Már csak az olimpiai arany hiányzik

Gosztolai Mária két világbajnoki címet szerzett, Benes Magdolna és Kósa Zoltán értékes helyezéseket szereztek a szenior VB-n.

Két számban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott a szenior atlétikai világbajnokságon Gosztolai Mária, egyesületünk sportolója.

Malagán rendezték meg az elmúlt hetekben a szenior korosztály atlétikai világbajnokságát. A népes megméretésen 73 ország több mint 8000 atlétája mutatta meg tudását, felkészültségét, próbált szerencsét. A magyar küldöttséget 40 fő alkotta, közülük hárman a VEDAC-ot képviselték.

A magyar atléták összesen 17 érmet gyűjtöttek, hat aranyat, három ezüstöt és nyolc bronzot. Ezek közül két aranyérmet a veszprémi Gosztolai Mária szerzett.

A sokszoros világ- és Európa-bajnok kalapácsvető Benes Magdolna hatodik helyet szerzett a W60-as korosztályban 34.84 méterrel. Az M55-ösöknél Kósa Zoltán 800 méteren a középdöntőig jutott, végül a 21. lett, míg 400 méteren az előkelő 16. helyet érte el.

Gosztolai Mária két számban állt rajthoz, diszkoszvetésben és súlylökésben. Az utóbbi döntőjében 9.44 méterrel nyert 39 centimétert verve a cseh riválisára.

A diszkoszvetés fináléjában nagy fölénnyel győzött, 26.14 métert ért el, míg legnagyobb ellenfele, örök mumusa, a dán Inge Faldager 25.03 méterrel a második lett.

- Nagyon boldog vagyok, hogy két aranyérmet is haza hozhattam. Páli Viktor edzőmmel rengeteget dolgoztunk ezért, s különösen hálás vagyok a segítségéért. Úgy vélem, Viktor nemcsak fizikálisan készített fel, hanem mentálisan is. Eddig, mindig centikkel ugyan, de kikaptam. Most fejben nagyon erős voltam. Hittem, bíztam magamban és az elvégzett munkában. Rajta kívül sokat köszönhetek a támogató egyesületemnek, a VEDAC-nak és Ovádi Péter országggyűlési képviselőnek, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy el tudjak utazni Malagára – nyilatkozott boldogan Gosztolai Mária.

A W70-es kategóriában súlylökésben tizenkilencen, míg diszkoszvetésben huszonnégyen neveztek be. Utóbbiban selejtezőre is szükség volt, hogy gördülékenyen le tudják bonyolítani a viadalt.

- Mindkét számban igen erős mezőny gyűlt össze. Malagán valamennyi komoly ellenfelem ott volt, ami különösen megnöveli az aranyérem értékét. Azt is el kell mondanom, valamivel magam alatt teljesítettem diszkoszban, hiszen 28.50 méterrel tartom az országos csúcsot, s a közelmúltban egy válogatott viadalon is 28 métert dobtam, de most sokkal kevesebb is elég volt a győzelemhez – derült ki.

-

A kiváló sportember elmesélte, Malaga csodálatos vidék, de a világbajnokság szervezése hagyott némi kívánnivalót maga után. Négy helyszínt jelöltek ki a rendezők, amelyek egymástól meglehetősen távol feküdtek, vonattal, taxival tudták csak megközelíteni azokat. Mária szerint az egyik legnagyobb negatívum az volt, hogy nem tudtak a társaknak szurkolni, az összetartó magyar csapat tagjainak buzdítása nagyon hiányzott neki is.

A szervezés másik nagy hiányossága pedig az volt, hogy a lebonyolítók nem biztosítottak edzési, gyakorlási lehetőséget a helyszínen a sportolóknak. Mária, jobb híján, a tengerparton köveket dobálva próbálta imitálni a súlylökő, diszkoszvető mozdulatokat.

- Még nem tervezem, hogy abbahagyom a sportolást, hiszen fittebbnek, egészségesebbnek érzem magam, mint valaha. Az edzőmmel úgy beszéltük meg október 1-ig pihenek, majd egy hónapig heti három alkalommal rávezető edzéseken veszek részt, ezután kezdődik majd csak az alapozás. Jövő márciusban szeretnék elindulni a lengyelországi fedett pályás világbajnokságon, szeptemberben pedig a velencei Európa-bajnokságon. Ez a mostani siker komoly gátat szabadított fel bennem. Már csak az olimpiai arany hiányzik a kollekciómból, s ha a Jóisten addig velem lesz, akkor két év múlva Japánban akár meg is szerezhetném azt is. Persze addig még sok-sok tervem van, s ha győzöm erővel, akkor ezeket mind meg is valósítom – zárta gondolatait a kétszeres világbajnok.