A címvédő legyőzésével mutatkozott be a Veszprém edzője

A Telekom Veszprém 30-29-re győzött a címvédő francia Montpellier HB otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, szombaton.

A magyar csapat két győzelemmel és két vereséggel, ellenfele viszont pont nélkül várta a találkozót. A négyes döntő bevezetése óta még soha nem fordult elő, hogy az aktuális bajnok kettőnél több vereséggel kezdje az új évadot.

A veszprémiek keretében ezúttal nem szerepelt Gasper Marguc és az olimpiai bajnok dán Rene Toft Hansen, ott volt viszont - a szezonban először - Jamali Iman. A Montpellier-ből az argentin Diego Simonet, a litván Jonas Truchanovicius és az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Michaël Guigou hiányzott.

A hazaiak rögtön a meccs elején elléptek két góllal, de a Veszprém hamarosan fordítani tudott (4-5) Lékai Máté és Andreas Nilsson vezérletével. Sterbik Árpád remekül, a Montpellier svájci kapusa, Nikola Portner viszont védés nélkül kezdte a mérkőzést, utóbbit le is cserélték.

A 18. percben még 10-8-ra vezettek a vendégek, ám hullámvölgybe kerültek, és az egyre jobban védekező címvédő gyors ellenakciókkal, 5-0-s szériával fordított (15-12).


Fotó: Vörös Dávid (archív)

A második félidő első harmadában sok időt tölthettek emberelőnyben a franciák, de a csereként beállt Mikler Roland négy bravúros védésének köszönhetően nem nőtt az előnyük (22-20), sőt kisvártatva megint egyenlő volt az állás (22-22).

A Veszprém 12-11 után ismét vezetést szerzett (24-23), Patrice Canayer vezetőedző időt kért, de csapata ezt követően is több helyzetet kihagyott. A vendégek előnye a meccs során először lett háromgólos (26-23), ám újabb fordulat következett, és Baptiste Bonnefond, valamint Melvyn Richardson góljaival ezúttal a Montpellier egyenlített (28-28).

rut Mackovsek 57 másodperccel a vége előtt gólt szerzett, ezzel újra a veszprémiek álltak jobban (29-30), és bár az utolsó fél percet ismét emberelőnyben töltötték a hazaiak, Mikler sokadik bravúros védése a győzelmet jelentette csapatának.

A Montpellier legeredményesebb játékosa Richardson volt hét góllal.

A jövő hét végén szünet lesz a férfi Bajnokok Ligája csoportkörében, a Veszprém a címvédő Szegedet fogadja vasárnap a magyar bajnokság rangadóján.

A Veszprém kispadján ezen a találkozón mutatkozott be a kedden kinevezett spanyol vezetőedző, David Davis.

A két csapat 13. alkalommal találkozott egymással a BL-ben: négy vereség mellett ez volt a magyar együttes kilencedik sikere.

Mérkőzéstükör (forrás: handballveszprem.hu)

David Davis: Nagyon örülök, hogy a mérkőzés elejétől a végéig küzdöttünk. Nem volt egyszerű ez a hét senkinek, sem a játékosoknak, sem a Klubnak, sem pedig a Szurkolóknak. Úgy jöttünk ide, hogy tudtuk, mindig nehéz a Montpellier ellen játszani. Sikerült nyernünk, és talán elindulunk felfelé. Gratulálok Patrice Canayer-nek ahhoz, hogy az európai edzők között ő van a leghosszabb ideje a kispadion egy csapatnál, illetve gratulálok a Montpelliernek is, hiszen szép dolgokat csináltak. Minden tiszteletem Patrice-é.

Kentin Mahé: Megérkezett a héten David, és rögtön sok edzést is tartott. Hozott egy új szellemiséget, és egy új rendszert, amit szeretne játszatni velünk. Nehéz hét volt, de most nagyon örülünk, hogy sikerült győzni ma.

Patrice Canayer: Gratulálok a Veszprémnek a mai győzelemhez. Szeretnék még gratulálni a játékvezetőknek, akik remekül teljesítettek. Amikor a csapat egy góllal kap ki, rögtön mindenki a bírókról kérdezősködik, de ma jól fújtak, remek teljesítményt nyújtottak. Örültem volna a döntetlennek is, hiszen az egy kis kárpótlás lett volna azért az energiáért, amit a játékosok belefektettek ebbe a találkozóba. Ami a meccset illeti, azt gondolom, hogy jól játszottunk. A legnagyobb problémánk, mint az látszik is, a pontosság. Ma a kapusaink sem voltak túl jók, nem sikerült védeniük a kritikus pillanatokban. Sok olyan lehetőségünk volt, ahol a lövő játékos jó helyzetben volt, de nem sikerült belőnünk. Főleg az utolsó két támadásról van szó itt. Meg volt a lehetőség arra is, hogy növeljük az előnyünket, amikor mi vezettünk, de ez sem következett be. Nagyon csalódottak vagyunk, hogy még mindig nem szereztünk pontot öt meccs után sem, de ma a játékosok kiváló hozzáállással játszottak, és remélhetőleg fordul a szerencsénk még. A Montpellier egy olyan klub, ami a végsőkig küzd. Megyünk tovább addig, amíg nem fordul ez a helyzet.

Baptiste Bonnefond: Gratulálok David Davisnek az első győzelméhez. Ahogyan Patrice is elmondta, az akartot ma nem díjazták. Nehéz helyzetben vagyunk, de remélhetőleg javulni fognak a dolgaink. Az akarattal nincs baj, így dolgozunk tovább, és reménykedünk a változásban.

Eredmény, férfi Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló, A csoport: Montpellier HB (francia)-Telekom Veszprém 29-30 (16-14)

A Veszprém gólszerzői: Strlek 6, Nilsson 5, Nenadic, Tönnesen 4-4, Manaszkov, Gajic, Mackovsek, Nagy L. 2-2, Lékai, Mahé, Ilic 1-1