Megdolgoznának az álmaikért

Ahogy az évad során, úgy az Agrofeed ETO SZESE elleni, szeptember tizenhatodikán (vasárnap, 18.30 óra) esedékes rajton is egységes és fegyelmezett „műsort” nyújtana a – tehetséges, de még nem kiforrott játékosokat tömörítő – Veszprémi Kézilabda Kft.

A mieink izgatottan várják az NB I/B Nyugati-csoport előttünk álló kiírását, hiszen a játékoskeretükben nyáron nagy volt a mozgás, a holt idényben keményen dolgoztak, ráadásul a közvélemény merészebb terveket fogalmazott meg a jövőbeli szereplésükkel kapcsolatban. Az elmúlt másfél hónapban magas hőfokon zajlott a munka a szépen fejlődő klub felnőtt-csapatánál. Augusztus elején természetesen a fizikai feladatokra koncentráltak, az alapok megszerzésén volt a hangsúly (…azért a nagyobb terhelés hatására idővel kicsit visszaesett a spílerek lelkesedése). Később már nem az erőnlét volt az előtérben, a „taktikázás” során igyekeztek összeszedni, frissíteni és javítani a már meglévő elemeket. Szerencsére az újonnan érkezettek gyorsan összeszoktak a „régi bútordarabokkal”, így jó esély nyílt arra, hogy remekül kihasználják az együtt töltött időt. A tesztmérkőzéseiken ezzel együtt akadtak hullámvölgyeik, de ezek ilyenkor mondhatni (…még) elfogadhatók.

– Úgy érzem, hogy egy felemás felkészülésen vagyunk túl – jegyezte meg Vágó Attila vezetőedző. A csapatépítés nem ment egyik pillanatról a másikra, de a korábbi hibák feltárásával és kijavításával is sok időnk ment el. A csehországi tornán, majd a kecskemétiekkel és a békésiekkel vívott előkészületi derbiken bíztató jeleket láttam, gyorsak és improvizatívak voltunk, igazi tempókézilabdával szolgáltunk. Ugyanakkor azt sem hallgathatom el, hogy a Telekom Veszprém U21 viadalán, valamint a pécsiekkel megejtett dupla edzőtalálkozón fáradtnak és fásultnak tűntünk. Magyarán, a teljesítményünk nem úgy fejlődött, ahogy azt szerettük volna. Amit előzetesen elterveztünk, azt csak részben tudtuk megvalósítani. A keretünk kicsivel másabb szerkezetű lesz, ám azt is látni kell, hogy az új igazolásaink még nem kész játékosok. Velük többen vagyunk, azonban Andorka Gábor és Haszilló Gergő távozása érzékenyen érintett bennünket. Talán az a legfőbb problémánk, hogy a gárdánknak nincs egy úgynevezett vezéralakja, példának okáért a belső posztokon játszók között egy rutinos kulcsember. Sajnos további nehézség, hogy nemrég a csapatkapitányunk, Füleki Áron is kidőlt a sorból, a hasfalizom-sérülése miatt – ideiglenesen – új hármas védő után kellett néznünk. És ha mindez nem lett volna elég, a Tatai AC elleni MK-csatában (23-23, a párosításból az idegenben szerepelt Éles Benedekék jutottak tovább – a szerk.) Gyene Norbert bokaszalagja is meghúzódott. Most még nem tudjuk, hogy a bajnoki nyitányon számíthatunk-e rájuk.

Az egyesület elindított egy hosszú távú építkezést, így most nem elsősorban azzal törődnek, hogy (…papíron) milyen erősségű a keret, hanem, hogy valamennyi sportoló kihozza magából a maximumot, a társaság egy jó karakterű csapat legyen. Ha ez sikerül, meglátják, hogy az előadásuk mire lesz elég. Persze az újjáépült együttes minden egyes bajnokiját megnyerné, de valójában egy folyamat lesz, hogy összeálljanak. Lépésről-lépésre haladnak előre, tehát három-négy összecsapásnak el kell telni, hogy kiderüljön, hogy mennyit is érnek. A szakvezető elárulta: legalább olyan eredményt szeretnének elérni, mint az előző kiírásban – mint emlékezhetünk rá: a pompás tavaszi menetelésüknek köszönhetően negyedikek lettek. Ezúttal (…hivatalosan) az első hat hely egyikét óhajtják megszerezni.

Az alakulatunknak hétvégén az Audi Arénában – a világhírű Győri Audi ETO KC, Debreceni VSC-Schaeffler női bajnoki ütközet után van fellépése. A kisalföldiek nyáron, egy felkészülési rendezvényen legyőzték a veszprémieket (32-26), de abból a hatvan percből nem szabad kiindulni. A legutóbb ezüstérmet szerzett, a soraiban Iváncsik Tamást is tudó ellenfél kerete nyáron együtt maradt, mi több, három fiatallal egészült ki. Mint megtudtuk: (…ők is) dobogón zárnák a pontvadászatot, s azon vannak, hogy a Rába-parti városnak idővel újra élvonalbeli férfiköre legyen. Az előző idényben: Veszprémben a győriek (23-24), Győrben pedig – óriási meglepetésre – a veszprémiek nyertek (28-30). A mieink most is kiegyeznének hasonló hőstettel.

A kellően motivált sportolóink azt ígérik, hogy mindent megtesznek azért, hogy elérjék a céljukat. A szakvezetés tisztában van azzal, hogy a csapattól mindenki jó eredményeket vár (…a sportos közvélemény velük kapcsolatban nagy terveket szövöget), de ők hosszabb távú projektként gondolnak a feladatra. Az öltözőben bizakodóan tekintenek a szezon elé, miközben tudják, nem lesz könnyű dolguk, ugyanis hosszú a bajnokság és több rivális is erős kerettel próbálkozik.