesztmérkőzésen egyesületünk két neveltje, a tizennyolc éves Bendicsek Ákos és a nálánál egy esztendővel fiatalabb Melnyicsuk Viktor a végül 29-27-re nyert hazaiakat erősítette. Előbbi hat, míg utóbbi három góllal vétette észre magát a holt idénybeli találkozón.

Ahogy arról korábban többször hírt adtunk: az ígéretes játékosokat tömörítő VKKFT és az Éles KISE jó úton jár az utánpótlás-nevelésben; ehhez legyen elég annyi, hogy a delegáltjaik évről-évre érdekeltek az országos korosztályos bajnokságok döntőiben. Ám az ifjak közül nem mindenki jut el a felnőttek öltözőjéig (…vagy ehhez további időre van szüksége), így „kirepülve” más műhelyek szerelését húzzák magukra. A környező városok és települések kézilabdaköreiben több „Éles-iskolással” találkozhatunk – mondván, ott több esélyt kaphatnak, pallérozódhatnak.

– A nálunk dolgozó edzőkollégákkal úgy éreztük, hogy az út „fordítva” is működhet, magyarán a két szóban forgó fiatal a több játéklehetőség reményében a Telekom szintén másodosztályú „kiscsapatában” folytassa tovább a pályafutását – mondta Éles József, a klubot működtető gazdasági társaság ügyvezetője. Feléjük tudniillik eztán is az utánpótlás-nevelésen van a hangsúly, nem pedig az eredmények hajszolásán. A legfőbb céljuk, hogy mindenki elég időt tölthessen a pályán, fejlődjön, szakmailag érettebb játékossá váljon. A szakmai stáb szerint ők most kevesebb szerepet kaptak volna az NB I/B-s alakulatban. Nekik pedig nem a kispadon van a helyük.

Az egyesületünk valahol ezzel is példát mutat a magyar kézilabdának…