Átlépnék a saját árnyékukat

A Veszprémi Kézilabda Kft. fiataljai hisznek abban, hogy sikeres időszak előtt állnak: az NB I/B Nyugati-csoportban képesek lehetnek egy kiugró dicsőség elérésére. Éles Benedek szerint miért is ne nyerhetnék meg a blokkjuk hamarosan kezdődő pontvadászatát…

A sportolók az előző évadban lerakták a megfelelő alapokat: a tizennégy szereplőt felvonultató másodosztályú tagozatukban negyedikek lettek. A tavaszi menetelésükkel elégedettek lehettek, ám a csapat most egyfajta célkitűzésként a fejlődést, a korábbi pozíciójuk javítását tűzte a zászlajára. – Még sokat kell dolgoznunk, hogy igazán jók legyünk, de a kezdeti lépések bizakodásra adhatnak okot – mondta Éles Benedek, a kézilabda-legenda, Éles József legnagyobb fia, az együttes immáron oszlopos tagja. Amiben leginkább kapaszkodhatunk, hogy mindenki a gárda hasznára szeretne lenni. A felkészülésünk első heteiben a fizikai dolgokon volt a hangsúly, a sok futással és konditermi erősítéssel teletűzdelt periódus – hogy a pokoli hőségről ne is beszéljünk – valóban nehéz volt, keményen megdolgoztattak bennünket, esténként nem is kellett elaltatni minket. Azt gondolom: a hozzáállásunkat nem érhette különösebb panasz, próbáltunk igazodni a körülményekhez. Szerencsére azóta visszavettünk az – egyébiránt szükséges és nagy intenzitású – terhelésből, jelenleg a technikai és taktikai érettségünkről adunk számot.

Mint megtudtuk: a jövő csapatát építő alakulat szakmai stábja eztán még több fiatalnak ad lehetőséget. A keret régebbi tagjai viszonylag gyorsan összeszoktak a nyáron érkezett társaikkal. A játékosok jól kijönnek és tényleg jóban vannak egymással. Mindent elkövetnek, hogy segítsék egymást, valamint Vágó Attila vezetőedző munkáját. Ez így is van rendjén, mert az egység mindennél fontosabb. – Az új igazolások révén nőhetnek a variációs opcióink, valamennyi posztra van két-három emberünk – folytatta a feltörekvő tehetség. Ezzel együtt tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz feladat vár ránk. Hosszú út áll előttünk, de azon vagyunk, hogy fejlődjünk, a bajnoki nyitányra összeérjünk. Lényegesnek tartjuk egy ütőképes alakulat kialakítását. Sok tapasztalatra van még szükségünk, a holt idény tesztmérkőzései után ugyanakkor tudjuk, hogy mi a teendőnk és miben kell növekednünk. Azt látom, hogy nagyvonalakban együtt vagyunk. Az előrelépésünk záloga a harcosság, a gyorsaság és a teherbírás lehet, viszont az esetleges feljutáshoz bravúros győzelmek is szükségeltetnek.

Éles Benedek elárulta, hogy az agresszív védekezés és az abból indított gyors támadás lehet az egyik fegyverük, mint megjegyezte: az eddigi, sokgólos derbijeiken gyakran lerohanásból voltak eredményesek. – Hamarosan kiderül, hogy a fiatalos lendületünk folyományaként sikerül-e átlépni a saját árnyékunkat, meg tudjuk-e ugorni a kívánt szintet. Szerintem fordulóról-fordulóra érettebbek leszünk. A bajnoki összecsapásokon hatvan percig kell majd összpontosítanunk, hiszen a szurkolóink hisznek bennünk. Meggyőződésem, hogy valamennyi ellenfelünkkel partiban leszünk, ami adott esetben feljogosíthat minket arra, hogy célba vegyük a hőn áhított aranyérmet.